Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy elindult a vállalkozások épületenergetikai fejlesztéseit támogató pályázat beadása. Ehhez kapcsolódóan most idézzük fel egy korábbi cikkünket, amelyben arról írtunk, melyek a vállalkozások számára az energetikai projektekben rejlő legfontosabb lehetőségek és buktatók.

EURÓPAI UNIÓS IRÁNYELV ALAPJÁN KÖTELEZŐ FEJLESZTENI

Az Európai Parlament és Tanács RED irányelve Magyarország számára 2020-ra - jogilag kötelező módon - minimum 13 százalékban határozta meg a megújuló energiaforrásból előállított energia bruttó végső energiafogyasztásban képviselt részarányát. Hazánkban 2014-ben a teljes villamosenergia-felhasználásból mindössze 6,8% volt a megújuló energiákkal termelt áram, azaz az elkövetkezendő hat évben csaknem dupláznunk kell.

A KKV-NAK IS FONTOS SZEREP JUT

A 2020-ra teljesítendő célok elérése érdekében az új uniós költségvetési időszakban a magyar kis- és középvállalkozások is jócskán kivehetik a részüket, hiszen csaknem 700 milliárd forint támogatáshoz jutnak energiarendszereik javítására, ehhez társul még a széndioxid kvóta eladásából származó évi 10 milliárd forint, azaz együttesen hétszerese lesz az előző időszak ilyen célú támogatásainak.

Évente tehát több támogatás jut majd az energiahatékonyságra, mint az előző hét évben összesen!

HATÉKONY/EGYEDI RENDSZEREK IS SEGÍTIK A KKV-KAT

Mára a kifejezetten kkv-kat kiszolgáló úgynevezett mini rendszerek is elérték már azt a hatékonysági szintet, amely mellett bevezetésük gazdaságos lehet. Elsősorban olyan napelemes rendszerek térhódítása zajlik jelenleg Magyarországon, amelyek 500kW méretig kiserőműnek minősülnek, így az áramszolgáltatónak bizonyos technikai feltételek megvalósulása esetén kötelező átvennie az áramot, amely így jelentősen egyszerűsíti és gazdaságossá teszi az ilyen rendszerek kiépítését és fenntartását.

MEGTÉRÜLŐ BEFEKTETÉS

Az energetikai célú beruházások a mai nevetségesen alacsony betéti kamatszintek mellett befektetésnek minősülnek, ahogyan a nyugati országokban ez már korábban is jellemezte a beruházásokat.

Cégvezetők ugyan gyakran elszörnyülködnek a 10-15 éves futamidővel járó megtérülésen, pedig egy jó minőségű berendezés felfutási ideje meghaladja akár a 20 esztendőt is, ami azt jelenti, hogy a beruházás a teljes életciklusára nézve nem csak megtérül, de még jelentős hasznot is termel.

Ráadásul az uniós energetikai pályázatok 40-60%-os támogatási intenzitása mellett, a vissza nem térítendő támogatással megvalósított beruházások megtérülési ideje is arányosan, akár 4-9 évre is csökkenthető. Ha ezzel szemben vesszük példaként az 5 éves lekötött betétek után kapható 2%-os évi kamatot, egy egyszerűsített számítással jól szemléltethető, hogy energetikai beruházásunk már középtávon nagyobb hozamot termelhet nekünk a banki hozamnál.

A fenti táblázat 40%-os támogatási intenzitás mellett mutatja egy napelemes projekt megtérülést, amely így hozzávetőleg 9 év. Ugyanez 60%-os intenzitás mellett akár 6 év alá is csökkenhet.

DE HOL RONTJUK MÉGIS EL?

A csalódást okozó megújuló energia projektek többségének legnagyobb hibája, hogy csak és kizárólag a megújuló energiáról szólnak, pedig a megújuló energiákkal kapcsolatos beruházások egy jelentős részének az égadta világon semmi köze sincs a megújuló energiához.

Kétségtelen, hogy mindenki pillanatok alatt képes a napelemeket a tetőre álmodni, de ha csak ez lebeg a szemünk előtt, könnyen csatlakozhatunk azok sorához, akik a soha meg nem térülő jelzővel illetik a megújuló energia beruházásokat.

