A TEÁOR kódok helyes és tudatos kiválasztása a 2014-2020-as pályázati ciklusban elengedhetetlen

A pályázati felkészülés egyik lényeges, de gyakran igencsak elhanyagolt eleme a vállalkozás tevékenységeinek / TEÁOR kódjainak számbavétele és szükség esetén azok módosítása az adott, vagy éppen várható pályázati kiírásoknak megfelelően.

A korábbi években is előfordult, hogy bizonyos pályázatok esetében korlátozták a pályázók körét azok tevékenységi körei alapján, ám az új pályázati ciklus egyik lényeges „vívmánya" a TEÁOR-, vagy más szóval IPARÁGI SZŰKÍTÉS, így természetes, hogy viszonylag sok szó esik róla mostanában pályázati fórumokban. A felkészülést segítve, ehhez szeretnénk most mi is rövid útmutatót adni Önnek.

Az iparági szűkítéssel elsőként a tavaly őszi pályázatok keretében találkozhattunk, de a nyáron megjelent GINOP kapacitásbővítő pályázatok esetében is meghatározta a kiírás azokat a TEÁOR szám szerinti feldolgozóipari tevékenységeket, amelyek fejlesztését a pályázat előnyben részesíti, sőt alap esetben – kivéve a leghátrányosabb úgynevezett SZVZ településeken megvalósuló beruházásokat - csak ezek a tevékenységek fejleszthetőek.

A tendenciát követve tehát ahhoz, hogy a jövő évi pályázatokon sikerrel indulhasson, fontos áttekintenie, hogy vállalkozása a cégkivonata alapján milyen tevékenységi köröket végezhet, és ha új fejlesztésben gondolkodik, a megvalósításhoz mely tevékenységek felvételére lesz még szükség.

A TEÁOR tevékenységek kiválasztásához az alábbi oldal nyújt Önnek segítséget: www.teaorszamok.hu

Nagyon gyakran találkozunk olyan cégekkel, melyek tévesen vagy viszonylag elnagyoltan határozták meg tevékenységi köreiket, például gyártással is foglalkoznak, mégis csupán kereskedelmi tevékenység szerepel a cégkivonatukban feltűntetett TEÁOR számok között, és nem is gondolják, milyen hatással lehet ez pályázóképességükre. Olyan extrém eset is előfordult már, amikor egy mezőgazdasági gépek alkatrész gyártásával foglalkozó cég főtevékenysége éveken keresztül növénytermesztés volt, csupán azért, mert a TEÁOR lista szerint nem találtak a tevékenységüket pontosabban leíró TEÁOR kódot. Ez utóbbi eset főképp azért volt kellemetlen, mert az elsődleges növénytermesztés, mint tevékenység a legtöbb pályázat esetében kizáró ok, így ez a tévedés évekre korlátozta pályázati lehetőségeiket.

Itt fontos megjegyeznünk, hogy a TEÁOR listában a tevékenység megnevezése nem minden esetben tartalmazza pontosan saját tevékenységünk leírását, ezért minden egyes kód esetében fontos megnézni a szakágazatba tartozó alábontást is, illetve a szöveges értelmezést és ez alapján meghatározni, melyek azok a TEÁOR kódok, melyek leginkább lefedik a tevékenységünket. Minden vállalkozás esetében 1 TEÁOR kód választása kötelező, de igény esetén bármennyi további tevékenység felvehető. Fő tevékenységként azt a tevékenységet kell választani, amely a vállalkozás hozzáadott értékéhez (ennek hiányában az árbevételéhez, vagy foglalkoztatottak számához) a legnagyobb mértékben járul hozzá.

A tavalyi pályázati kiírásokhoz képest könnyebbséget jelent a vállalkozások számára, hogy az idei kiírásokban nem vizsgálják azt, hogy a cégnek korábban mi volt a tevékenysége, akár újonnan, a pályázat beadását megelőzően bejelentett tevékenység vonatkozásában is lehet pályázatot benyújtani. Sok a félreértés a most megjelent k+f pályázatok tekintetében is, ahol pedig nem elvárás, hogy a tudományos kutatás, fejlesztés szerepeljen a vállalkozás tevékenységei között, elegendő a fejlesztendő tevékenységet bejelenteni NAV-hoz a pályázat benyújtása előtt, ha az korábban nem történt meg.

Pályázati tanácsadóként ugyanakkor javasoljuk, hogy ha teheti, érdemes már most intézkednie a tevékenységek felvételéről, nehogy hatósági és egyéb jogi eljárások miatt később akadályokba ütközzön.

A jelenlegi hatályos rendelkezések alapján nincs szükség a társasági szerződés, alapító okirat módosítására, a NAV-hoz történő egyszerű bejelentéssel lehet a tevékenységi köröket felvenni, folytatni, illetve törölni.

Hasznosnak tartotta ezt a bejegyzést? Nem szeretne lemaradni a jövőben adódó hasonló lehetőségekről?

Iratkozzon fel heti ingyenes tájékoztató hírlevelünkre, melyben értesítjük Önt a várható és aktuális támogatási lehetőségekről, fejleményekről, egyéb aktuális pályázati hírekről, segítünk Önnek értelmezni a felhívások gyakran kesze-kusza feltételrendszerét. Ha feliratkozik, hetente 1 hírlevélre számíthat tőlünk és szigorúan semmi spam!

Papp Róbert
Papp Róbert

A Debreceni Egyetem Agárgazdasági és Vidékfejlesztési karán végeztem Vidékfejlesztő Agrármérnök szakon. Tanulmányaim során a mezőgazdaság mellet széleskörű ismeretekre tettem szert a közgazdaságtan, a vállalatgazdálkodás és a menedzsment ismeretek területén. Képzésünk deklarált célja az volt, hogy megismerjük a vidéki térségek és az itt működő vállalkozások mindennapjait, gazdálkodási sajátosságait, hogy tudásunkkal később elősegítsük fejlődésüket és felzárkóztatásukat.

Az egyetem után Londonba költöztem azzal a céllal, hogy kicsit jobban felfedezzem a világot, ami életem meghatározó pozitív élményének bizonyult. Angliát követően tele energiával és határozott világmegváltó szándékkal tértem haza és jelentkeztem pályázatírónak a Vanessia Kft. csapatába. Az azóta eltelt hat évben Junior pályázati tanácsadóból Vezető tanácsadóvá váltam, és a technológiafejlesztés, kutatás-fejlesztés, turisztika területén értem el legnagyobb sikereimet. Ha visszatekintek, örömmel tölt el a több mint 400 sikeres pályázat, a megvalósult projektek, a sok bizalom és lehetőség, amit kaptam és a számos barátság, ami idő közben kialakult. Büszke vagyok, ha visszagondolok, hogy voltak ügyfeleim, akik egy robogóval vagy egy kopott öreg Audival érkeztek az első tárgyalásunkra és mára sikeres és elismert vállalkozók lettek; és arra is, hogy olyan irodák ajtói nyíltak meg előttem, melyekről azelőtt csak az újságokban olvastam. Ahogy idáig, a jövőben is várom az új ötleteket, az új ügyfeleket, hogy hosszú távon közösen gondolkodva, mintegy külsős munkatársként támogassam vállalkozásuk fejlődését.

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707/117-es mellék   (+36 30) 368-2006   robi[kukac]vanessia.hu

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.

https://www.high-endrolex.com/33