Energetikai tanácsadás

„Az EU 2020-ig szóló energiastratégiájának sarokpontja a megújuló energiaforrások arányának növelése az energiatermelésen belül. Az energiafelhasználás hatékonyságának jelentős növelése mellett a megújuló energiaforrások termelési részarányának ugrásszerű emelését, egyszersmind az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának további csökkentését javasolja az Európai Bizottság az Európai Unió huszonhét tagországának a következő évtized végéig, és minderre konkrét intézkedések sorozatának tervét is kidolgozta. A bizottság azt szeretné elérni, ha 2020-ra 20 százalékkal nőne a hatékonyság, 20 százalékra emelkedne a megújuló energiaforrások aránya az unióban. Ehhez tagországonként más-más célszám vonatkozik, Magyarország esetében ez 13%. Jelenleg ez a mutató 8,1%, tehát a cél 2020-as elérésig még jelentős feladatok vannak hátra.

Az energetikai tanácsadást elsődlegesen pályázatokhoz kapcsolódóan végzünk, épületenergetikai és megújuló energiát alkalmazó fejlesztésekhez egyaránt. E szolgáltatásunknál folyamatosan növekvő kereslettel találkozunk, amit a környezettudatos gondolkodás terjedése, a zöld beruházások folyamatos növekedése is tovább generál.

Amennyiben egy létesítmény fenntartása során energia-megtakarítást kíván elérni, akkor kollégáink megvizsgálják a lehetőségeket. A vizsgált épület üzemeltetési jellemzőinek átvizsgálásával jelentősen csökkenthető a hő és/vagy villamos energia felhasználás.

Épületenergetikai fejlesztések

1. Épületek hőtechnikai adottságainak javítása:
Utólagos külső hőszigetelés
Külső nyílászáró csere

2. Hűtési fűtési használati melegvíz rendszerek korszerűsítése
kazánok cseréje
automatikus szabályozók kiépítése
hűtési rendszerek korszerűsítése
fűtési- és használati melegvíz-rendszerek korszerűsítése, szabályozhatóvá tétele
hűtési rendszerek energiatakarékos korszerűsítése

3. Világítási rendszerek korszerűsítése
fényforrások, világítótestek és előtétek cseréje
kül- és beltéri világítási rendszerek korszerűsítése

Épületenergetikai fejlesztéshez kapcsolódó energetikai tanácsadás lépései:

  • Részletes helyszíni felmérés és mérnöki elemzés eredményeképpen meghatározzuk valamennyi épület ill. fogyasztási hely költségmegtakarítási lehetőségét
  • Energetikai audit elkészítése
  • Az elkészült energetikai koncepció tartalmazza minden energetikai beruházás bekerülési költségét és az elérhető megtakarítást

A különféle beruházásfajtáknál (nyílászárócsere, hőszigetelés, fűtési és világítási rendszer korszerűsítés) nagyon különböző megtérüléseket lehet elérni. Általánosságban elmondható, hogy a fenti beruházások csak középtávon (6-15 év alatt) térülnek meg, de ezen jelentősen javíthat a vissza nem térítendő pályázati támogatás.

Megújuló energiaforrások

  • napkollektorok melegvíz-termelésre, fűtésrásegítésre
  • biomassza felhasználása fűtésre
  • geotermális energia hasznosítása
  • hőszivattyú alkalmazása
  • napelemek
  • szélenergia alkalmazása

Ezek hatékonyságát sokkal egyszerűbb vizsgálni, mint egy épületenergetikai beruházásáét. A különféle megújuló energiaforrások között folyamatosan változik az erősorrend a megtérülésük tekintetében. Jelen helyzetben a leghatékonyabbnak a napelem számít. A napelemes áramtermelés egyike a legdinamikusabban fejlődő és legtisztább energetikai technológiáknak, amelynél – szemben a legtöbb más technológiával – az energiaköltségek folyamatosan csökkennek. 

Megújuló energiafelhasználáshoz köthető szolgáltatásaink:

  • felhasználói fogyasztási adatok elemzése, feldolgozása
  • helyszíni műszaki felmérés
  • rendszer méretezése, tervezése
  • energetikai audit elkészítése

A napelemes rendszerek megtérülési ideje 8-10 évre tehető, de különböző pályázati vissza nem térítendő források (pl.: KEHOP, ZBR stb.) felhasználásával a megtérülés akár a felére csökkenthető.