Íme, 3+1 tanácsunk, amelyet a sikeres megvalósítás érdekében követnie érdemes energetikai beruházása során:

1 - TUDATOS TERVEZÉS

Ahogy egy házat, úgy egy megújuló energia projektet is az alapoktól kell felépíteni. Fontos, hogy már a tervezéskor pontosan tudja, mit szeretne elérni. A megújuló energiákat hasznosító rendszerek palettája igen széles és a céljainknak megfelelő leghatékonyabb rendszer kiválasztása kritikus a beruházás fenntarthatósága és hatékonysága szempontjából. Teljesen felesleges napkollektort telepíteni viszonylag alacsony energia igények kielégítésére, hiszen akár a vízmelegítő energiaigénye is biztosítható a napelemek megfelelő méretezésével.

Ugyancsak fontos tudnia, hogy sajnos az alternatív energiákat felhasználó rendszerelemek nem feltétlenül építhetők össze. Ezért bár elképzelhető lenne, hogy beruházásunkat több lépcsőben valósítsuk meg, fontos, hogy már az elején vegyük figyelembe hosszú távú elképzeléseinket, mert spórolás címén könnyedén kvázi lehetetlenné tehetjük a későbbi fejlesztéseket.

2 - KOMPLEXITÁS

A megújuló energia beruházás kulcsa, hogy olyan ingatlanon kerüljön kivitelezésre a projekt, ami valóban "készen áll" a technológiák befogadására. Kétségtelen, hogy beruházásunk összköltsége könnyen akár kétszeresére is duzzasztható, ha az épület rossz szigetelését, a nyílászárók vagy adott esetben a teljes tetőszerkezet cseréjét is bele kell kalkulálnunk, de ha ezeket a felújításokat nem valósítjuk meg a megújuló energia beruházással, akár búcsút is inthetünk beruházásunk középtávú megtérülésének.

3 - PONTOS ÉS SZAKSZERŰ SZÁMÍTÁSOK

Beruházásunk legfontosabb indikátora a megtérülési idő, melynek kiszámítása nem csak unatkozó közgazdászok értelmetlen hóbortja és az energetikai audit sem egy a pályázathoz kötelezően előírt indokolatlan költségnövelő tétel. Szánjuk rá az időt és a pénzt, hallgassuk meg a szakember(ek) tanácsait, alaposan elemezzük a lehetséges alternatívákat és ne kizárólag az ár legyen az egyetlen szempont, ami alapján mérlegelünk.

+1 - EGY KÉZBEN A VALÓDI ERŐ

A projekt maga, főleg ha pályázati támogatással és esetleg banki finanszírozással kívánja megvalósítani, egy nagyon összetett feladat, amely könnyen elbukhat azon, ha „nem tudja a bal kéz mit csinál a jobb". A belső projektfelelős, az energetikai tanácsadó, a pénzügyi és pályázati tanácsadó, a kivitelező, az alvállalkozók, a műszaki ellenőrök, a könyvelés stb. kétség kívül mind szakszerű munkát tudnak végezni önállóan, de az Ön projektjének sikere azon is múlhat, hogy miként tudnak ezek a szakemberek a projektben hatékonyan együttműködni.

Annak érdekében, hogy megvalósítás kockázatait csökkentse – lehet ez egyszerű időbeni csúszás, lényeges megvalósítási többletköltségek, de akár végzetes, a projekt meghiúsulásához vezető hibalehetőség – érdemes olyan tanácsadó céggel dolgoznia, akiknél a teljes projekt egy kézben lehet, mert mind szakértelmükkel, mind kapcsolatrendszerükkel képesek arra, hogy levegyék az Ön válláról a tervezés, a koordinálás valamint az ellenőrzés terhét.

Ha már most gondosan felméri lehetőségeit és korlátait, ennek érdekében időben egyeztet megfelelő szakemberekkel és minden esetben megfontoltan dönt, akkor bizonyosan még évekkel később is megelégedettséggel jellemezheti majd megvalósult megújuló energia beruházását. Energetikai projektje kapcsán is keressen bennünket bizalommal.

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.

https://www.high-endrolex.com/33