A támogatás útja hitellel kombinált programokban

A támogatás útja hitellel kombinált programokban

Gyakran tapasztaljuk, hogy a pályázók - bár a pályázat feltételeivel tisztában vannak - szinte alig tudnak valamit arról, mi is vár rájuk pontosan a támogatói döntést követően, hogyan lesz a támogatói döntésből kifizetés és ehhez milyen fontos lépéseket kell megtennie magának a pályázónak. A tisztán vissza nem térítendő támogatás esetén ez viszonylag egyenes út, de ahol a támogatás hitellel kombinált, ott a folyamat összetettebb és emiatt időigényesebb is. Lássuk miért. Tekintsük át most ezeket az eseteket, azaz vizsgáljuk meg a támogatás útját a hitellel kombinált pályázatok esetén a döntéstől a kifizetésig:

A folyamat első lépéseként létrejön a támogatási jogviszony. Ennek egyik része a Támogatói okirat/Támogatási szerződés hatályba lépése, majd ennek mentén a Kölcsönszerződés megkötése, mint a folyamat, másik, elengedhetetlen része.

A támogatói döntéstől, mely nem esik egybe a Támogatói okirat/Támogatási szerződés hatályba lépésével, hanem általában megelőzi azt, a kedvezményezett számára 30 nap áll rendelkezésre Kölcsönszerződést kötni az MFB Pontban (2019.01.28-tól). A Kölcsönszerződés megkötésével jön létre a teljes támogatási jogviszony.

Ezt követően nyílik lehetőség előlegigénylésre vagy a projekt megkezdésével keletkezett költségekkel való elszámolás benyújtására.

A kifizetési igénylés benyújtásakor a Pénzügyminisztérium és az MFB Zrt. egyaránt értesül az elszámolás beérkezéséről. Egyszerre, egymástól függetlenül kezdik el vizsgálni azt.

Az MFB általános eljárása szerint a kifizetési igénylés vizsgálatakor pénzügyi felfüggesztést alkalmaz, tehát amennyiben ilyen tartalommal érkezik elszámolás (vagy előleg) benyújtásakor az EPTK felületen keresztül üzenet, az nem jelent mást, mint, hogy az elszámolás (előlegigénylés) elbírálása folyamatban van.

Mivel párhuzamosan két szervezet is vizsgálja a kifizetési igénylés megalapozottságát és megfelelő dokumentum alátámasztottságát, mindkét szervezet részéről felmerülhet hiánypótlás, dokumentum szükséglet, egyéb adminisztratív teendő, amik sok esetben eltérnek egymástól és az MFB kérhet olyan dokumentumokat is, amikre a támogató minisztériumnak nincsen szüksége. Ezeket mindkét részre teljesíteni kell a kifizetés érdekében.

Mind a vissza nem térítendő támogatás, mind a visszatérítendő támogatás (hitel) utófinanszírozás keretében kerül kifizetésére. Tehát ez nem egy klasszikus értelemben vett hitel vagy hitelkeret, hanem inkább minősül támogatásnak, hiszen a vissza nem térítendő támogatáshoz hasonlósan, utólag, a projekt költségeinek igazolását követően kerül kifizetésre.

A támogatás útja hitellel kombinált programokban4

A projektben felmerült költségekre benyújtott kifizetési igénylést párhuzamosan vizsgálja a Pénzügyminisztérium és a Magyar Fejlesztési Bank. Az adott költség támogatási és kölcsön része más-más támogatótól (vissza nem térítendő a Pénzügyminisztériumtól, míg a kölcsön az MFB-től) érkezik, tehát a két összeg beérkezésének ideje között lehet némi eltérés.

Az EPTK felület a felvitt elszámolásban kiszámolja a rögzített költségek támogatás és hitel tartalmát is, tehát elszámolás benyújtásakor a hitel kvázi lehívása is megtörténik automatikusan. Az elszámolás során egy költségnek adott százalékát teszi ki a vissza nem térítendő támogatás, és egy adott százalékát a visszatérítendő támogatás (kölcsön), amely arányokat a pályázati felhívás határoz meg és rögzít.

Például ha egy eszköz 1.000.000 forintba kerül, akkor azt rögzítéskor meghatározza a felület, hogy 40%-a hívható le támogatásból, ami 400.000 forint, továbbá 50%-a hívható le kölcsönből, ami 500.000 forint és a maradék 10%, 100.000 forint, amelyet a pályázó saját maga tesz hozzá
(önerő).

Azonban az MFB nem a felületen keresztül küldi a hiánypótlási igényét, mint a Pénzügyminisztérium, hanem az ügyfelet keresi fel személyesen.

Az elszámolás benyújtásához az EPTK meghatározott dokumentumokat kér be. Mivel a bank önállóan bírálja el, hogy helyes- e a felé benyújtott elszámolás, ezért további dokumentumokat kérhet be alátámasztásként. Ezeket a további igazolásokat nem az EPTK-ra kell feltölteni, hanem sok esetben személyesen szükséges benyújtani a bankban.

