Már igényelhető az Új Növekedési Hitel

novekedesi hitelprogram 2019

A Magyar Nemzet Bank 2019 január 1-ével elindította a Növekedési Hitelprogram új konstrukcióját NHP fix néven, 1000 milliárd forintos keretösszeggel.

A Növekedési Hitelprogram eddigi 3 szakaszában, közel 4 év alatt összesen mintegy 2800 milliárd forint összegben került sor hitelszerződések megkötésére. Ezt figyelembe véve a mostani 1000 milliárd forintos keretösszeg elégséges lehet arra, hogy az elkövetkező években érdemi hatást gyakoroljon a kkv-hitelezés szerkezetére. Az új konstrukcióval az MNB elsősorban a kkv-hitelezés szerkezetére kíván hatást gyakorolni, célja a hosszú lejáratú és rögzített kamatozású hitelek részarányának növelése.

Az új konstrukció a legfontosabb paraméterei és a lebonyolítás módja tekintetében megegyezik az NHP korábbi szakaszaival. Így az MNB 0 százalékos kamat mellett biztosít a hitelintézeteknek refinanszírozási forrást, amelyet azok maximum 2,5 százalékos kamatmarzs mellett hitelezhetnek tovább kkv-knak

Az NHP fix a program korábbi szakaszainál ugyanakkor célzottabb. A harmadik szakaszhoz hasonlóan ezúttal is csak beruházási célra nyújthatók hitelek (ideértve a pénzügyi lízinget is), azonban csak forintban, 3 évnél hosszabb futamidőre, és szűkül a felhasználás köre is.

Annak érdekében, hogy az NHP fix minél nagyobb arányban eredményezze a vállalkozások korszerűbbé, versenyképesebbé válásához szükséges beruházások megvalósítását, még erősebben érvényesül az az elv, hogy a vásárolt eszköznek (ingatlan esetén ideértve annak építését is) a vállalkozás saját üzleti tevékenységét kell szolgálnia, így a bérbeadási célból történő vásárlás/építés – kevés kivételtől eltekintve – nem finanszírozható a program keretében. Az NHP fix részletes feltételeit tartalmazó terméktájékoztató itt érhető el.

Ideális megoldás Önnek az NHP FIX, ha

  • kiszámítható, fix, alacsony kamatozású hitelt keres beruházásaihoz
  • használt vagy új tárgyi eszközök beszerzését tervezi
  • meglévő, bérelt vagy lízingelt eszközét átalakítaná, korszerűsítené, vagy annak kapacitását bővítené

Az NHP FIX hitel előnye:

  • alacsony, max. 2,5%-os kamattal számolhat a teljes futamidő alatt
  • tervezhető: fix kamatfizetéssel és tőketörlesztéssel kalkulálhat havonta vagy negyedévente
  • a futamidő 3 évtől 10 évig is terjedhet

NHP FIX JELLEMZŐI

Keretösszege: 1 000 milliárd Ft

Kölcsön összege: Minimum 3 millió HUF – Maximum 1 000 millió HUF

Célja

Az MNB a 2019. január 1-jén elinduló, az NHP részét képező NHP fix konstrukcióval a hazai kkv-hitelezés szerkezetét kívánja egészségesebb irányba terelni azáltal, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások hosszú lejáratú, rögzített kamatozású hitelhez jutásának lehetőségeit javítja.

Kölcsönfelvevők lehetséges köre

Hitelkérelmet belföldi székhellyel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások adhatnak be (továbbiakban KKV). Nem minősül KKV-nak az a vállalkozás, amelyben az állam vagy az önkormányzat közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedése – tőke vagy szavazati joga alapján – külön-külön vagy együttesen meghaladja a 25%-ot. Továbbá csak azon KKV vehet részt a programban, amely a – a KKV Szerződés megkötésekor – akár külföldön lévő kapcsolódó és partnervállalkozásaival összevont (konszolidált) éves beszámolója, annak hiányában a vállalkozás nyilvántartása alapján is KKV-nak minősül.

Kölcsön felhasználása

A program keretében kizárólag beruházási kölcsön nyújtható használt vagy új – tárgyi eszközök beszerzésére, a már meglévő vagy bérelt, illetve lízingelt (amennyiben a beruházás aktiválásra kerül) eszközök átalakítására, korszerűsítésére és kapacitásuk bővítésére.

Ingatlan beruházással kapcsolatos korlátozások:

  • „saját rezsis", azaz számlákkal nem igazolható beruházási (rész)tevékenység nem finanszírozható
  • lakóingatlanként16 vagy üdülőként nyilvántartott ingatlan tulajdonjogának megszerzésére, építésére, bővítésére, felújítására vagy átalakítására a program keretén belül csak abban az esetben folyósítható beruházási hitel, ha a KKV szálloda, panzió, kemping, üdülőház, közösségi szálláshely üzemeltetését végzi vagy fogja végezni ebben az épületben

Beszerzett eszközre vagy ingatlanra vonatkozó korlátozás:

  • A beruházással érintett eszköznek (ideértve az ingatlant is) a KKV üzleti célját kell szolgálnia, így az bérbe nem adható. Kivétel
    • a KKV tevékenységei közt már 2018. június 30-án is szerepelt a TEÁOR 77-es főcsoportba („Kölcsönzés, operatív lízing") tartozó tevékenység, és ennek keretében üzletszerűen adják bérbe azt az eszközt, amelyet a beruházási hitelből megvásárolnak.
    • A beruházás tárgyát képező eszköz (beleértve az ingatlant is a lakóingatlanok és üdülők kivételével) cégcsoporton belüli bérbeadására vagy üzemeltetésre történő átadására a csoporton belüli bérbevevő vagy üzemeltető nem adhatja tovább harmadik, (csoporton kívüli) személynek a vásárolt ingatlan használatának jogát. Csoporton belüli bérbeadás nem engedélyezett, amennyiben a bérbevevő saját maga nem valósíthatná meg ugyanezt a beruházást az NHP keretén belül annak feltételrendszerére tekintettel. Csoporton kívüli bérbeadás céljából ingatlanvásárlás nem finanszírozható, akkor sem, ha az üzletszerűen történik. (Csoportnak ebben az esetben az tekinthető, ha a bérbe vevő és a KKV (bérbe adó) tulajdonosi köre legalább 50%-ban – akár közvetetten – azonos)
  • Személygépkocsi beszerzése kizárólag abban az esetben finanszírozható, ha a KKV főtevékenysége 2018. június 30-tól folyamatosan személyszállítás.

