Tőlünk kérdezték a napelemes pályázattal kapcsolatban

tolunk kerdeztek a  napelemes palyazattal kapcsolatban

Ahogy arról hírt adtunk a mai nap, megjelent a  „GINOP-4.1.3-19 Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak" felhívás kitöltő programja az EPTK felületen, azaz meg lehet kezdeni a pályázatok előkészítését és beadását. Az elmúlt hetekben számos kérdést kaptunk a pályázat vonatkozásában, így most - hogy segítsük a felkészülésüket - megosztunk Önökkel néhány hasznos kérdést és arra adott választ. Íme a kérdéscsokor és az azokra adott válaszaink:

KÉRDÉS:

Támogatható napelemes rendszer telepítése, amennyiben a napelem Lindab lemez fedésű tetőszerkezeten kerülne elhelyezésre?

VÁLASZ:

Nem nyújtható támogatás napelemes rendszer telepítéséhez, amennyiben a napelem pala fedésű tetőszerkezeten kerülne elhelyezésre. Ha a tetőszerkezet nem a fenti kategóriába tartozik, és megfelel a Felhívás állékonysági előírásainak, akkor igényelhet támogatást.

KÉRDÉS:

A pályázaton indulhat-e olyan szálláshely, amelyik csak 1 hónapos működési engedéllyel rendelkezik (tehát „már" meglévő" szálláshely,így a pályázathoz kapcsolódóan nem történik kapacitásbővítés) és ugyanakkor az adott épület használatban volt az elmúlt 1 évben (más funkcióval), de volt villamosenergia-felhasználás az ingatlanban.

VÁLASZ:

A Felhívás nem írja elő, hogy a villamosenergia-igényt alátámasztó számlák a Kedvezményezett nevére kell, hogy szóljanak. Ezzel együtt a Kedvezményezettnek rendelkeznie kell azokkal a számlákkal, melyek a Felhívás 3.4.1.1 d) pontja szerint alátámasztja a megvalósítási hely használatát, illetve a benyújtást megelőző egy év villamosenergia-igényét.

KÉRDÉS:

Mi minősül pontosan „korábban nem szálláshelyként működő épületet"-nek? Pl. a működési engedély dátumát fogják nézni? Aki pl. pár hónapja üzemel szálláshelyként (pár hónapos működési engedélye van) az a cég akkor indulhat vagy nem?

VÁLASZ:

A támogatási kérelem benyújtását megelőző egy évre tudnia kell igazolni a támogatást igénylőnek, hogy működő telephely/fióktelep kerül fejlesztésre. Erre vonatkozóan egyaránt szükséges rendelkezni közüzemi számlákkal, valamint a fejlesztendő telephelyen foglalkoztatottak létszámának igazolására szolgáló dokumentumokkal.

KÉRDÉS:

A cég autómosó műhelyének tetejére, azaz pergola vagy kocsibeálló tetejére lehet e napelemes rendszert telepíteni?

VÁLASZ:

A fedett kocsi beálló nem minősül épületnek, tetejére így nem telepíthető napelemes rendszer. A napelemes rendszer kizárólag a fejlesztéssel érintett épület tetőszerkezetén kerülhet elhelyezésre.

KÉRDÉS:

A megvalósítási helyszínen egy épület található (1 helyrajzi szám). Az épület több funkciót tölt be. Az ingatlan egy része lakóingatlanként, másik része pedig üzlethelyiségként funkcionál. Két külön mérőóra áll rendelkezésre a két funkcióhoz, egy az üzlethelyiséghez, egy a lakórészhez.

Kérdés: Fentiek alapján támogatható-e az üzlethelyiség mérőórájához kapcsolódó napelemes beruházása abban az esetben, ha az üzlethelyiséghez kapcsolódó saját energiafelhasználásuk kiváltása érdekében kívánják azt megvalósítani

VÁLASZ:

Nem nyújtható támogatás napelemes rendszer telepítéséhez, amennyiben az ingatlan hasznosítása során lakás/lakhatás célú fejlesztés valósulna meg. A tulajdoni lapon az ingatlan besorolását a Támogató jogosultsági ellenőrzés során vizsgálja.

KÉRDÉS:

Ha már rendelkezem napelemmel, telepíthetek-e még ha a fogyasztásom megengedi?

VÁLASZ:

Rendszer bővítése nem támogatható. Amennyiben több mérőórával rendelkezik, úgy a másik órára való csatlakozás nem minősül bővítésnek.

KÉRDÉS:

Jelenleg építés alatt álló épületre telepíthető-e napelem?

VÁLASZ:

Olyan épületek korszerűsítéséhez nyújtható támogatás, amelyek a kérelem benyújtását megelőző 1 év időtartamban használatban álltak, és rendelkeznek számlával, amivel a fogyasztást alátámasztják.

KÉRDÉS:

Dohányboltra vagy olyan kisboltra, ami értékesít dohányárut is, telepíthető-e napelem?

VÁLASZ:

Nem nyújtható támogatás dohány és dohánytermékek gyártásával, feldolgozásával és forgalomba hozatalával kapcsolatos beruházásokhoz.

Önnek is van kérdése a pályázat kapcsán? Tegye fel szakértőinknek, akár itt hozzászólásban, akár privát üzenetben.

Hasznosnak tartotta ezt a bejegyzést? Nem szeretne lemaradni a jövőben adódó hasonló lehetőségekről?

Iratkozzon fel heti ingyenes tájékoztató hírlevelünkre, melyben értesítjük Önt a várható és aktuális támogatási lehetőségekről, fejleményekről, egyéb aktuális pályázati hírekről, segítünk Önnek értelmezni a felhívások gyakran kesze-kusza feltételrendszerét. Ha feliratkozik, hetente 1 hírlevélre számíthat tőlünk és szigorúan semmi spam!

 

Szántó Petra
Szántó Petra

Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar kereskedelem és marketing alapképzési szakán 2014-ben szereztem meg közgazdász diplomámat. Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanulok marketing mesterképzésen.

Mindig érdeklődtem az élelmiszeripar működése iránt, főként ebből az indíttatásból végeztem el alapképzésemmel párhuzamosan két év alatt egy sütő- és cukrászipari technikusi képzést. Tanulmányaim alatt és után több cukrászipari üzemben, pékségben volt lehetőségem megfigyelni a folyamatokat, felfedezni az ipar működését; valamint szakoktatóként is kipróbáltam magam.

A Vanessia Kft. csapatához 2014 őszén csatlakoztam, az azóta eltelt idő alatt több vállalkozásnak segítettem külföldi kiállításon való részvételben, termelési kapacitásuk növelésében (gazdaságfejlesztés); valamint energetikai korszerűsítést eredményező projektekben is részt vettem.

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707/120      (+36 30) 335-2482       petra[kukac]vanessia.hu

 

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.