Új pályázati konstrukció van születőben – ősztől jöhet a Feltételesen Visszatérítendő Támogatás

feltételesen visszatérítendő támogatás

Több nagy újítás is várható a 2021-2027-es uniós pályázati ciklusra, többek között egy merőben új pályázati konstrukció - a feltételesen visszatérítendő támogatás – adta hírül először a Világgazdaság.

Az új konstrukció kidolgozására a 1064/2019. (II. 25.) kormányhatározat (Korm. határozat a 2021–2027 programozási időszakra való felkészülés keretében új forráselosztási eszközök kidolgozásáról) adja meg a jogszabályi keretet.

Az új pályázati konstrukció lényege:

A nyertes pályázónak visszatérítendő támogatást ítélnek meg, ám ha a kedvezményezett a 12 hónapos projekt megvalósítási időszakot terv szerint teljesíti, akkor a korábban hitelként kapott fejlesztési forrás 10%-át nem kell visszafizetnie. Ha ezt követően pedig a 3 éves fenntartási időszakban a vállalkozás megfelelően fejlődik bizonyos gazdasági mutatók szerint, akkor akár a fennmaradó 90% hitelt sem kell visszafizetnie, így tehát a visszatérítendő támogatás azaz hitel lényegében támogatássá alakul át.

Támogatás típusa tehát alapvetően visszatérítendő támogatás, amely a projekt megvalósítása és a fenntartási időszak folyamán mért eredmények függvényében vissza nem térítendő támogatássá alakulhat.

A várhatóan év vége felé megjelenő teszt, vagy pilot pályázat keretében a visszatérítendő támogatás tervezett összege: 5 - 50 millió Ft lesz és a mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásait, diverzifikációját és technológiai modernizációját támogatja eszközbeszerzés és Immateriális javak beszerzés támogatása révén.

A projekt megvalósításának befejezésekor a visszatérítendő támogatás 10%-a átfordulhat vissza nem térítendő támogatássá, amennyiben a pályázó lényegi módosítások nélkül az előre eltervezettek szerint valósította meg a pályázatát maximum 12 hónap alatt;

Majd ezt követően, a 3 éves fenntartási időszak végén a visszatérítendő támogatás további akár 90%-a is átfordulhat (lehet részleges átfordulás is), attól függően, hogy a pályázó mennyiben teljesíti az eredményesség mérési szempontokat: (pl. személy jellegű ráfordítás, BHÉ, EBIDTA, egyéb szempontok)

Amennyiben a támogatásból marad visszafizetendő kötelezettség, az minden esetben kamattámogatott, 0%-os kamatozású hitelként funkcionál.

Hasznosnak tartotta ezt a bejegyzést? Nem szeretne lemaradni a jövőben adódó hasonló lehetőségekről?

Iratkozzon fel heti ingyenes tájékoztató hírlevelünkre, melyben értesítjük Önt a várható és aktuális támogatási lehetőségekről, fejleményekről, egyéb aktuális pályázati hírekről, segítünk Önnek értelmezni a felhívások gyakran kesze-kusza feltételrendszerét. Ha feliratkozik, hetente 1 hírlevélre számíthat tőlünk és szigorúan semmi spam!

 

 

Rapcsák Dániel
Rapcsák Dániel

A Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Karának Külgazdasági szakán Európai Üzleti Tanulmányok szakirányon szereztem első közgazdász diplomámat, amelyet kiegészítettem a Budapesti Corvinus Egyetemen, valamint Európai Uniós pályázati szakmenedzser képesítést is szereztem. Angol és francia nyelvtudásomat anyanyelvi területeken végzett hosszabb-rövidebb tanulmányaim során is fejlesztettem.

Az uniós támogatási rendszer magyarországi intézményrendszerében kezdtem munkámat, az előcsatlakozási időszakban Irányító Hatóságnál szerezve tapasztalatot, amelyet ezután négy éven keresztül Közreműködő Szervezetnél gyarapítottam a pályázatok értékelésében és megvalósulásának nyomon követésében való részvétellel.

2008-ban csatlakoztam a Vanessiához, és ez idáig nagyjából 400 pályázat elkészítésében működtem közre. 2013 októbere óta töltöm be a Vanessia Kft. egyik ügyvezetői pozícióját, amelyben elsősorban a tanácsadók szakmai fejlődéséért vagyok felelős.

Szakterületeim: üzleti informatika, gazdaságfejlesztés, humánerőforrás fejlesztés, kutatás-fejlesztés.

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707/115       (+36 20) 400-4413       daniel[kukac]vanessia.hu

 

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.

https://www.high-endrolex.com/33