Hamarosan jön a Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása pályázat

Elindult a Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása című VP2-4.1.3.2-4.1.3.3.-5.1.1-21 kódszámú felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése.

Elindult a „Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása" című (VP2-4.1.3.2-4.1.3.3.-5.1.1-21 kódszámú) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése. A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2021. március 14. napjáig várják, a támogatási kérelmek benyújtására pedig várhatóan 2021. május 24. naptól 2021. augusztus 23. napjáig lesz lehetőség (első értékelési szakasz: május 24 - július 7 között).

A pályázat célja a folyamatosan bővülő piaci igények kielégítéséhez elengedhetetlen a jelenleginél korszerűbb termesztéstechnológiák alkalmazásának, intenzív, a piaci igényeket kiszolgálni képes ültetvények kialakításának, a fajtaválaszték korszerűsítésének, a termésátlagok és a minőség javításának elősegítése, valamint az öntözött ültetvények területének növelése. Fontos cél, hogy magas termőképességgel és termésbiztonsággal rendelkező ültetvények kerüljenek kialakításra, melyek erősítik a termelők versenyképességét és jövedelembiztonságát. A Felhívás lehetőséget teremt üzemi szinten komplex beruházások megvalósítására, így az ültetvénytelepítés mellett támogatott a víztakarékos öntözési rendszerek kiépítése, a káros éghajlati hatások csökkentését, illetve kivédését lehetővé tevő technológiák alkalmazása, továbbá egyes, a betakarítást segítő eszközök, gépek beszerzése.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege célterületenként - egyéni és kollektív projekt esetén is - maximum 500 millió forint.

Lássuk a pályázat részleteit:

A pályázati felhívás jelenleg társadalmi egyeztetés alatt áll, a tényleges megjelenésig a felhívás változhat!

Keretösszeg: 15 milliárd Ft

  • Valamennyi mezőgazdasági üzem gazdasági teljesítményének javítása, valamint a mezőgazdasági üzemek szerkezetátalakításának és korszerűsítésének a megkönnyítése, mindenekelőtt a piaci jelenlét, a piacorientáltság, és a mezőgazdasági tevékenységek diverzifikálásának fokozása céljából – 10 Milliárd Ft
  • A megfelelően képzett mezőgazdasági termelők mezőgazdasági ágazatba való belépésének megkönnyítése és ezen belül is különösen a generációs megújulás elősegítése – 3 Milliárd Ft
  • A mezőgazdasági üzemekben megvalósuló kockázat megelőzés és- kezelés támogatása – 1,5 Milliárd Ft
  • A mezőgazdaság általi vízfelhasználás hatékonyságának fokozása – 0,5 Milliárd Ft

A Felhívás keretében két célterület kapcsán nyújtható be támogatási kérelem. A beérkező támogatási kérelmek célterületenként külön rangsorokban kerülnek elbírálásra.

A támogatott projektek várható száma: 400-500 db.

Pályázók köre:

  • 1. Mezőgazdasági termelők, akik abban az esetben jogosultak támogatásra, amennyiben igazolják, hogy:

    • a) a támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkezik adatokkal, az ezt megelőző teljes lezárt üzleti évben - fiatal mezőgazdasági termelő esetében lezárt üzleti évben - mezőgazdasági tevékenységből származó legalább 6 000 euró STÉ üzemmérettel rendelkezik (TERA kérelem; kormányhivatali igazolás; állattartásnál ENAR rendszer nyilvántartása vagy hatósági állatorvos igazolása)

      Őstermelők családi gazdasága (ŐCSG) esetében üzemméret meghatározásnál TERA kérelem, TERA területen kívüli földterület esetén kormányhivatali igazolás, állattartásnál ENAR bejelentésre kötelezett esetén annak nyilvántartása, nem ENAR bejelentésre kötelezett esetén állatorvosi igazolás vehetők figyelembe a támogatási kérelem benyújtást megelőző évre vonatkozóan.

      Családi mezőgazdasági társaság (CSMT) esetében a CSMT-ben részt vevő tagok legalább 50 %-ának vonatkozásában igazolni kell a legalább 6000 euró értékű üzemmérettel való rendelkezést.

