Így készüljön a vidéki turizmus- és szálláshelyfejlesztési pályázatra!

videki turizmus és szálláshely fejlesztés pályázat 2021 1

Korábban írtunk róla, hogy várhatóan idén ősszel megjelenik a „Nem mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja – Vidéki turizmus fejlesztése" című felhívás, amely a vidéki térségekben működő mikrovállalkozásnak minősülő mezőgazdasági termelők részére biztosít támogatási lehetőséget szálláshely kialakítására, bővítésére, berendezésére és a hozzá kapcsolódó kiegészítő turisztikai szolgáltatáshoz szükséges eszközök beszerzésére is a tervek szerint.

Bár a pályázat megjelenése még várat magára, készítettünk Önöknek egy hasznos listát arról, hogy míg várjuk a kiírás megjelenését a tapasztalatok szerint mivel érdemes már most készülni. Lássuk:

1. Szálláshelykategóriának való megfelelés ellenőrzése

A pályázatban nagy valószínűséggel egyéb szálláshely vagy falusi szálláshely kategória lesz támogatott, így felkészülésként a szálláshelyhez kapcsolódó paramétereket, elvárásokat már most meg lehet nézni a szálláshely üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) Korm. rendeletben.

Példaként az egyéb szálláshely kategóriával kapcsolatban a rendelet értelmében az alábbi elvárásoknak kell megfelelni:

Követelmények szálláshelytípusonként

6. Egyéb szálláshely
6/A. Bejelentési követelmény
1. A szoba nagysága:
a) egyágyas: legalább 8 négyzetméter,
b) két- vagy több ágyas: legalább 12 négyzetméter, a harmadik ágytól ágyanként további 4 négyzetméter,
2. Vizesblokk: a vendégek számára elkülönített fürdőszoba/zuhanyozó vagy mosdó, WC, -kefetartóval, WC-papír-tartó papírral, higiéniaihulladék-tárolóval.
3. Kávékonyha: kávé, tea főzésére, reggeli jellegű ételek készítésére alkalmas berendezéssel (főzőlap, mosogató, asztal, szék) és felszereléssel (edények), a vendégek számára elkülönített hűtőszekrény-használattal.
6/B. Üzemeltetési követelmény
1. Ügyelet: a szállásadó vagy megbízottja a helyszínen vagy ügyeleti telefonszám megadásával biztosítja.
2. A helyszíni ügyeleti időszakon kívül a vendégek számára belépés biztosítása.
3. Takarítás:
a) vendégszoba legalább hetente egyszer, ágyneműhuzat- és törülközőcserével egyidejűleg. (ágynemű: 1 db paplan, 1 db párna személyenként, törülköző: 1 db kéztörlő, 1 db nagyméretű törülköző személyenként), az új vendégek érkezése előtt minden esetben,
b) a közösen használt helyiségek takarítása mindennap.
4. Fürdőszoba/zuhanyozó vagy mosdó bekészítése: adagolós folyékony szappan vagy tusfürdő, hajszárító.
5. WC bekészítése: WC-papír, tartalék WC-papír, higiénikus kézszárításra alkalmas bekészítés vagy berendezés.
6. A szálláshely-szolgáltató köteles a szálláshely bejáratán kívül jól látható módon feltüntetni a szálláshely nevét, a szállás típusát (magyar, angol és/vagy német nyelveken), valamint a szálláshelyen belül - jól látható módon - feltüntetni a szálláshely nevét, a szállásadó nevét és telefonszámát és üzemeltetésiengedély-számát.
7. A szálláshely-szolgáltató felelőssége a szolgáltatást igénybe vevő személyek vagyoni és személyi biztonságára vonatkozó előírások maradéktalan betartása és betartatása.
8. Az 5. § (3) bekezdésében foglalt szálláshelykezelő szoftver.

 

2. Fejlesztéssel érintett ingatlan rendezett tulajdoni viszonyainak ellenőrzése

A pályázat benyújtásához általában elegendő bérleti szerződés és tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozat. Várhatóan most sem lesz feltétel a saját tulajdonú ingatlan, de bérleti jogviszony esetén is fontos, hogy az alátámasztó dokumentumok rendben legyenek. Ha ebben bizonytalan, kérje ki már most egy pályázati szakértő véleményét.