A kombinált hitelprogram megnevezésű felhívások egyik feltétele, hogy a vissza nem térítendő támogatás mellé a pályázó meghatározott mértékű kölcsönt vesz fel (fenti példa szerint pl. az elszámolt költségek 50%-ának megfelelő kölcsönt). Ezért a hitel mellőzésére, attól elállásra nincsen lehetőség, minden esetben kötelező a kölcsönszerződés megkötése, ellenkező esetben a kedvezményezett elesik a támogatói döntéstől és a támogatási jogviszonya megszűnik.

A lent mellékelt ábra az intézményrendszer felépítésén keresztül mutatja be, hogy a kifizetési igénylés benyújtástól milyen utat jár be és ennek mentén, hogyan érkezik meg a támogatás.

A támogatás útja hitellel kombinált programokban2

A kedvezményezett benyújtja a kifizetési igényét, mely igény beérkezéséről mind a Pénzügyminisztérium, mind az MFB értesül. Amennyiben részükről jóváhagyásra került az igény, továbbítják az Irányító Hatóság felé, hogy az összeállíthasson egy adott időszakra vonatkozó kifizetési igénylést, amit az Igazoló Hatóság megvizsgál és továbbít az Európai Bizottság felé, hogy lehívhassa az abban szereplő összes támogatást (több ezer kedvezményezettektől beérkezett kifizetési igénylés alapján). Az Európai Bizottság jóváhagyását követően kiutalja a magyar tagállam részére az igényelt támogatást. Az Igazoló Hatóság az Irányító Hatóság közreműködésével a beérkezett uniós támogatást továbbítja az igénylő szervezet, a Pénzügyminisztérium és az MFB Zrt. felé, akik így tudják teljesíteni a kedvezményezettektől érkezett kifizetési igényeket és az elszámolás kifizetése megtörténhet. Az online kaszinó olyan internetes platform, ahol számos szerencsejáték és kaszinójáték érhető el. Az online kaszinók lehetővé teszik, hogy az emberek az otthonuk kényelméből élvezhessék a kaszinójátékokat, és pénzt nyerjenek, vagy veszítsenek. Az online kaszinók számos játékot kínálnak, beleértve a nyerőgépeket, a rulettet, a blackjackot, a pókert és más játékokat. A nyerőgépek teljes listáját itt találja. Az online kaszinókban történő játék során fontos figyelembe venni a biztonságot és az adatvédelmet. Mindig ellenőrizze az online kaszinó engedélyét és hitelességét, mielőtt elkezdené játszani.

Az ábrán jelzett független ellenőrző szervezet (EUTAF) vizsgálja a teljes magyar intézményrendszert, Igazoló Hatósági szinttől kezdve az utolsó láncszemig, a kedvezményezettekig, annak érdekében, hogy az Európai Unió ne szenvedjen pénzügyi érdeksérelmet és biztosítsa az uniós források szabályszerű felhasználását. Ellenőrzési tevékenységéről minden évben éves ellenőrzési jelentést készít az Európai Bizottság részére. Az Európai Bizottság pedig az EUTAF munkáján keresztül vizsgálja meg saját hatáskörben a tagállam szabályszerű működését és megbizonyosodik a korábban teljesített kifizetési igénylések mentén az uniós források megfelelő felhasználásáról.

Hasznosnak tartotta ezt a bejegyzést? Nem szeretne lemaradni a jövőben adódó hasonló lehetőségekről?

Iratkozzon fel heti ingyenes tájékoztató hírlevelünkre, melyben értesítjük Önt a várható és aktuális támogatási lehetőségekről, fejleményekről, egyéb aktuális pályázati hírekről, segítünk Önnek értelmezni a felhívások gyakran kesze-kusza feltételrendszerét. Ha feliratkozik, hetente 1 hírlevélre számíthat tőlünk és szigorúan semmi spam!

 

Szántó Petra
Szántó Petra

Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar kereskedelem és marketing alapképzési szakán 2014-ben szereztem meg közgazdász diplomámat. Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanulok marketing mesterképzésen.

Mindig érdeklődtem az élelmiszeripar működése iránt, főként ebből az indíttatásból végeztem el alapképzésemmel párhuzamosan két év alatt egy sütő- és cukrászipari technikusi képzést. Tanulmányaim alatt és után több cukrászipari üzemben, pékségben volt lehetőségem megfigyelni a folyamatokat, felfedezni az ipar működését; valamint szakoktatóként is kipróbáltam magam.

A Vanessia Kft. csapatához 2014 őszén csatlakoztam, az azóta eltelt idő alatt több vállalkozásnak segítettem külföldi kiállításon való részvételben, termelési kapacitásuk növelésében (gazdaságfejlesztés); valamint energetikai korszerűsítést eredményező projektekben is részt vettem.

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707/120      (+36 30) 335-2482       petra[kukac]vanessia.hu

 

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.