Közeleg az éves beszámoló közzétételének végső határideje. Szakértőnk összefoglalta, mire figyeljünk pályázati szempontból.

éves beszámoló közzétételének határideje 2020 09 30

2020. április 21-én jelent meg a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. (IV. 21.) kormányrendelet, ennek keretében május 31 helyett szeptember 30-ig elhalasztották a számviteli beszámolók és a hozzá kapcsolódó éves bevallások beadásának határidejét. Nos, ez a módosított határidő közeleg, alig néhány hét maradt a vállalkozások 2019. évi pénzügyi zárására és éves beszámolójuk közzétételére.

A rendelet azon számviteli beszámolók (pl: éves beszámoló, egyszerűsített éves beszámoló, összevont (konszolidált) éves beszámoló, egyszerűsített beszámoló) elkészítési, nyilvánosságra hozatali, letétbehelyezési és közzétételi, továbbá benyújtási határidejét tolta ki 2020. szeptember 30-ig, amelyek határideje a Kormányrendelet hatálybalépése, vagyis 2020. április 22-e és 2020. szeptember 30-a közé esik. A számviteli beszámolókra épülő további számviteli kötelezettségek határidejét is ettől a naptól kell számítani.

A zárási teendők sokaságában fontos azonban azt is mérlegelni, hogy az új lezárandó év beszámolója, pénzügyi adatai miként hatnak majd a pályázatokra. Nagyon sok buktató, ugyanakkor fontos lehetőségek is rejtőzhetnek egy beszámolóban, akár évekre megpecsételheti egy vállalkozás pályázóképességét míg a tudatos pályázót fontos pluszpontokkal ajándékozhatja meg.

Nézzük át a pályázatokkal kapcsolatban esetlegesen mérlegelendő kérdéseket:

Induló vállalkozás
A pályázatok többségénél feltétel, hogy a pályázó rendelkezzen legalább 1 – néhány esetben 2 – lezárt (beszámolóval/SZJA bevallással alátámasztott), teljes (365 napot jelentő) üzleti évvel. 

Létszám
Számos kiírás szerint, pályázatot az a vállalkozás nyújthat be, amelynek létszáma az utolsó lezárt üzleti évben legalább 1 fő volt. 

Negatív saját tőke
Szinte általános érvényű feltétel pályázatok esetében, hogy a vállalkozás saját tőkéje nem lehet negatív, illetve nem csökkenhet a jegyzett tőke fele alá, bár ez utóbbi esetben több tényezőt is mérlegelni kell még. 

KKV besorolás
A KKV besorolás alapján egy vállalkozás lehet mikro-, kis-, középvállalkozás, vagy nagyvállalat. Bizonyára hallott róla, hogy vannak pályázatok, melyeken csak mikrovállalkozások pályázhatnak, másokon mikro-, kis és középvállalkozások és így tovább. Pályázati szempontból ez az egyik legösszetettebb kérdés, de elég most annyit tudnunk róla, hogy létezik az úgynevezett két éves szabály, azaz egy vállalkozás akkor kerül át másik besorolásba, ha két egymást követő üzleti évben teljesíti az ahhoz szükséges feltételeket. Mit jelent ez nagyon leegyszerűsítve? Vegyük a legegyszerűbb példát, Tudjuk, hogy mikrovállalkozásnak minősül az a cég, ahol a foglalkoztatottak száma nem éri el a 10 főt. Ha az Ön vállalkozásában a létszám 2017-ben 12 fő volt, 2018-ban már csak 9, és 2019-ben is 9, akkor mikrovállalkozásnak minősül, miután a 2019. évi beszámolóját közzétette.

Azt is hozzáteszem gyorsan, hogy ugyanez a gondolatmenet vonatkozik a fordított esetre is, azaz, ha a vállalkozásában az alkalmazottak száma 2016-ban és 2017-ben 9 fő volt 2018-ban 12 és most 2019-ben is 12 volt, amíg nem zárja le az üzleti évét még mikrovállalkozásnak minősül akkor is, ha egyébként ez a 2019-es év alapján amúgy már nem lenne igaz.

Árbevétel mértéke
Bizonyos pályázatoknál feltétel, hogy a megpályázni kívánt projekt elszámolható összköltsége nem haladhatja meg a pályázat benyújtását megelőző, legutolsó lezárt, teljes üzleti év éves beszámoló szerinti árbevétel összegét, vagy egyéni vállalkozók esetében az adóalapba beszámított bevételét. Ugyanígy feltétel szokott lenni, hogy a mérlegfőösszeg is elérje a projekt összes elszámolható költségének összegét.

Pontozással értékelt szakmai szempontok
A Széchenyi 2020 pályázatok esetében a benyújtott pályázatok többségét pontozás alapján értékelik és az elért pontszámok sorrendjében ítélik oda a támogatást a keret erejéig. A pontozás szempontjából fontos mutatószámok lehetnek többek között:

  • nettó árbevétel arányos beruházás: összes elszámolható költség/utolsó lezárt év éves nettó árbevétel) = x
  • egy foglalkoztatottra jutó adózás előtti eredmény: (utolsó lezárt üzleti évről) (Ft) = x
  • eladósodottság foka: (%) (Utolsó lezárt üzleti év kötelezettségek/ Utolsó lezárt üzleti év összes forrás)* 100 = x
  • likviditás: (utolsó lezárt üzleti év forgóeszközök) / (utolsó lezárt üzleti év rövid lejáratú kötelezettségek)
  • befektetett eszköz arányos projekt méret: projekt összes elszámolható költsége / Utolsó lezárt üzleti évi befektetett eszközök = x
  • saját tőke arányos beruházási érték: összes elszámolható költség / utolsó lezárt üzleti év saját tőke=x)

Nagyon fontos, hogy az éves beszámolója közzététele előtt mindenképpen egyeztessen pályázati tanácsadójával, hiszen akár egy beadandó pályázatról van szó, akár egy már megvalósítás alatt állóról, a beszámoló közzététele egyben új indikátorokat jelent, amellyel a pályázati tanácsadójának számolnia kell, illetve adott esetben hasznos tanácsokkal láthatja el Önt a fejlesztési elképzelései tükrében.

Bármilyen kérdéssel, kéréssel természetesen keressen bennünket bizalommal!

Bujdosó Ilona
Bujdosó Ilona

A Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karának nemzetközi gazdaság és gazdálkodás alapszakán végeztem 2011-ben, majd munka mellett tanulmányaimat nemzetközi pénzügy és kontrolling mesterképzési szakán folytattam. Ennek elvégzését követően 2015-ben szereztem mesterfokozatú diplomámat.

A Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökségnél kezdtem munkámat, ahol 4 éves tapasztalatra tettem szert elsősorban a hazai/nemzetközi innovációs és kutatás-fejlesztési projektek megvalósításában, a régió innovációs folyamatainak szerveződésében.

2014 ősze óta dolgozom a Vanessia Kft-nél, ahol vezető tanácsadóként nyújtok segítséget a cég partnerei számára.

Szakterületeim: kutatás-fejlesztés, innováció, gazdaságfejlesztés.

 

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707/109 mellék    (+36 20) 400-4419    ilona[kukac]vanessia.hu

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.