Összehasonlítottuk a két Gyakornoki Program pályázatot

gyakornoki program pályázat összehasonlítás

Írtunk már róla, hogy várhatóan október 15-én nyílik meg az a 10 milliárd forintos keretösszegű uniós pályázat, amely új gyakornokok és munkahelyi mentoraik/kapcsolattartóik, illetve megváltozott munkaképességű gyakornok foglalkoztatását támogatja.

Az „Új gyakornoki program" (GINOP-5.2-4-19) azt ígéri, hogy beépíti a korábbi uniós gyakornoki pályázat tapasztalatait, ahogy fogalmaznak

„az új felhívás a korábbi konstrukció tapasztalataira épülve, a támogatás felhasználásával összefüggő adminisztratív terhek csökkentését célozva biztosítja a jövőben a szakképzésből kilépő fiatalok munkatapasztalathoz jutását és a támogatás aktív és hatékony felhasználását."

Ennek apropóján alaposabban szemügyre vettük a felhívás tervezetet és összevetettük a korábbi Gyakornoki Program pályázattal (GINOP-5.2.4-16), amelynek kerete a mai napig sem merült ki, így még jelenleg is lehet rá kérelmet benyújtani.

Nézzük meg tehát, érdemes-e iparkodni és még a „régi" pályázat keretében igényelni támogatást, vagy ráérünk megvárni az új és átdolgozott pályázati felhívást.

A nagyobb képméretért, kattintson a képre (külön ablakban nyílik meg).

gyakornoki program osszehasonlitas 2019k

Bár az új program rövidebb idejű foglalkoztatást támogat, ugyanakkor a fajlagos támogatási összegek nőnek, így a gyakornok foglalkoztatásához igényelt támogatás összege nagyjából ugyanannyi lesz mint a „régi" pályázatban, csak nem 9, hanem 6 hónapos foglalkoztatási kötelezettség mellett.

Az új pályázat nagy előnye viszont, hogy a pályázathoz kapcsolódó adminisztrációs terhek csökkennek azáltal, hogy a munkavégzéshez szükséges feltételek kialakításához kapcsolódó költségeket (eszközbeszerzés, ingatlan felújítás) átalány támogatásként kapja a Kedvezményezett, azaz azokkal tételesen nem kell elszámolnia.

Az egyszerűsített elszámolási módok esetében, a költségek felmerülését a kedvezményezettnek nem kell alátámasztania háttérdokumentumokkal (például számlával, bankszámlakivonattal, összesítővel, illetve egyéb számviteli bizonylattal), és a piaci áraknak való megfelelést sem kell vizsgálni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a támogatást igénylőnek (kedvezményezettnek) sem a kifizetési kérelem mellékleteként nem kell a költség felmerülését igazoló dokumentumokat benyújtania, sem elkülönítetten nem szükséges őrizni azokat a projekt helyszínén / nyilvántartásában. A hazai számviteli szabályoknak megfelelően a bizonylatokat természetesen meg kell őriznie a kedvezményezettnek, viszont a támogatást nyújtó és ellenőrző szervezetek helyszíni ellenőrzés során sem vizsgálják ezeket.

Összességében elmondható, hogy

  • alacsony, azaz hozzávetőleg garantált minimálbér melletti foglalkoztatás esetén a jelenleg futó pályázat kedvezőbb lehet a hosszabb foglalkoztatási idő miatt,
  • magasabb bérköltségek mellett ugyanakkor az új pályázat fajlagosan magasabb támogatást nyújt és jelentős egyszerűsítést is biztosít a költségek elszámolhatósága vonatkozásában.

Aki adott már be pályázatot, tudja, hogy mit is jelent ez a gyakorlatban.

A két pályázatról bővebb információt itt talál:

A pályázatokkal kapcsolatos bármilyen szakmai kérdéssel keressenek bennünket bizalommal.

Hasznosnak tartotta ezt a bejegyzést? Nem szeretne lemaradni a jövőben adódó hasonló lehetőségekről?

Iratkozzon fel heti ingyenes tájékoztató hírlevelünkre, melyben értesítjük Önt a várható és aktuális támogatási lehetőségekről, fejleményekről, egyéb aktuális pályázati hírekről, segítünk Önnek értelmezni a felhívások gyakran kesze-kusza feltételrendszerét. Ha feliratkozik, hetente 1 hírlevélre számíthat tőlünk és szigorúan semmi spam!

 

Bujdosó Ilona
Bujdosó Ilona

A Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karának nemzetközi gazdaság és gazdálkodás alapszakán végeztem 2011-ben, majd munka mellett tanulmányaimat nemzetközi pénzügy és kontrolling mesterképzési szakán folytattam. Ennek elvégzését követően 2015-ben szereztem mesterfokozatú diplomámat.

A Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökségnél kezdtem munkámat, ahol 4 éves tapasztalatra tettem szert elsősorban a hazai/nemzetközi innovációs és kutatás-fejlesztési projektek megvalósításában, a régió innovációs folyamatainak szerveződésében.

2014 ősze óta dolgozom a Vanessia Kft-nél, ahol vezető tanácsadóként nyújtok segítséget a cég partnerei számára.

Szakterületeim: kutatás-fejlesztés, innováció, gazdaságfejlesztés.

 

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707/109 mellék    (+36 20) 400-4419    ilona[kukac]vanessia.hu

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.

https://www.high-endrolex.com/33