Közel 1000 milliárdnyi EU-pályázat nyílik meg idén az építőiparnak

Az utóbbi hónapok gyászos építőipari teljesítménye, illetve rendelésállományi adatai után üdítő fejlemény lesz, hogy három nagy új uniós Operatív Programban összesen 956 milliárd forintnyi EU-pályázat nyílik meg idén, amelyekből az építőipari vállalkozások jelentős megrendeléseket kaphatnak.

A Magyar Idők a Miniszterelnökségtől kapott egy adatsort arról, hogy a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP), a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), valamint az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) éves fejlesztési keretében 956 milliárd forint keretösszegű pályázati lehetőséggel lehet számolni az építőipari vállalkozások számára. Sajnos az összegből a cikkben csak 841 milliárd forintnyi pályázati irány van nevesítve, illetve nem lehet az adatokból kiszámolni, hogy ezek a már menetközben módosuló új éves pályázati menetrendből következnek-e, vagy sem.

Az augusztus eleji 1551/2015-ös számú kormányhatározat szerint Balognak Zoltánnak (EFOP) és Seszták Miklósnak (KEHOP) le kell tennie a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság asztalára az Operatív Programok átdolgozott idei évi pályázati menetrendjét, ami várhatóan megemelt pályázati kereteket, illetve átdolgozott meghirdetési menetrendet is tartalmaz. Ugyanez várható a GINOP kapcsán - a folyamatos módosulások miatt - már a harmadik változata kering a GINOP éves fejlesztési keretének anélkül, hogy a második megjelent volna a Magyar Közlönyben.

Az alábbi keretösszegű pályázatok várhatók még idei meghirdetéssel az építőipar számára:
- Várhatóan szeptemberben írnak ki árvízvédelmi fejlesztéseket szolgáló, 171,4 milliárd forint keretösszegű pályázatot
- A katasztrófavédelmi rendszerek korszerűsítésére 43,43 milliárdos keret nyílik meg.
- A települési vízellátás, szennyvízelvezetés és -tisztítás javítására, a szennyvízkezelés fejlesztésére több mint 233 milliárd forint jut ebben az évben (ebből éppen hétfőn nyílt meg egy 69 milliárd forintos pályázati keret a fejlesztési kötelezettséggel rendelkező települések számára a szennyvízelvezetéssel és -kezeléssel kapcsolatos beruházásokra)
- Még idén az energiahatékonyság növelésére és a megújuló energiaforrások alkalmazására szolgáló pályázatok közül várhatóan több mint 65 milliárd forintnyi keret nyílik meg (ebből a legnagyobb, 20 milliárdos tétel a kormányhivatalok épületenergetikai fejlesztését segíti, amelyhez a "felkészítő" pályázat már megnyílt).
- A kis- és középvállalkozások versenyképességének javítását célzó programok több mint 143 milliárd forintot tartalmaznak majd, amelybe bele kell számítani a július elején kinyitott 80 milliárd forintos kapacitásbővítési pályázatokat is (Ezekből a legnagyobb, a cikk szerint 80 milliárdos tétel, de ezek valójában 65+20 milliárd forintot jelentenek).
- Turisztikai célú fejlesztésekre csaknem 40,
- Energetikai pályázatokra 18 milliárd forintos keret nyílik meg
-Az EFOP részeként majdnem 40 milliárd forint összértékű infrastrukturális beruházás válik elérhetővé még ebben az évben
- Továbbá csaknem 95 milliárd forint összértékben jelennek meg olyan infokommunikációs fejlesztési pályázatok, amelyekben építőipari vállalkozások is szerepet kaphatnak

https://www.high-endrolex.com/33