Folyamatos a vírushelyzethez kapcsolódó átmeneti támogatások kifizetése, újabb pályázatok várhatóak

covid átmeneti támogatások

Még 2020 márciusában tette közzé az ideiglenesen elérhető állami támogatási lehetőségekre vonatkozó keretszabályozást az Európai Bizottság a koronavírus-járvány által okozott gazdasági változásokra reagálva. Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy a tagállamok támogatást nyújtsanak a Covid-19 járvány miatt nehézségekkel küzdő kkv-k és nagyvállalatok számára.

A keretszabályozás értelmében vissza nem térítendő támogatás, visszafizetendő előleg vagy adóintézkedés formájában maximálisan 800 ezer eurónak megfelelő összegben nyújtható támogatás egy.egy vállalkozás számára, a kapcsolt vállalkozásokat is beleértve. A mezőgazdasági és a halászati szektorban a támogatás összegét maximum 100 ezer, ill. 120 ezer euróban határozták meg.


A támogatási lehetőségek leginkább a vírus miatt nehéz helyzetbe került, működését csökkenteni vagy felfüggeszteni kényszerült vállalkozásoknak nyújthatnak segítséget. A támogatások segíthetnek ideiglenes likviditási problémák kezelésében, a működés fenntartásában, munkaerő megtartásában vagy bérköltségek finanszírozásában.

Az ideiglenes támogatások az eddig elérhető támogatási lehetőségektől függetlenül alkalmazhatók és nem érintik az adott tagállamban már rendelkezésre álló állami támogatási eszközöket, azaz akár együttesen is igényelhetőek.

Az ideigenes támogatás az ún. csekély összegű (de minimis jogcímen nyújtott) támogatásokat sem érinti, a 800 ezer euró keretösszeget az igénybe vett de minimis támogatás - amely főszabály szerint 3 pénzügyi év alatt max. 200 ezer eurónak megfelelő összeg lehet - nem csökkenti, és a jövőbeli de minimis támogatások lehetséges összegét sem érinti.

Versenyképesség-növelő támogatás bármely iparágban és gazdasági területen nyújtható, akár kis-, közép- vagy nagyvállalkozás is igénybe veheti amennyiben igazolja, hogy a koronavírus-járvány következtében pénzügyi vagy gazdasági nehézségei támadtak, az értékesítés nettó árbevétele vagy a megrendelési állományának értéke visszaesett.

A versenyképesség-növelő támogatás támogatástartalma vállalkozásonként (kapcsolt vállalkozásait is figyelembe véve) - nem haladhatja meg a 800 000 eurónak megfelelő forintösszeget.

Az Agrárminisztérium a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások részére eddig 13 jogcímen tette lehetővé átmeneti támogatás igénybevételét. A támogatási kérelmeket a Magyar Államkincstárhoz lehetett benyújtani júliusban és augusztusban. 2020. október elejéig a 13 jogcímből 8 esetében az Államkincstár már megkezdte a kifizetéseket. Eddig a közel 27 ezer kérelem alapján körülbelül 14,4 milliárd Ft. támogatást hagytak jóvá.

Négy támogatási jogcímnél az igények meghaladták a keretösszeget. Ezért az Agrárminisztérium szeptember végén döntött a felhasználható keretek megemeléséről annak érdekben, hogy valamennyi jogos igény támogatható legyen. A keretemelést követően a Kincstár október első hetében így további két - a halgazdálkodási tevékenységet végző gazdálkodókat, és a sertéstartókat érintő - jogcímen tudta megkezdeni a támogatások kifizetését 3,3 milliárd Ft. utalásával.

Átmeneti támogatás jogcímen az idén újabb pályázatok megjelenésére is lehet számítani hasonló tartalommal, mint a korábbi ilyen jogcímen meghirdetett pályázatok, azaz Magyarország egész területén, KKV-k illetve nagyvállalatok számára egyaránt elérhető, elsősorban beruházás jellegű támogatások formájában.

Amennyiben bővebb tájékoztatás szeretne a jelenleg elérhető és várható pályázati lehetőségekről, keressen bennünket bizalommal.

Nem szeretne lemaradni a jövőben adódó pályázati lehetőségekről?

Iratkozzon fel heti ingyenes tájékoztató hírlevelünkre, melyben értesítjük Önt a várható és aktuális támogatási lehetőségekről, fejleményekről, egyéb aktuális pályázati hírekről, segítünk Önnek értelmezni a felhívások gyakran kesze-kusza feltételrendszerét. Ha feliratkozik, hetente 1 hírlevélre számíthat tőlünk és szigorúan semmi spam!

Szántó Petra
Szántó Petra

Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar kereskedelem és marketing alapképzési szakán 2014-ben szereztem meg közgazdász diplomámat. Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanulok marketing mesterképzésen.

Mindig érdeklődtem az élelmiszeripar működése iránt, főként ebből az indíttatásból végeztem el alapképzésemmel párhuzamosan két év alatt egy sütő- és cukrászipari technikusi képzést. Tanulmányaim alatt és után több cukrászipari üzemben, pékségben volt lehetőségem megfigyelni a folyamatokat, felfedezni az ipar működését; valamint szakoktatóként is kipróbáltam magam.

A Vanessia Kft. csapatához 2014 őszén csatlakoztam, az azóta eltelt idő alatt több vállalkozásnak segítettem külföldi kiállításon való részvételben, termelési kapacitásuk növelésében (gazdaságfejlesztés); valamint energetikai korszerűsítést eredményező projektekben is részt vettem.

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707/120      (+36 30) 335-2482       petra[kukac]vanessia.hu

 

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.