 

3. Tervező szakemberrel kapcsolatfelvétel és előzetes egyeztetés

Sok időt takaríthat meg, aki időben egyeztet tervező szakemberrel az építési tervdokumentáció elkészíttetéséről, hiszen ez az alapja az egész pályázatnak. Sőt, bár némi extra költséggel jár a terv előzetes elkészítése és annak a tényleges feltételekhez történő módosítása sok esetben lehet jó megoldás, ez függ természetesen a beruházás méretétől, jellegétől és attól, mennyire kiforrott a fejlesztési koncepció. 

 

4. Építési engedélyeztetés megindítása 

Amikor a tervdokumentáció elkészült, a pályázat benyújtása előtt szükséges lesz az építési engedélyeztetés megindítására, a korábbi tapasztalatok szerint, jogerős építési engedélyre a pályázat ezen szakaszában nincs szükség.

 

5. Építészeti tervek alapján költségvetés készíttetése

A pályázathoz részletes és munkanemekre bontott költségvetésre lesz szükség az ÉNGY kódok feltüntetésével együtt. Fontos továbbá, hogy az árak nem haladhatják meg az ÉNGY listában meghatározott referencia árak maximumát.

ÉNGY: https://e-kerelem.mvh.allamkincstar.gov.hu/enter/

Amennyiben valamelyik építési tétel nem szerepel az ÉNGY listán, akkor 3 db árajánlatot szükséges benyújtani.

Ekkor 3 db egymástól független ajánlatadó által kiadott árajánlattal kell alátámasztani a piaci ár realitását. A 3 ajánlat közül a legalacsonyabb összegűt van lehetőség a pályázat keretében elszámolni. Ez alól csak abban az esetben van kivétel, ha az ajánlatadó lenyilatkozza, hogy az adott tétel egyedi, vagy annak kizárólagos forgalmazója, ez esetben nem nem szükséges 2 ellenajánlatot benyújtani.

Természetesen a megfelelő szakértő felkutatásában tudunk segíteni.

 

6. Innovatív megoldások beépítése a projekt tervbe

Javasolt minél több innovatív megoldást a projektekbe építeni a tartalmi értékelés miatt. Ilyen lehet például:

  • Épületek energiahatékony működését javító beruházások (pl. nyílászáró csere, hőszigetelés stb)
  • Megújuló energia alkalmazása (pl. napelem, napkollektor, hőszivattyú stb.)
  • Új tematikus szolgáltatásfejlesztéséhez kapcsolódó infrastrukturális beruházások támogatása
  • Akadálymentesített szobák, parkolók

 

7. Együttműködések, partnerségek kialakítása

A projektgazda ha együttműködik a térség más turisztikai / egyéb szervezeteivel, vállalkozásaival, és ez az üzleti tervben bemutatásra került akkor ezek az együttműködések biztosítják a turisztikai kínálat komplexitását. Érdemes tehát időt szánni a kapcsolatteremtésre és erre kiválóan alkalmas az az idő, amig a pályázat megjelenésére várunk.

 

8. Megkezdett projekthez támogatás nem igényelhető!

Fontos hangsúlyoznunk, hogy Megkezdett projekthez támogatás nem igényelhető. A fent említett tervezési dokumentációk, építési engedély megszerzése, árajánlatok kérése nem minősül projekt megkezdésnek. Támogatás a támogatási igény benyújtását megelőzően megkezdett beruházáshoz nem igényelhető. Ez alól kivételt képez az előkészítési tevékenységhez kapcsolódóan felmerült költség, tehát ezeket a pályázat benyújtása előtt nyugodtan elkészíttetheti.

A projekt megkezdésének minősül a megvalósításra megkötött első szerződés hatálybalépésének napja vagy az aláírt és a szállító részéről visszaigazolt, vagy az előzetes ajánlatra írásban adott megrendelés.

A projekt a támogatási igény benyújtásának napjától már saját felelősségre megkezdhető. 

