Feltételesen visszatérítendő támogatás - Hogyan működik a gyakorlatban?

Feltételesen visszatérítendő támogatás 2021 2027

Több lényeges újítás is várható az új 2021-2027-es uniós pályázati ciklusban, többek között várhatóan általánossá válik a tavaly már teszt jelleggel bevezetett, a korábbiaktól merőben eltérő, új pályázati konstrukció - a feltételesen visszatérítendő támogatás.

Na de mi is az a feltételesen visszatérítendő támogatás és mit fog jelenteni ez a pályázók számára?

Erről készítettünk Önöknek egy rövid videót:



Kísérleti jelleggel az elmúlt évben több pályázat is megjelent ebben a finanszírozási konstrukcióban, ilyen volt a vírus helyzetre kiírt GINOP-128-20-as és VEKOP-126-20-as pályázat is.

Úgy tűnik, a konstrukció jól vizsgázott, a pályázatok iránt hatalmas volt az érdeklődés.

A pályázók véleménye szerint jó, hogy előre tudják az eredményességi mutatókat, amelyeket a fejlesztést követően el kell érniük, ezzel már a pályázat elkészítésekor tudnak számolni, ugyanakkor ösztönözve is vannak arra, hogy olyan projektet valósítsanak meg, amelyek kézzelfogható eredményeket biztosítanak a vállalkozás és a gazdaság számára. Pozitívumként értékelték továbbá, hogy egyetlen mutató nem teljesítése nem jár a teljes támogatási összeg elvesztésével, a visszatérítendő támogatás vissza nem térítendővé fordulása az elért pontok arányában sávosan történik.

Legjobb esetben a teljes támogatás vissza nem térítendő támogatás lesz, legrosszabb esetben teljes mértékben visszatérítendő, azaz kamatmentes hitel, a kettő között pedig lényegében egy - a korábbi években is alkalmazott - hitellel kombinált vissza nem térítendő támogatási forma húzódik meg, azzal a fontos különbséggel, hogy ennek arányát a vállalkozás tevőlegesen tudja befolyásolni.

Az új 2021-2027-es pályázati ciklus egyik első pályázata, a VINOP-1.2.1-21 - Mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása pályázat szintén feltételesen visszatérítendő támogatási konstrukcióban kerül hamarosan meghirdetésre.

A pályázat alapvető célja, hogy a támogatás révén modern technológiák beszerzésére, a korszerű infrastrukturális feltételek megteremtésére és digitalizált üzleti és termelési folyamatok kialakítására kerüljön sor, aminek révén a fejlesztést megvalósító vállalkozások körében javul az erőforrás-hatékonyság és/vagy az előállított termékek/szolgáltatások minősége, ez pedig magasabb termelékenységi szinthez vezet.

A pályázat nagy előnye, hogy iparági korlátozás nélkül, kereskedelmi, vendéglátóipari és szolgáltató cégek számára is egyaránt lehetőséget nyújt fejlesztéseik megvalósítására, akár már Pest megyében is.

A pályázati roham itt is garantált, így érdemes mihamarabb a képzeletbeli rajtvonalhoz állni.

Bővebb információt a pályázatról rövid összefoglalónkban talál itt: VINOP-1.2.1-21 - A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása

De egyéb pályázati kérdésekkel is keressenek bennünket bizalommal.

Bujdosó Ilona
Bujdosó Ilona

A Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karának nemzetközi gazdaság és gazdálkodás alapszakán végeztem 2011-ben, majd munka mellett tanulmányaimat nemzetközi pénzügy és kontrolling mesterképzési szakán folytattam. Ennek elvégzését követően 2015-ben szereztem mesterfokozatú diplomámat.

A Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökségnél kezdtem munkámat, ahol 4 éves tapasztalatra tettem szert elsősorban a hazai/nemzetközi innovációs és kutatás-fejlesztési projektek megvalósításában, a régió innovációs folyamatainak szerveződésében.

2014 ősze óta dolgozom a Vanessia Kft-nél, ahol vezető tanácsadóként nyújtok segítséget a cég partnerei számára.

Szakterületeim: kutatás-fejlesztés, innováció, gazdaságfejlesztés.

 

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707/109 mellék    (+36 20) 400-4419    ilona[kukac]vanessia.hu

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.

https://www.high-endrolex.com/33