Százmilliárdos méretben jönnek az újabb EU-s pályázatok

Az elmúlt napokban közzétett 71 milliárd forintos keretösszegű kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatok után a következő hetekben mintegy 70 vidékfejlesztési pályázat megjelenése várható, amelyekből 176 milliárd forintos keretösszeggel agrár környezetgazdálkodási kiírások is megjelennek, további 64 milliárdos kerettel pedig forintos ökológiai gazdálkodási pályázatok - jelentette be a mai maratoni Kormányinfo nevű sajtótájékoztatón Lázár János.

A Miniszterelnökség vezetője jelezte, hogy a GINOP keretében is még többszáz milliárd forintos keretösszeggel várhatók idén további pályázatok megjelentetései és felhívta a figyelmet arra is, hogy a napokban Magyarország eléri a 8000 milliárd forintos kifizetést a 2007-2013-as uniós fejlesztési ciklus terhére. A minap közzétett K+F+I pályázatokról részletes információk:

Emlékeztetett arra a minapi kormánydöntésre is, miszerint 2017. június 30-ig megpályáztatják az összes, az új EU-s ciklusbeli forráskeret. Indoklása szerint azért, hogy még egyszer ne forduljon elő az, hogy 7 éves fejlesztési ciklusutolsó heteiben is pályázatok meghirdetésében bíbelődjünk.
Hozzátette:kifejezett érdekünk, hogy az EU-s pénzek minél hamarabb eljussanak a pályázókhoz.

A miniszter ma bejelentette azt is, hogy október elején az Európai Bizottság több magas rangú képviselőjének részvételével az uniós forrásfelhasználás eddigi tapasztalatairól, a csalás és korrupció kérdéséről rendeznek konferenciát Budapesten. Szavai szerint megvonják az elmúlt 7 év mérlegét, miután sokan ügyeskedtek a "zsírosbödön környékén".

Leszögezte azonban azt is, hogy Magyarországnak nincs szégyenkezni valója az EU-s adófizetői pénzekkel való hatékony gazdálkodás tekintetében, mivel 2% alatti a visszaéléses, korrupcióval terhelt pénzfelhasználás aránya és az OLAF csak 8 ügyben indított eljárást. Hozzátette: ez figyelemre méltó dolog és az a cél, hogy az EU-s pénz és a korrupció "ne egy jegyben járjon".

https://www.high-endrolex.com/33