Megjelent! GINOP-1.2.10-19 - Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációjának támogatása

GINOP 1 2 10 19

Megjelent a korábban már beharangozott, merőben újszerű pályázati konstrukció első pályázati felhívása, mely a vidéken működő mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztését kívánja elősegíteni. A pályázat újszerűsége abból fakad, hogy a finanszírozás típusa feltételesen visszatérítendő támogatás, azaz alapvetően olyan visszatérítendő támogatás, amely a projekt megvalósítása és a fenntartási időszak folyamán mért eredmények függvényében vissza nem térítendő támogatássá alakulhat.

A „Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációjának támogatása" című (GINOP-1.2.10-19 kódszámú) felhívás keretösszege 2 milliárd Ft, ebből nagyságrendileg 50-400 vállalkozás részesülhet egyenként 5–40 millió forint feltételesen visszatérítendő támogatásban. 

A felhívás keretében a vállalkozások pályázhatnak új eszközök, gépek beszerzésére, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítására, amennyiben az egy meglévő létesítmény kapacitásának bővítését vagy egy meglévő létesítmény teljes termelési folyamatának alapvető megváltoztatását eredményezi.

A támogatási kérelmek benyújtása 2019. november 21. és 2020. február 13. között lehetséges.

A tervezetthez képest tehát valamelyest csúszott a beadás, illetve némileg változott az eredményességet meghatározó szempontok köre, kikerült a generációváltás, mint szempont, ugyanakkor bekerült két új, az export árbevétel arányát, valamint a K+F aktivitást vizsgáló indikátor.

Lássuk a részleteket röviden:

PÁLYÁZAT CÉLJA

A pályázat célcsoportjába azon vállalkozások (és vállalkozók) tartoznak, amelyek hozzáadottérték-növekedési potenciállal vagy exportnövekedési potenciállal bírnak, a fejlesztésük eredményeként helyi, nemzeti, de főleg nemzetközi hálózatokba kapcsolódnak be vagy részvételük intenzitása ilyen tekintetben növekszik.

A támogatott beruházásnak olyan kapacitásbővítést kell eredményeznie, amelyre tényleges piaci igény mutatkozik, illetve javítja a technológiai felkészültséget, versenyképességet és erőforrás-hatékonyságot.

TÁMOGATÁS ÖSSZEGE

Az igényelhető támogatás összege: minimum 5.000.000 Ft, maximum 40.000.000 Ft.

TÁMOGATÁS FORMÁJA

Feltételesen visszatérítendő támogatás - Visszatérítendő támogatás, mely adott feltételek mentén vissza nem térítendővé alakul.

Mi az a "Feltételesen visszatérítendő" támogatás?

Az új konstrukció kidolgozására a 1064/2019. (II. 25.) kormányhatározat (Korm. határozat a 2021–2027 programozási időszakra való felkészülés keretében új forráselosztási eszközök kidolgozásáról) adja meg a jogszabályi keretet.

Az új pályázati konstrukció lényege:

A nyertes pályázónak visszatérítendő támogatást ítélnek meg, ám ha a kedvezményezett a 12 hónapos projekt megvalósítási időszakot terv szerint teljesíti, akkor a korábban hitelként kapott fejlesztési forrás 20%-át nem kell visszafizetnie. Ha ezt követően pedig a fenntartási időszak második évének végén (összesen 3 éves a fenntartási időszak) a vállalkozás megfelelően fejlődik bizonyos gazdasági mutatók szerint, akkor akár a fennmaradó 80% hitelt sem kell visszafizetnie, így tehát a visszatérítendő támogatás azaz hitel lényegében támogatássá alakul át.

Támogatás típusa tehát alapvetően visszatérítendő támogatás, amely a projekt megvalósítása és a fenntartási időszak folyamán mért eredmények függvényében vissza nem térítendő támogatássá alakulhat.

GINOP 1 2 10 19 feltételesen visszatérítendő támogatás

PÁLYÁZÓK KÖRE

Mikro-, kis- és középvállalkozások

  • amelyek, vagy amelyeknek 50%-nál nagyobb tulajdonrésszel rendelkező tulajdonos vállalkozása vagy magánszemély tulajdonoson keresztül kapcsolódó vállalkozása rendelkezik legalább 3 lezárt, teljes üzleti évvel;
  • amelyek, vagy amelyeknek 50%-nál nagyobb tulajdonrésszel rendelkező tulajdonos vállalkozása vagy magánszemély tulajdonoson keresztül kapcsolódó vállalkozásának éves átlagos statisztikai állományi létszáma a támogatási kérelmek benyújtását megelőző két lezárt, teljes üzleti év mindegyikében minimum 1 fő volt;
  • amelyeknek a támogatási kérelem benyújtását megelőző utolsó lezárt, teljes üzleti év éves beszámoló szerinti árbevételének összege meghaladja a projekt elszámolható összköltségét;
  • amelyek akkreditált klaszter tagsággal, vagy az alábbi TEÁOR szám szerinti főtevékenységgel rendelkeznek, mely egyben a projekt fejlesztendő tevékenysége is:
    • TEÁOR 26 (Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása)
    • TEÁOR 27 (Villamos berendezés gyártása)
    • TEÁOR 28 (Gép, gépi berendezés gyártása)
    • TEÁOR 3250 (Orvosi eszköz gyártása)

Akkreditált klaszter tagságnak számít, ha a támogatást igénylő vállalkozás 2019. augusztus 15. előtti dátummal rendelkezik AK tagsággal.

