Az árfolyamváltozás elszámolható a pályázat keretében?

Az árfolyamváltozás elszámolható a pályázat keretében

Jelenleg átszövi mindennapjainkat, hogy a különböző devizák árfolyama jelentősen megemelkedett és folyamatosan változik. Ez nagy mértékben meg tudja emelni a projekt eredetileg gondosan megtervezett költségvetését.

A támogatási kérelem keretében benyújtott és támogatott költségvetés sokszor már a támogatás elnyerésének időpontjában sem tartható, mert olyan mértékben elszöktek az árfolyamok, hogy többszörös áron lehet csak beszerezni a projekt keretében betervezett gépeket, eszközöket. Sok fejtörést okoz a projekt megvalósítása során, hogy mikor érdemes megrendelni és kifizetni a gépeket, eszközöket, mert akár napok elteltével is jelentős különbözettel lehet számolni.

Jó hír, hogy a 2021-2027-es programozási időszakban nyertes projektek esetében, az eddigi szabályozással ellentétben, lehetőség van az ilyen árfolyamváltozások elszámolására.

A vonatkozó 256/2021. (V. 18.) „a 2021-2027 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről" című kormányrendelet ide vonatkozó rendelkezése az alábbiak szerint szól:

317. § (1) Ha a bizonylat ellenőrzése során kiderül, hogy árfolyamváltozás miatt a bizonylattal érintett költségvetési sor a kifizetéssel túllépésre kerülne, a projekt keretében történt megtakarítás vagy a projektszintű tartalék átcsoportosításával a költségvetési sor keretösszege a kedvezményezett általi változásbejelentéssel megemelhető.

Tekintsük át egy példán keresztül szemléltetve a kormányrendeletben foglaltakat:

A projekt keretében tervezésre került egy CNC eszterga és egy targonca beszerzése.

A projekt támogatási kérelme benyújtásra került 2022.01.31-el, amikor 358,11 Forintos euró árfolyammal kalkuláltak a költségvetésben. A támogatási kérelem támogatásban részesült és a projekt megkezdésére 2022.05.02-án került sor az egyik gép megrendelésével, amikor az euró árfolyama már 378,14 Forint volt. A különbözet 20,03 Forint. Egy 100 000 eurós gép tekintetében ez a tervezetthez képest több, mint 2 millió forint eltérést jelent, amit a pályázónak önerőből kell finanszíroznia.

Viszont, pl. ha a támogatási kérelem benyújtását követő napon, amikor a projekt saját felelősségre megkezdhető, megrendelésre kerül a példában szereplő 100 000 eurós gép, amikor 355,50 Forint volt az euró árfolyama, akkor a tervezetthez képest olcsóbban tudja beszerezni. Azonban a második gépet csak később, a támogatói döntés birtokában szerzi be, mely a példa kedvéért szintén 100 000 euró.

A Támogatási kérelemben a két gép ára forintra átszámítva 2022.01.31-én:
2 x 100 000 euró = 71 622 000 Forint (358,11 Forintos árfolyam mellett);
35 811 000 Ft / db.

Az 1. gép megrendelésre kerül a támogatási kérelem benyújtását követő napon 2022.02.01-én:
100 000 euró, 355,50 Forintos árfolyammal = 35 550 000 Forint.

A 2. gép viszont csak a támogatói döntést követően 2022.05.02-án kerül megrendelésre:
100 000 euró, 378,14 Forintos árfolyammal = 37 814 000 Forint.

Az 1. gép megrendelésével keletkezett 261 000 Forint megtakarítás.
A 2. gép azonban az eredetileg tervezetthez képest 2 003 000 Forinttal került többe.

Az új szabályozás értelmében az 1. gép esetében keletkezett 261 000 Forint megtakarítás átcsoportosítható a 2. gép költségsorára, így az annyival kevesebb önerőt igényel.

Az átláthatóság és egyszerűség kedvéért a példában a megrendelés szerepelt, mint meghatározó időpont, azonban megjegyzendő, hogy főszabály szerint a devizában kiállított számlák esetében a számla teljesítésének napján érvényes árfolyam szerint szükséges azt forintra átszámolni.

Kedvező változás az előző időszakhoz képest, hogy az intézményrendszer igyekszik lekövetni az árfolyamváltozás okozta nehézségeket, mivel ez korábban jelentős mértékben megnövelte a projektre fordított önerő arányát. Mindezekkel együtt a főszabály továbbra is érvényben van, miszerint a megítélt támogatáson felül több támogatás nem igényelhető ebben az esetben sem.

Brandt Evelin
Brandt Evelin

A Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Karán (mai Közszolgálati Egyetem) végeztem közigazgatási menedzser szakon. Tanulmányaim során közigazgatási, jogi és közgazdasági ismereteket szereztem, mivel a kar filozófiája a lehető legteljesebb ismeretek megszerzése volt.

A végzettségemből adódóan kezdetben a közigazgatásban helyezkedtem el, ahol a hazai uniós pályázati rendszer felső fokának számító szervezetnél (EUTAF) helyezkedtem el, mint pályázati auditor és töltöttem el 8 évet uniós pályázatok ellenőrzésével. Az ott töltött idő alatt a pályázati rendszer teljes spektrumát volt szerencsém megismerni, így mire a Vanessia Kft-hez kerültem, már jelentős tudásbázist halmoztam fel.

2018 júliusa óta erősítem a Vanessia Kft. csapatát, kezdetben projektmenedzserként, majd később a projektmenedzsment csapat szakmai vezetőjének szerepében. A szakmai vezetés mellett saját projekteket is kezelek és támogatom az Ügyfeleink projektjeinek megvalósítását.

Az eddig eltelt idő alatt számos vállalkozásnak voltam a segítségére projektjeinek megvalósításában és azok sikeres lezárásában. Szakmai vezetőként segítve kollégáim munkáját, közvetve további projektek résztvevője vagyok, így a Vanessia Kft. profiljába tartozó minden projektre rálátásom van, nemcsak azokra, amikben személyesen közreműködöm.

Elérhetőségeim:

(+36 20) 36 44 282          evelin[kukac]vanessia.hu

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.