Egy hónap haladékot kaptak a komplex élelmiszeripari beruházást tervező cégek is!

Ahogy február elején a élelmiszer-feldolgozó, illetve borászati üzemek fejlesztését támogató pályázatot, úgy egy mai közlemény szerint az "Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel" című, GINOP-1.2.6-8.3.4-16 kódszámú pályázat beadási határidejét is meghosszabbították egy hónappal, az alábbiak szerint:

"Értesítjük a Tisztelt támogatást igénylőket, hogy a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel" című (GINOP-1.2.6-8.3.4-16 kódszámú) felhívás benyújtási határideje meghosszabbításra került 2019. február 15-ről 2019. március 18. 12:00 órára."

A 71 milliárd forintos keretösszegű kombinált hitelprogramnak pénteken, 2019. február 15-én lett volna az utolsó beadási határideje, de a mostani módosítással további 1 hónapnyi beadási szakaszt tettek lehetővé.

Az egy hónapos haladék oka, hogy a hivatalos pályázati statisztikák szerint a 71 milliárd forintos keretösszegből  az eddig megigényelt támogatás hozzávetőleg 73 milliárd forintnál járhat (36,8 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatás és hozzávetőleg ugyanennyi hitel), azaz a keret ugyan papíron kimerült, de számolva a hibás pályázatok szokásos arányával maradt még bőven elegendő mozgástér további igények befogadásához.

GINOP 126 834 stat 2019 02

De érdemes iparkodni, újabb hosszabbítás egészen biztosan nem lesz és mivel nagy összegű igénylésekről van szó, egy-egy pályázat beadásával jelentősen módosulhat a rendelkezésre álló szabad forrás.

A kifejezetten élelmiszeripari középvállalkozásoknak szóló pályázat keretében olyan kapacitásbővítés támogatható, amelyre tényleges piaci igény mutatkozik, illetve javítja a technológiai felkészültséget, versenyképességet és erőforrás-hatékonyságot.

A megvalósítandó projekt vissza nem térítendő támogatásból, kölcsönből és önerőből tevődik össze, amelyek együttesen meghatározzák a projekt elszámolható összköltségét.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: minimum 50.000.000 forint, maximum 750.000.000 forint.

Az igényelhető kölcsön összege minimum 50.000.001 Ft, maximum 2.000.000.000 Ft.

Az igényelhető kölcsön összegének meg kell haladnia a vissza nem térítendő támogatás összegét.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke maximum a projekt elszámolható költségének 37%-a lehet, a vissza nem térítendő támogatás és a kölcsön együttes mértéke maximum a projekt összes elszámolható költségének 75%-a lehet.

A vissza nem térítendő támogatás és a kölcsön együttes támogatástartalma:

  • Regionális beruházási támogatás igénybevétele esetén:
    • az Észak-Magyarország, az Észak-Alföld, a Dél-Alföld és a Dél-Dunántúl régiókban 60%,
    • a Közép-Dunántúl régióban 45%,
    • a Nyugat-Dunántúl régióban 35% lehet.
  • Megújuló energia termeléséhez nyújtott beruházási támogatás esetén:
    • az elszámolható költségek 70%-a lehet.
  • Csekély összegű támogatás esetén az elszámolható költségek 100 %-a lehet.

A kölcsön kamata: 1%/év

PÁLYÁZÓK KÖRE

A Felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be az alábbi feltételeket teljesítő azon középvállalkozások:

  • amelyek rendelkeznek legalább egy lezárt (beszámolóval/SZJA bevallással alátámasztott), teljes (365 napot jelentő) üzleti évvel (az előtársaságként való működés időszaka ebbe nem számít bele), és
  • amelyek esetében a projekt összköltsége nem haladja meg a támogatási kérelem benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes üzleti év értékesítés nettó árbevétel, egyéni vállalkozók esetén az adóalapba beszámított bevétel kétszeresét, és
  • amelyek Magyarországon székhellyel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok, szövetkezetek, az SZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók, egyéni cégek, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező szövetkezetek vagy kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok fióktelepei.

A támogatást igénylőnek a fenti pontokban szereplő kritériumoknak együttesen kell megfelelnie. Jelen Felhívás keretében támogatási kérelem benyújtására konzorciumi formában nincs lehetőség. Jogi forma szerint:

  • kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok,
  • SZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók, egyéni cégek,
  • szövetkezetek.

Nem támogatható a Közép-magyarországi régió területén megvalósuló fejlesztés.

A projekt megvalósulásának helyszíne a támogatást igénylő bejegyzett magyarországi székhelye, telephelye vagy fióktelepe lehet. A megvalósulási helyszínnek a támogatási kérelem benyújtásáig kell bejegyzésre kerülnie, továbbá alkalmasnak kell lennie, illetve a projekt megvalósítása során alkalmassá kell válnia a projekt megvalósítására.