TÁMOGATHATÓ TEVÉKENYSÉGEK

Önállóan támogatható tevékenységek

  • Új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása – projektösszköltség min. 50%-áig - amely
    • egy meglévő létesítmény kapacitásának bővítését, vagy
    • egy meglévő létesítmény termékkínálatának a létesítményben addig nem gyártott termékekkel történő bővítését (diverzifikáció), vagy
    • egy meglévő létesítmény teljes termelési folyamatának alapvető megváltoztatását eredményezi (modernizáció)

Önállóan nem támogatható tevékenységek

  • Információs technológia-fejlesztés– projektösszköltség max. 40%-át érhetik el
  • Gyártási licenc, gyártási know-how beszerzések– projektösszköltség max. 10%-át érhetik el

PROJEKT MŰSZAKI-SZAKMAI TARTALMI ELVÁRÁSAI

  • A projekt keretében csak a Felhívás 2. számú mellékletében feltüntetett VTSZ szám alá tartozó eszközök kerülhetnek beszerzésre
  • A projekt keretében csak a Felhívás 3. számú mellékletében feltüntetett TESZOR szám alá tartozó szoftverek kerülhetnek beszerzésre

TÁMOGATÁS MÉRTÉKE

GINOP 1210 19 intenzitas

FENNTARTÁSI IDŐSZAK EREDMÉNYESSÉGI MÉRÉSE

Fenntartási időszak 3 év. Az összköltség maximum 70%-át elérő visszatérítendő támogatás (VT), a támogatott projekt megfelelő teljesítése (projekt megvalósítási időszak), valamint az előre meghatározott eredményességi célok elérése esetén részben vagy egészben átalakítható vissza nem térítendő támogatássá.

Eredményesség mérésre tehát két alkalommal kerül sor:

  • záró elszámolás elfogadásának időpontjában (projekt megvalósítás végén),
  • fenntartási időszak második évének végén.

1. eredményességi mérés értékelési szempontjai:

  • a megvalósítás során legfeljebb 1 alkalommal történik a Kedvezményezettnek felróható okból, a projekt műszaki-szakmai tartalmára, költségvetésére és/vagy megvalósítási helyszínére irányuló szerződésmódosítás (amely nem foglalhatja magában a megvalósítási időszak 12 hónapon túli meghosszabbítását),
  • legfeljebb 2 alkalommal kerül benyújtásra a Kedvezményezett cégkivonatában foglalt alapadatokra vonatkozó változás bejelentés.

2. eredményességi mérés értékelési szempontjai:

  • 1 főre eső személyi jellegű ráfordítás növekedése a bázisévhez képest (%),
  • EBITDA/árbevétel változása a bázis évhez képest vagy a visszamérés évében (%),
  • 1 főre eső hozzáadott érték növekedése a bázis évhez képest vagy a visszamérés évében (%),
  • IPAR 4.0 megoldások alkalmazása,
  • K+F aktivitás,
  • Kárpát-medencei gazdasági aktivitás
  • Export árbevétel aránya a teljes éves árbevételen belül (%).

GINOP 1 2 10 19 eredmenyessegi szempontok1

 

GINOP 1 2 10 19 eredmenyessegi szempontok2

Megvalósításra rendelkezésre álló időtartam: 12 hónap

ELŐLEG IGÉNYLÉSE

A támogatás 100 %-a, maximum 40 millió Ft.

BIZTOSÍTÉK

Nem köteles biztosítékot nyújtani, aki szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban valamint rendelkezik legalább egy lezárt, teljes üzleti évvel.

ÖNERŐ

A támogatást igénylőnek a projekt elszámolható összköltségének 25%-át kitevő igazolt saját forrással kell rendelkeznie.

Nem támogatható Közép-Magyarországi régió területén megvalósuló projekt.

Pályázat benyújtása 2019. november 21. 9:00 órától 2020. február 13. 12:00 óráig lehetséges lehetséges.

Pályázati tájékoztatónkat az alábbi linkre kattintva tudja pdf formátumban megtekinteni és lementeni: GINOP-1.2.10-19 - Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációjának támogatása

 

Hasznosnak tartotta ezt a bejegyzést? Nem szeretne lemaradni a jövőben adódó hasonló lehetőségekről?

Iratkozzon fel heti ingyenes tájékoztató hírlevelünkre, melyben értesítjük Önt a várható és aktuális támogatási lehetőségekről, fejleményekről, egyéb aktuális pályázati hírekről, segítünk Önnek értelmezni a felhívások gyakran kesze-kusza feltételrendszerét. Ha feliratkozik, hetente 1 hírlevélre számíthat tőlünk és szigorúan semmi spam!

 

 

Bujdosó Ilona
Bujdosó Ilona

A Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karának nemzetközi gazdaság és gazdálkodás alapszakán végeztem 2011-ben, majd munka mellett tanulmányaimat nemzetközi pénzügy és kontrolling mesterképzési szakán folytattam. Ennek elvégzését követően 2015-ben szereztem mesterfokozatú diplomámat.

A Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökségnél kezdtem munkámat, ahol 4 éves tapasztalatra tettem szert elsősorban a hazai/nemzetközi innovációs és kutatás-fejlesztési projektek megvalósításában, a régió innovációs folyamatainak szerveződésében.

2014 ősze óta dolgozom a Vanessia Kft-nél, ahol vezető tanácsadóként nyújtok segítséget a cég partnerei számára.

Szakterületeim: kutatás-fejlesztés, innováció, gazdaságfejlesztés.

 

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707/109 mellék    (+36 20) 400-4419    ilona[kukac]vanessia.hu

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.

https://www.high-endrolex.com/33