Brandt Evelin

Brandt Evelin

A Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Karán (mai Közszolgálati Egyetem) végeztem közigazgatási menedzser szakon. Tanulmányaim során közigazgatási, jogi és közgazdasági ismereteket szereztem, mivel a kar filozófiája a lehető legteljesebb ismeretek megszerzése volt.

A végzettségemből adódóan kezdetben a közigazgatásban helyezkedtem el, ahol a hazai uniós pályázati rendszer felső fokának számító szervezetnél (EUTAF) helyezkedtem el, mint pályázati auditor és töltöttem el 8 évet uniós pályázatok ellenőrzésével. Az ott töltött idő alatt a pályázati rendszer teljes spektrumát volt szerencsém megismerni, így mire a Vanessia Kft-hez kerültem, már jelentős tudásbázist halmoztam fel.

2018 júliusa óta erősítem a Vanessia Kft. csapatát, kezdetben projektmenedzserként, majd később a projektmenedzsment csapat szakmai vezetőjének szerepében. A szakmai vezetés mellett saját projekteket is kezelek és támogatom az Ügyfeleink projektjeinek megvalósítását.

Az eddig eltelt idő alatt számos vállalkozásnak voltam a segítségére projektjeinek megvalósításában és azok sikeres lezárásában. Szakmai vezetőként segítve kollégáim munkáját, közvetve további projektek résztvevője vagyok, így a Vanessia Kft. profiljába tartozó minden projektre rálátásom van, nemcsak azokra, amikben személyesen közreműködöm.

Elérhetőségeim:

(+36 20) 36 44 282          evelin[kukac]vanessia.hu

Az árfolyamváltozás elszámolható a pályázat keretében

Jelenleg átszövi mindennapjainkat, hogy a különböző devizák árfolyama jelentősen megemelkedett és folyamatosan változik. Ez nagy mértékben meg tudja emelni a projekt eredetileg gondosan megtervezett költségvetését.

A támogatási kérelem keretében benyújtott és támogatott költségvetés sokszor már a támogatás elnyerésének időpontjában sem tartható, mert olyan mértékben elszöktek az árfolyamok, hogy többszörös áron lehet csak beszerezni a projekt keretében betervezett gépeket, eszközöket. Sok fejtörést okoz a projekt megvalósítása során, hogy mikor érdemes megrendelni és kifizetni a gépeket, eszközöket, mert akár napok elteltével is jelentős különbözettel lehet számolni.

Jó hír, hogy a 2021-2027-es programozási időszakban nyertes projektek esetében, az eddigi szabályozással ellentétben, lehetőség van az ilyen árfolyamváltozások elszámolására.

A vonatkozó 256/2021. (V. 18.) „a 2021-2027 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről" című kormányrendelet ide vonatkozó rendelkezése az alábbiak szerint szól:

317. § (1) Ha a bizonylat ellenőrzése során kiderül, hogy árfolyamváltozás miatt a bizonylattal érintett költségvetési sor a kifizetéssel túllépésre kerülne, a projekt keretében történt megtakarítás vagy a projektszintű tartalék átcsoportosításával a költségvetési sor keretösszege a kedvezményezett általi változásbejelentéssel megemelhető.

Tekintsük át egy példán keresztül szemléltetve a kormányrendeletben foglaltakat:

FitForExport

Korábban írtunk róla, hogy mintaüzem látogatások segítségével a GINOP Plusz 1.2.1-21 Felhívás keretében nyertes kedvezményezettek három mintaüzem megtekintésével biztosítják a támogatás 20%-ának visszafordulását vissza nem térítendő támogatássá. Most egy újabb lehetőség kerül bemutatásra a HEPA ajánlásával.

A HEPA, azaz a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. célja, hogy professzionális szolgáltatásokkal és ösztönző eszközökkel segítse a magyar vállalkozások külföldi piacra lépését.

A GINOP Plusz 1.2.1-21 A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztésekre elnyert visszatérítendő támogatását már a Fit for Export (GINOP 1.3.7-19) programba való részvétellel is vissza nem térítendő támogatássá alakíthatja.

Modern Mintaüzem Program keretében mintaüzem látogatáson való részvétel plusz pontokért

Korábban írtunk már arról, hogy a most futó pályázatok közül a GINOP-1.2.8-20 / VEKOP-1.2.6-20 / GINOP_PLUSZ-1.2.1-21 / GINOP PLUSZ-1.2.3-21 felhívások esetében lehetőség van a pályázatok értékelésekor plusz pontok megszerzésére, melynek egyik módja az Iparfejlesztési Közalapítvány (IFKA) által szervezett és lebonyolított mintaüzem látogatáson való részvétel. A témával kapcsolatban nagyon sok kérdést kapunk, így egy rövid cikkben ismét adunk egy kis útmutatást arra vonatkozóan, hogyan is működik az MMP azaz Modern Mintaüzem Program.

Nézzük először meg, mit is jelent ez pontosan az egyes pályázatoknál a gyakorlatban:

  • A GINOP-1.2.8-20 / VEKOP-1.2.6-20 Felhívások keretében az IFKA által kínált alábbi szolgáltatások (mintaüzem-látogatás, tréning, workshop, szakmai rendezvény) valamelyikének igénybevételével 5 plusz pont szerezhető
  • A GINOP_PLUSZ-1.2.1-21 / GINOP PLUSZ-1.2.3-21 felhívás keretében a Vállalkozói tudás bővítése fejezetben foglalt lehetőségekkel a támogatás 20%-a fordítható át vissza nem térítendő támogatássá, amennyiben legalább három különböző, az IFKA által szervezett mintaüzem látogatáson részt vesz a pályázó.

Mintaüzem látogatás plusz pontokért

A most futó pályázatok közül a GINOP-1.2.8-20 / VEKOP-1.2.6-20 / GINOP_PLUSZ-1.2.1-21 / GINOP PLUSZ-1.2.3-21 felhívások esetében is lehetőség van a pályázatok értékelésekor plusz pontok megszerzésére, melynek egyik módja  az Iparfejlesztési Közalapítvány (IFKA) által szervezett és lebonyolított mintaüzem látogatáson való részvétel. Nézzük meg pontosan mit is jelent ez a gyakorlatban az egyes pályázatoknál:

GINOP_PLUSZ-1.2.1-21 / GINOP PLUSZ-1.2.3-21 felhívás keretében a Vállalkozói tudás bővítése fejezetben foglalt lehetőségekkel a támogatás 20%-a fordítható át vissza nem térítendő támogatássá, amennyiben a jelen témában foglaltak figyelembevételével legalább három különböző, az IFKA által szervezett mintaüzem látogatáson részt vesz az érdeklődő.

https://www.high-endrolex.com/33