Kölcsön kamata, díjak, jutalékok

A kamat maximum 2,5%, kezelési költség, rendelkezésre tartási jutalék, előtörlesztési díj, nem kerül felszámolásra. Egyéb felszámítható költségek és díjak: harmadik félnek fizetendő (pl. értékbecslői díj, közjegyzői díj) díjak, büntető kamat, késedelmi kamat, a futamidő alatt az ügyfél által kezdeményezett szerződésmódosítással (ideértve a fedezetmódosítást, de ide nem értve az előtörlesztést) kapcsolatban felmerülő díjak.

Futamidő, rendelkezésre tartási idő, türelmi idő, projekt megvalósulásának határideje

A hitel futamideje a KKV Szerződés megkötésétől számított legalább 3 év, azonban legfeljebb a 10 év lehet.

Törlesztés ütemezése

A program keretében nyújtott KKV kölcsönök esetén úgy kell az törlesztési ütemezést kialakítani, hogy

  • 5 évnél hosszabb futamidő esetén a KKV Szerződés megkötésétől számított futamidő első kétharmadába essen a tőkeösszeg legalább 50 százaléka.
  • 5 éves vagy annál rövidebb futamidejű hitelek esetében a KKV Szerződés megkötésétől számított futamidő első kétharmadába essen a tőkeösszeg legalább 33 százaléka.

Biztosítékok köre

Az MNB a Növekedési Hitelprogram keretében nem írja elő, hogy milyen biztosíték mellett történjék a KKV-k hitelezése, illetve milyen biztosítékot kérjenek a hitelintézetek, ezért a hitelkérelem benyújtásának helyéül megjelölt pénzintézet által előírtak az irányadók. A pénzintézetek a legtöbb estben a beruházás tárgyát bevonják a biztosítéki körbe, illetve a beruházás tárgyának forgalomképességétől és a KKV gazdálkodási adataitól függően kiegészítő fedezetet kérhet, amely az alábbiak lehetnek:

  • ingatlan jelzálog,
  • ingó jelzálog (gépen, berendezésen, járművön),
  • fizetési számla követelésen alapított óvadék,
  • jogi személy készfizető kezessége,
  • hitelintézet által vállalt garancia
  • garantőr intézet által vállalt garancia (pl.: Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezesség, AVHGA kezesség, Garantiqa COSME kezesség).

Cégünk a Növekedési Hitelprogram Fix keretében benyújtott hitelkérelmek komplex menedzsmentjét ellátja Ügyfeleink részére, mely magában foglalja:

  • termékismertetési tevékenység
  • tanácsadási tevékenység a hitel feltételeinek való megfelelésben
  • hiteldokumentáció összeállítása, az igazolások formai és tartalmi előkészítése
  • üzleti terv elkészítése
  • hitelkérelmi dokumentáció benyújtása a hitelt nyújtó szervezet számára
  • segítségnyújtás a szerződéskötési és a folyósítási feltételek teljesítéséhez
  • hitel teljes futamideje alatti tanácsadás

Hitelprogram keretében az MNB Terméktájékoztatója szerint 2019. január 01-től lehet Hitelkérelmet benyújtani.



A hitelprogramról készitett rövid összefoglaló tájékoztatónkat itt tudja letölteni: Növekedési Hitelprogram (NHP FIX)

 

Hasznosnak tartotta ezt a bejegyzést? Nem szeretne lemaradni a jövőben adódó hasonló lehetőségekről?

Iratkozzon fel heti ingyenes tájékoztató hírlevelünkre, melyben értesítjük Önt a várható és aktuális támogatási lehetőségekről, fejleményekről, egyéb aktuális pályázati hírekről, segítünk Önnek értelmezni a felhívások gyakran kesze-kusza feltételrendszerét. Ha feliratkozik, hetente 1 hírlevélre számíthat tőlünk és szigorúan semmi spam!

 

Szántó Petra
Szántó Petra

Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar kereskedelem és marketing alapképzési szakán 2014-ben szereztem meg közgazdász diplomámat. Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanulok marketing mesterképzésen.

Mindig érdeklődtem az élelmiszeripar működése iránt, főként ebből az indíttatásból végeztem el alapképzésemmel párhuzamosan két év alatt egy sütő- és cukrászipari technikusi képzést. Tanulmányaim alatt és után több cukrászipari üzemben, pékségben volt lehetőségem megfigyelni a folyamatokat, felfedezni az ipar működését; valamint szakoktatóként is kipróbáltam magam.

A Vanessia Kft. csapatához 2014 őszén csatlakoztam, az azóta eltelt idő alatt több vállalkozásnak segítettem külföldi kiállításon való részvételben, termelési kapacitásuk növelésében (gazdaságfejlesztés); valamint energetikai korszerűsítést eredményező projektekben is részt vettem.

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707/120      (+36 30) 335-2482       petra[kukac]vanessia.hu

 

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.

https://www.high-endrolex.com/33