Varga: hat turisztikai EU-s pályázatot írunk ki idén

A turizmus a magyar GDP-hez összesen 9 százalékkal járul hozzá, a kormány pedig arra törekszik, hogy ez az arány már a közeljövőben 10 százalék fölé emelkedjen többek között az uniós források felhasználásának segítségével - hangsúlyozta Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter jelezte: a turisztikai pályázatoknál előnyt élveznek az innovatív projektek, a jövedelmezőséget javító minőségi, továbbá a térségi szemléletű, tematikus, komplex fejlesztések.

Varga: hat turisztikai EU-s pályázatot írunk ki idén
A tárca közleménye szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium ebben az évben hat, kifejezetten turizmus célú felhívás meghirdetését tervezi közel 32 milliárd forintos keretösszeggel.

A hatféle pályázat, illetve a 32 milliárd forintos keretösszeg teljesen összhangban van azzal, ami a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program márciusban kiadott éves pályázati menetrendjében benne volt. Bár ezt a menetrendet (éves fejlesztési keretet) igen valószínű, hogy a tárca június 30-ig kénytelen lesz jelentősen módosítani többek között a visszatérítendő forrásokkal összefüggő pályázatok jelentős csúszása miatt, de a minisztériumi közlemény utolsó mondatai arra utalnak, hogy ez nem fogja érinteni a turizmussal összefüggő hat pályázatot és a keretösszegüket.

Az éves menetrend átírására többek között abból a minapi Varga-nyilatkozatból is következtetni lehet, miszerint a visszatérítendő forrásokkal kapcsolatos pályázatok "előkészítése a következő hónapokban elkezdődik", miközben a menetrend szerint ilyen pályázatokat már júliusban is meg kellene hirdetni.

Ennek viszont előfeltétele, hogy az ezt "terítő" pénzügyi közvetítői kör ki legyen választva és a teljes intézményrendszer felálljon, de a jelek szerint egyelőre még csak a koncepcióalkotás fázisában jár a rendszer megalkotása. Így tehát a 730 milliárd forintnyi visszatérítendő uniós forrás kiosztása a menetrendben lefektetetthez képest jelentősen, több hónappal is csúszhat.

https://www.high-endrolex.com/33