 

9. MVH regisztráció 

Mivel Magyar Államkincstár lesz a lebonyolító, ezért a pályázatot is az ő felületükön kell beadni, amihez MVH regisztrációra lesz szükség. Ahhoz tehát, hogy a pályázat beadható legyen a pályázati felületen, a pályázó cégre vagy őstermelő esetén a természetes személy nevére szükséges MVH regisztrációt igényelni.

MVH regisztráció menete:

A regisztrációhoz szükséges nyomtatványok és kitöltési útmutató az alábbi oldalról tölthető le:

https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/kozlemenyek/-/kozlemeny/52-2020-vi-22-szamu-kincstar-kozlemeny

  • G1010_03 nyomtatvány – természetes személyre kitöltendő akinek van ügyfélkapuja és a cég képviseletében eljárhat 
  • G1020_03 nyomtatvány - cégre kitöltendő 

Cég esetén fontos jelezni az ügyintézőnél, hogy rendeljék össze a céget a képviselő természetes személlyel úgy, hogy a felületen a természetes személy belépését követően megjelenítse a céget, akinek a nevében eljár!

Szintén fontos és sokan elkövetik ezt a hibát, hogy a bankszámlaszámot ki kell tölteni a nyomtatványon, anélkül érvénytelen a regisztráció! Javasoljuk, hogy a regisztrációhoz vigye magával a bankszámlára vonatkozó szerződését.

Az alábbi linken megtalálhatók a helyi ügyfélszolgálatok, ahol személyesen lehet intézni a regisztrációt. Természetesen van lehetőség postai úton történő ügyintézésre is, de a személyes ügyintézéstől eltérően az hosszabb időt vesz igénybe.

https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/az-ugyfelszolgalat-adatai

Egyéb kérdése van, esetleg szakmai tanácsra van szüksége? Keresse szakértőinket már most, a pályázati felhívás megjelenése előtt, egy ilyen népszerű pályázat esetén minden megtett előkészület rengeteget számít.

Pazsiczki-Kecze Zsanett
Pazsiczki-Kecze Zsanett

A Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Karán végeztem gazdálkodási –és menedzsment szakon, pénzügyi szakirányon. Tanulmányaimat a Gazdaságtudományi Karon, okleveles közgazdászként fejeztem be vállalkozásfejlesztő mesterszakon, 2016 januárjában.
Mesterképzésem során lehetőségem volt részt venni gazdálkodó szervezetek tevékenységének elemzésében, komplex fejlesztési feladatainak megoldásaiban illetve startupok elindulásának folyamatában. Megismerkedtem továbbá Magyarország és az Európai Unió által elérni kívánt célkitűzésekkel, ezekhez igazodva a meghirdetett különböző operatív programokkal és azok meghatározott prioritásaival.

A Vanessia Kft-hez 2016 tavaszán csatlakoztam, és ezidáig 250 projekt elkészítésében működtem közre. Ezen számos projekt kidolgozása által vehettem részt gazdasági társaságok fejlesztési céljainak megvalósításában. Szüleim vállalkozásából is adódóan szívügyem a mezőgazdasági és vidékfejlesztési területen gazdálkodók támogatása, úgy, mint a pincészetek, borászatok fejlesztése; élelmiszerfeldolgozás; turisztikai fejlesztési programok; állattartó telepek korszerűsítése, kertészetek korszerűsítése. További szakterületeim gazdaságfejlesztés, infokommunikációs fejlesztések. A jövőben szeretném mélyíteni tudásomat a kutatás-fejlesztés és humánerőforrás fejlesztés területén is, mely számtalan kihívást és új feladatok ellátását jelenti számomra.

2021-től vezető tanácsadóként örömmel kísérem végig a vállalkozások gazdálkodási sajátosságait, értékteremtő tevékenységeit, elősegítve a cég partnereinek további fejlődését.

 

ELÉRHETŐSÉGEIM:

  (+361) 319-2707/116 mellék    (+36 30) 416-9489   zsanett[kukac]vanessia.hu

 

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.

https://www.high-endrolex.com/33