A megvalósulási helyszín akkor tekinthető alkalmasnak, ha a projekt tárgyát képező tevékenység elvégezhető a helyszínen, a projekt megvalósításhoz biztosított a megfelelő infrastruktúra. A projekt több megvalósítási helyszínen is megvalósulhat.

Nem nyújtható támogatás azon támogatást igénylő részére:

  • amely olyan projektet kíván megvalósítani, amelynek tartalma a Felhívásban megfogalmazott célokkal nincs összhangban;
  • amely nem rendelkezik legalább egy lezárt (beszámoló/SZJA bevallással alátámasztott) teljes (365 napot jelentő) üzleti évvel, az előtársaságként való működés időszaka ebbe nem számít bele;
  • amely középvállalkozásnak éves átlagos statisztikai állományi létszáma a támogatási kérelem benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes üzleti évben nem érte el a minimum 50 főt, kivéve, ha a támogatási kérelem benyújtását megelőző legutolsó lezárt teljes üzleti év éves beszámoló szerinti értékesítés nettó árbevételének legalább 50%-a a Felhívás 1. számú szakmai mellékletében található TEÁOR 10 és 11 (kivéve a TEÁOR 1020 kódja alá tartozó halfeldolgozást és tartósítást) besorolás alá tartozó élelmiszer-feldolgozó tevékenységből származott;
  • amely a jelen Felhívásra benyújtott támogatási kérelmében rögzített projektjének az elszámolható összköltsége meghaladja a támogatási kérelem benyújtását megelőző jóváhagyott (közgyűlés, taggyűlés, illetve a tulajdonosok által jóváhagyott), legutolsó lezárt, teljes üzleti év éves beszámoló szerinti értékesítés nettó árbevétel összegének, vagy egyéni vállalkozók esetében az adóalapba beszámított bevételének kétszeresét;
  • amelynek a saját tőkéje a támogatási kérelem benyújtását megelőző jóváhagyott (közgyűlés, taggyűlés, illetve a tulajdonosok által jóváhagyott) legutolsó lezárt, teljes üzleti év éves beszámolója alapján negatív;
  • amelynek a támogatási kérelem benyújtását megelőző jóváhagyott (közgyűlés, taggyűlés, illetve a tulajdonosok által jóváhagyott) legutolsó lezárt, teljes üzleti év éves beszámolója alapján a saját tőkéje a törzstőke (alaptőke) jogszabályban előírt legkisebb mértéke alá csökkent;
  • amely az uniós állami támogatási szabályok szerinti nehéz helyzetben lévő vállalkozásnak minősül.

TÁMOGATHATÓ TEVÉKENYSÉGEK

Önállóan támogatható tevékenységek

  • Új termelő eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása.

Önállóan nem támogatható tevékenységek:

  • Infrastrukturális és ingatlan beruházás.
  • Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása, melyek célja a gazdaságitermelési folyamatok és az üzemen belüli építmények energiaigényének részbeni fedezése megújuló energia előállításával.
  • A termeléshez, a vállalatirányításhoz, a belső nyilvántartási-, és a vállalati infokommunikációs rendszerekhez kapcsolódó informatikai eszközök és szoftverek beszerzése.
  • Az eszközbeszerzéshez kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzések.
  • Szabadalmak és egyéb immateriális javak megszerzésének, érvényesítésének és védelmének költsége.
  • Környezetirányítási, vezetési, minőségirányítási, hitelesítési és minősítési rendszerek bevezetése, tanúsíttatása, hitelesítése, termékek környezetvédelmi minősítése.

A Felhívás keretében kizárólag a Felhívás 1. sz. szakmai mellékletében található TEÁOR 10 és 11 (kivéve a TEÁOR 1020 kódja alá tartozó halfeldolgozást és tartósítást) besorolás szerinti élelmiszeripari feldolgozó tevékenység fejlesztésére irányuló projektek támogathatók.

A Felhívás 2. számú mellékleteként megtalálható az elszámolható eszközök körét meghatározó Vámtarifa Szám (VTSZ) szerinti lista. A projekt keretében csak a listán feltüntetett a fejlesztendő tevékenység végzéséhez szükséges VTSZ szám alá tartozó eszközök kerülhetnek beszerzésre - beleértve a tartozékokat is.

A Felhívás 3. számú szakmai mellékleteként megtalálható az elszámolható szoftverek körét meghatározó TESZOR lista. A projekt keretében csak a listán feltüntetett TESZOR szám alá tartozó szoftverek kerülhetnek beszerzésre.

KÖTELEZŐ VÁLLALÁSOK

  • Éves nettó árbevétel/adóalapba beszámított bevétel tartása

    A támogatást igénylőnek vállalnia kell, hogy a projekt fizikai befejezési évét közvetlenül követő 2 üzleti év átlagában a nettó árbevétele (egyéni vállalkozók esetében az adóalapba beszámított bevétel) nem csökken a bázis árbevételhez képest.

