2015-ben sokkal több pénz lesz innovációra

Az innováció a következő időszakban a magyar gazdaság egyik faktora lesz, ám sok mindent meg kell változtatnunk, hogy ezen a területen eredményesek legyünk – mondta el Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Világgazdaság Innováció: látszat és valóság című konferenciáján. Szerinte a K+F és az innováció óriási lehetőségeket kínál a vállalatok számára, de kockázatokat is hordoz.

2015-ben sokkal több pénz lesz innovációra. Az idei évben a vissza nem térítendő uniós források elérhetik a 256 milliárd forintot, és lesz 30 milliárd visszatérítendő forrás is. „Még soha nem volt ennyi pénz kutatás-fejlesztésre” – emelte ki. Az EU is úgy ítélte meg, hogy több pénz kell erre a területre, de ez egybeesett a magyar kormány akaratával is. Európa úgy tűnik, hogy kezd lemaradni a globális versenyben, és fennáll annak a veszélye, hogy egy évtizeden keresztül nem növekszik az unió, különösképpen az eurózóna gazdasága. Ebből a helyzetből a kitörésre új technológiákkal látnak esélyt.

Az energiafüggőség csökkentését fontosnak nevezte Glattfelder, hiszen az unió energiafüggősége egyre riasztóbb. Az évtized végére 500 milliárd euró lesz a mostani 400 milliárdos energiaimport. Ha az olaj ára felszalad a mostani alacsony szintről, akkor még több lesz.

Glattfelder fontosnak tartja, hogy a K+F támogatásokat „értelmes nagyságú” projektekre szabják. Nem lenne jó, ha a leginnovatívabb kis és közepes méretű vállalatokat kiszorítsák a támogatási körből, mert túl nagyon a projektek. „Ha megpróbálják kizárni a kkv-kat, akkor nem lehet jogszerűen felhasználni a forrásokat. Kell, hogy legyenek kisebb összegű pályázatok” – hangsúlyozta.

Arra a felvetésre, hogy mikor és hogyan törhetünk ki a mérsékelten innovatív országok közük, Glattfelder azt mondta, hogy a fakereket nem érdemes újra feltalálni: az elmúlt időszakból elő tudna venni az ember olyan példát, amikor értelmetlenül használtuk fel az EU-pénzeket. Ha újra és újra fakerék feltalálásával foglalkozunk, attól a magyar gazdaság nem megy előre – mutatott rá. Olyan innovációkra van szükség, amelyet a nemzetközi piacon el tudok adni. Azt kell tudni, hogy a piacnak mire van szüksége, mert ha nincs termék, akkor nem leszünk jobbak, akkor nincs több munkahely és nagyobb GDP. „Oda jutunk e nélkül, mint a váci Forte gyár” – mondta Glattfelder.


Június és október között jelennek meg a 2014-2020-as időszak új uniós innovációs kiírásai a vállalkozások számára – emelte ki Pálinkás József , a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal elnöke a konferencián.

https://www.high-endrolex.com/33