Tőlünk kérdezték a K+F vállalással kapcsolatban

KF vállalás

A nemrég lezárult GINOP-2.1.2-8.1.4-16 - "Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében" konstrukció esetében sok nyertes pályázattal számolhattunk eddig is és ezután is.

A pályázatban a pályázók azonban tesznek egy igen fontos vállalást, egészen pontosan azt, hogy a projekt megvalósítás befejezési évét közvetlenül követő két üzleti évben együttesen, a társasági adóbevallásban szereplő K+F ráfordítások összege eléri majd a kapott vissza nem térítendő támogatás 30%-át.

E vállalással kapcsolatban számos kérdés merült fel ügyfeleink részéről, ezért igyekeztünk alaposan utánajárni a részleteknek és ebből most segítségül egy összefoglalót osztanánk meg Önnel is.

Mit jelent a K+F ráfordításhoz kötődő adókedvezmény?
Alapszabály, a Tao törvény rendelkezései szerint az adózó adókedvezményt vehet igénybe, ha legalább jelenértéken 100 millió Ft értékű alapkutatást, alkalmazott kutatást vagy kísérleti fejlesztést szolgáló beruházást valósít meg. (Tao tv. 22/B.)

Milyen tevékenységekre vehető igénybe az adókedvezmény?
A prototípus előállítása kapcsán fontos megjegyezni, hogy a tevékenység mindaddig kutatás-fejlesztés, amíg az előállított prototípus(ok) nem kerülnek kereskedelmi forgalomba vagy üzemi hasznosításba. Amennyiben cél valamely termék, szolgáltatás vagy eljárás tovább fejlesztése, akkor az a kutatás-fejlesztés meghatározás szerinti körbe esik. Ha azonban az adott termék, szolgáltatás, eljárás már véglegesnek tekinthető, és a tevékenység célja a bővítése, a termelést, szolgáltatást közvetlenül megelőző tervezés vagy a termelési, ellenőrzési rendszer zökkenőmentes bevezetése, akkor ezen tevékenység nem minősül kutatás-fejlesztésnek.

Azzal kapcsolatban, hogy a projekt lezárása után az elkészült prototípus további tökélesítése k+f tevékenységnek minősíthető-e, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) tud kötelező erővel bíró minősítést tenni. A pozitív minősítést követően vehető igénybe az adókedvezményt.

Milyen módon kell kimutatni a k+f ráfordításokat?
Amennyiben az adózó él az adóalap-csökkentés lehetőségével, akkor a K+F tevékenységet tekintve elkülönített számviteli nyilvántartás vezetése szükséges közvetlen és közvetett költségekre bontva.

Közvetlen költségek általában: munkabérek és járulékok, közvetlenül kapcsolódó szakértői díjak, igénybevett szolgáltatások, k+f-hez közvetlenül felhasznált anyagok, k+f-hez használt eszközök beszerzési értéke.

Projekt megvalósítás idejére: Amennyiben vissza nem térítendő támogatást igénybe vesz a vállalkozás az adott K+F költségek vonatkozásában, akkor azokra a költségelemekre nem igényelhet adókedvezményt?
Igen, vissza nem térítendő támogatás esetén nem lehet adókedvezményt igénybe venni.

Mivel a pályázati előírás szerinti indikátor vizsgálata az alábbi megfogalmazásban szerepel, tényleg lehetséges-e a bevallásban K+F ráfordításkánt szerepeltetni olyan költségeket, amelyekre a pályázó vállalkozás nem vesz igénybe adókedvezményt? Magát mutatót az adóbevallás alapján ellenőrzik, ezért kérdés, hogy az adott soron csak az a ráfordítás szerepelhet, amelyre adókedvezményt igényel a vállalkozás.
A TAO bevallásban a fejlesztési kedvezményekkel kapcsolatban adatszolgáltatási kötelezettség áll fenn (05-01 lap ,05-02 lap). A TAO bevallás 05-02 lap 27. sorában a 6-os kóddal jelölhető, hogy az adózó jogosult adókedvezmény igénybevételére, de nem veszi azt igénybe. Vagyis a cég nem kötelező adókedvezményt igénybe venni, amennyiben az adóbevallásban k+f ráfordítást tüntet fel.

Önnek is van kérdése vállalások kapcsán? Tegye fel szakértőinknek, akár itt hozzászólásban, akár privát üzenetben.

Hasznosnak tartotta ezt a bejegyzést? Nem szeretne lemaradni a jövőben adódó hasonló lehetőségekről?

Iratkozzon fel heti ingyenes tájékoztató hírlevelünkre, melyben értesítjük Önt a várható és aktuális támogatási lehetőségekről, fejleményekről, egyéb aktuális pályázati hírekről, segítünk Önnek értelmezni a felhívások gyakran kesze-kusza feltételrendszerét. Ha feliratkozik, hetente 1 hírlevélre számíthat tőlünk és szigorúan semmi spam!

 

Bujdosó Ilona
Bujdosó Ilona

A Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karának nemzetközi gazdaság és gazdálkodás alapszakán végeztem 2011-ben, majd munka mellett tanulmányaimat nemzetközi pénzügy és kontrolling mesterképzési szakán folytattam. Ennek elvégzését követően 2015-ben szereztem mesterfokozatú diplomámat.

A Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökségnél kezdtem munkámat, ahol 4 éves tapasztalatra tettem szert elsősorban a hazai/nemzetközi innovációs és kutatás-fejlesztési projektek megvalósításában, a régió innovációs folyamatainak szerveződésében.

2014 ősze óta dolgozom a Vanessia Kft-nél, ahol vezető tanácsadóként nyújtok segítséget a cég partnerei számára.

Szakterületeim: kutatás-fejlesztés, innováció, gazdaságfejlesztés.

 

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707/109 mellék    (+36 20) 400-4419    ilona[kukac]vanessia.hu

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.

https://www.high-endrolex.com/33