    Bázis árbevétel: a bázis árbevételnek minősül a támogatási kérelem benyújtását megelőző üzleti évben realizált éves nettó árbevétel értéke forintban (egyéni vállalkozók esetében az adóalapba számított bevétel);

PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSA

Jelen Felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtása 2019. március 18-ig lehetséges.

HASZNOS KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A PÁLYÁZATTAL KAPCSOLATBAN

KÉRDÉS: A GINOP-1.2.6-8.3.4-16 felhívás keretében elszámolható költség infrastrukturális beruházásként a kerítésépítés, térkövezés és az útépítés?

VÁLASZ: A felhívás keretében kizárólag az 5.5.1.2. Építéshez kapcsolódó költségek aa) alpontjában felsorolt költségek számolhatók el. Így a felsorolt költségek nem elszámolható költségnek minősülnek.

KÉRDÉS: Nyújthat-e be egy cég támogatási kérelmet az alábbi beruházással: a fejlesztendő tevékenysége és főtevékenysége 1012 Baromfihús feldolgozása, tartósítása. A projekt keretében baromfi vágóhíd üzemet és hozzá kapcsolódóan hűtőházat tervez (építés és új eszközök beszerzése). Az Annex lista miatt kizáró ok-e a fenti fejlesztés? Az előállított termék ugyanis a 2. Árucsoport Hús és élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékek közé tartozik.

VÁLASZ: A Felhívás 3.3 Nem támogatható tevékenységek 10) pontja alapján nem támogathatóak az Európai Unió működéséről szóló szerződés 1. számú mellékletében (Annex I.) szereplő mezőgazdasági termékek elsődleges termelésére irányuló projektek. A 651/2014/EU bizottsági rendelet 2. cikk 9. pontja szerint az elsődleges mezőgazdasági termelés: a termőföld és az állattenyésztés a Szerződés I. mellékletében felsorolt termékeinek termelése az ilyen termékek jellegét megváltoztató további műveletek végrehajtása nélkül. A rendelkezésre álló információk alapján a projekt keretében nem elsődleges termelés valósul meg, így a projekt megfelel a Felhívás fenti feltételének.

KÉRDÉS: Az állványos polcrendszer beszerzése melyik költségkategóriába tartozik, infrastrukturális beruházás vagy eszközbeszerzés?

VÁLASZ: Az állványos polcrendszer eszközbeszerzésnek minősül.

Bővebb információért, illetve szakmai segítségért most is mint mindig, keressen bennünket központi elérhetőségeink bármelyikén, vagy ha szerződött partnerünk, vegye fel a kapcsolatot saját tanácsadójával, aki örömmel egyeztet Önnel a részeltekről.

Hasznosnak tartotta ezt a bejegyzést? Nem szeretne lemaradni a jövőben adódó hasonló lehetőségekről?

Iratkozzon fel heti ingyenes tájékoztató hírlevelünkre, melyben értesítjük Önt a várható és aktuális támogatási lehetőségekről, fejleményekről, egyéb aktuális pályázati hírekről, segítünk Önnek értelmezni a felhívások gyakran kesze-kusza feltételrendszerét. Ha feliratkozik, hetente 1 hírlevélre számíthat tőlünk és szigorúan semmi spam!

 

Rapcsák Dániel
Rapcsák Dániel

A Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Karának Külgazdasági szakán Európai Üzleti Tanulmányok szakirányon szereztem első közgazdász diplomámat, amelyet kiegészítettem a Budapesti Corvinus Egyetemen, valamint Európai Uniós pályázati szakmenedzser képesítést is szereztem. Angol és francia nyelvtudásomat anyanyelvi területeken végzett hosszabb-rövidebb tanulmányaim során is fejlesztettem.

Az uniós támogatási rendszer magyarországi intézményrendszerében kezdtem munkámat, az előcsatlakozási időszakban Irányító Hatóságnál szerezve tapasztalatot, amelyet ezután négy éven keresztül Közreműködő Szervezetnél gyarapítottam a pályázatok értékelésében és megvalósulásának nyomon követésében való részvétellel.

2008-ban csatlakoztam a Vanessiához, és ez idáig nagyjából 400 pályázat elkészítésében működtem közre. 2013 októbere óta töltöm be a Vanessia Kft. egyik ügyvezetői pozícióját, amelyben elsősorban a tanácsadók szakmai fejlődéséért vagyok felelős.

Szakterületeim: üzleti informatika, gazdaságfejlesztés, humánerőforrás fejlesztés, kutatás-fejlesztés.

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707/115       (+36 20) 400-4413       daniel[kukac]vanessia.hu

 

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.

https://www.high-endrolex.com/33