Magyar vállalkozások támogatása az Európai Bizottság Brexit kárenyhítő alapjából

Támogatás az Európai Bizottság Brexit kárenyhítő alapjából a Brexit miatt nehézségekkel küzdő magyar vállalatok támogatására

Az Európai Bizottság döntése alapján 2022 és 2025 között összesen 22 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre a Brexit miatt nehézségekkel küzdő magyar vállalatok támogatására.

A napokban meghirdetett pályázat célja a magyar vállalkozások részére támogatás biztosítása azon negatív gazdasági hatások ellensúlyozására, amelyek az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történt kilépése nyomán szenvedtek el.

Alapvetően a cégeknek brit exportjukat kell a pályázatban részletesen bemutatni, annak volumenét, arányát, fix és változó költségeit, mekkora mértékben tudható be a logisztikai költségeik emelkedése a Brexitnek, valamint a COVID-nak, a brit export bevételüknek mekkora volt/lesz a haszonkulcsa, mekkora a becsült kár és miből tevődik össze (bevétel kiesés, költség növekedés) a becslések módszertanának bemutatásával, és persze az erre szolgáló alátámasztó dokumentumok csatolásával.

A támogatást illetően az Európai Bizottság elvárása, hogy a támogatás a pályázó vállalat veszteségeinek fedezésén túl a vállalat fejlesztésére is irányuljon, így a  pályázat részeként a pályázónak beruházási tervét is be kell mutatnia.

Lássuk az alapvető feltételeket:

TÁMOGATOTTAK KÖRE:

  • mikro-, kis-, és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok, amelyek:
  • rendelkeznek legalább 3 lezárt, teljes üzleti évvel;
  • Magyarország területén székhellyel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok, kettős könyvvitelt vezető egyéni vállalkozók és egyéni cégek, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok fióktelepei,
  • nem tartoznak a KATA hatálya alá.

A támogatás feltétele a BREXIT-ből közvetlenül származtatott – dokumentumokkal vagy hitelt érdemlően igazolt – 2020. február 1. és 2023. december 31. között felmerült és vélhetően felmerülő jövőbeni veszteség kimutatása.

TÁMOGATÁS MÉRTÉKE:

  • vissza nem térítendő támogatás igényelhető összege: min. 3.000.000,-Ft, max. támogatás nem haladhatja meg a pályázó által a BREXIT nyomán 2020. február 1. és 2023. december 31. között felmerült – azok rendelkezésre állásakor dokumentumokkal és hitel érdemlőden igazolt veszteségét. Átmeneti Közlemény illetve csekély összegű (de minimis) támogatások esetén a vonatkozó jogszabályok további korlátozásokat tartalmaznak az igénybe vehető támogatások felső korlátjára vonatkozóan.

TÁMOGATÁS FORMÁJA:

  • vissza nem térítendő támogatás
  • szállítói és/vagy utófinanszírozás tervezhető a felhívás keretében, de támogatási előleg kizárólag az utófinanszírozású tevékenységekre igényelhető, melynek mértéke legfeljebb a megítélt támogatás 25%-a, de legfeljebb 500 000 000 Ft.

TÁMOGATHATÓ TEVÉKENYSÉGEK KÖRE:

Önállóan támogatható tevékenységek

  • Technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzése;
  • Infrastrukturális és ingatlan beruházás.

Önállóan nem támogatható tevékenységek (a teljes elszámolható költséghez viszonyított százalékos megkötéssel):

  • Tanácsadási szolgáltatások igénybevétele;
  • Képzési szolgáltatások igénybevétele;
  • Eszközbeszerzéshez kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzése;
  • Információs technológia-fejlesztés;
  • Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása, melyek célja a gazdasági termelési folyamatok és az üzemen belüli építmények energiaigényének fedezése megújuló energia előállításával.

A pályázatok 2021. október 11. 08:00 óra és 2021. október 15. 12:00 óra között lesznek benyújthatók. 

Előzetes regisztrációra 2021. szeptember 30-ig van lehetőség egy online regisztrációs adatlap kitöltésével, a regisztráció ugyan nem előfeltétele a pályázat benyújtásának, azonban a regisztrált szervezetek a pályázatok értékelése során előnyt élveznek.

A pályázattal kapcsolatos kérdéseikkel keressenek bennünket bizalommal, a pályázatok szakszerű elkészítésében pedig természetesen állunk rendelkezésükre.

Rapcsák Dániel
Rapcsák Dániel

A Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Karának Külgazdasági szakán Európai Üzleti Tanulmányok szakirányon szereztem első közgazdász diplomámat, amelyet kiegészítettem a Budapesti Corvinus Egyetemen, valamint Európai Uniós pályázati szakmenedzser képesítést is szereztem. Angol és francia nyelvtudásomat anyanyelvi területeken végzett hosszabb-rövidebb tanulmányaim során is fejlesztettem.

Az uniós támogatási rendszer magyarországi intézményrendszerében kezdtem munkámat, az előcsatlakozási időszakban Irányító Hatóságnál szerezve tapasztalatot, amelyet ezután négy éven keresztül Közreműködő Szervezetnél gyarapítottam a pályázatok értékelésében és megvalósulásának nyomon követésében való részvétellel.

2008-ban csatlakoztam a Vanessiához, és ez idáig nagyjából 400 pályázat elkészítésében működtem közre. 2013 októbere óta töltöm be a Vanessia Kft. egyik ügyvezetői pozícióját, amelyben elsősorban a tanácsadók szakmai fejlődéséért vagyok felelős.

Szakterületeim: üzleti informatika, gazdaságfejlesztés, humánerőforrás fejlesztés, kutatás-fejlesztés.

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707/115       (+36 20) 400-4413       daniel[kukac]vanessia.hu

 

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.