    • b) A támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkezik adatokkal, az ezt megelőző teljes lezárt üzleti évben – fiatal mezőgazdasági termelő esetében lezárt üzleti évben – árbevételüknek legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származott.

      Őstermelők családi gazdasága (ŐCSG) esetében mezőgazdasági termelésből származó nettó árbevételének meghatározásakor a személyi jövedelemadó bevallásban szereplő adatokat kell figyelembe venni.

      Családi mezőgazdasági társaság (CSMT) esetében a CSMT-ben részt vevő tagoknak a támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkeznek adatokkal, az azt megelőző teljes lezárt üzleti évre vonatkozó árbevételét össze kell számolni, és az összeszámolt árbevétel legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből kell, hogy származzon.

  • 2. Jelen Felhívás keretében a támogatási kérelem benyújtására kollektív beruházás keretében is van lehetőség. Kollektív projekt: a termelői csoport, a termelői szervezet, a mezőgazdasági termelők tagságával működő szövetkezet, valamint a szociális szövetkezet által végrehajtott projekt.

Támogatás mértéke:

A támogatás maximális mértéke:

  • az ültetvénytelepítés vonatkozásában a közép-magyarországi régióban (KMR) az 1. számú melléklet II/a, II/b, II/c és IV. táblázatokban szereplő, támogatott tevékenységek vonatkozásában meghatározott eurónak megfelelő forintösszegű egységköltség 40%-a, a nem közép-magyarországi régióban (nem KMR) az egységköltség 50%-a.
  • a számla alapú elszámolással érintett tevékenységek esetén (az 1. számú melléklet II/a, II/b, II/c és IV. táblázatokban nem szereplő, támogatott tevékenységek) a támogatás maximális mértéke közép-magyarországi régióban (KMR) az összes elszámolható költség 40%-a, a nem közép-magyarországi régióban (nem KMR) az összes elszámolható költség 50%-a.
  • A fiatal mezőgazdasági termelő által végrehajtott projektek 10 százalékponttal megemelt támogatási intenzitásra jogosultak.
  • A kollektív módon végrehajtott projektek 10 százalékponttal megemelt támogatási intenzitásra jogosultak.

A támogatás összege:

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege célterületenként - egyéni és kollektív projekt esetén is - maximum 500 millió forint.

Támogatható tevékenységek:

Önállóan támogatható tevékenységek:

1. célterület: Gyümölcstermő ültetvényekhez kapcsolódó tevékenységek

  • A) Gyümölcstermő ültetvények telepítése (az 1. számú melléklet I. táblázatában szereplő gyümölcsfajokból, az előírt követelményeknek megfelelő ültetvény létrehozása):

    Az ültetvénytelepítés kizárólag víztakarékos öntözőrendszer kiépítésével együtt támogatott. A víztakarékos öntözőrendszert abban az esetben is ki kell építeni, ha arra vonatkozóan a támogatási kérelem nem tartalmaz támogatott tevékenységet.
    • 1. Új ültetvény telepítése: A legkisebb támogatható ültetvényméretnek a telepítési terv szerint el kell érnie az 1,0 hektár területnagyságot, a legkisebb támogatható táblaméretnek a 0,5 hektár területnagyságot, kivéve szamóca és spárga telepítése esetén, ahol a legkisebb támogatható ültetvény- és táblaméret egységesen 0,5 hektár.
    • 2. Ültetvénycsere: Meglévő ültetvény kivágása, majd azt követően az adott területnek a telepítési terv szerinti ültetvénnyel történő újratelepítése, amely abban az esetben támogatott, ha a meglévő ültetvény életkora annak kivágásakor meghaladta a – az 1. számú melléklet I. táblázatában az adott gyümölcsfaj vonatkozásában meghatározott – termőre fordulástól számított 10 évet.
  • B) Meglévő, a telepítéstől számított 10 évnél nem öregebb gyümölcstermő ültetvényhez kapcsolódó tevékenységek:
    • 1. A jégesőkár megelőzésére szolgáló beruházás támogatása: a jégvédő háló tartására alkalmas beton támrendszer kialakítása; jégháló beszerzése, kiépítése.
    • 2. Tavaszi fagykár megelőzését szolgáló eszköz, berendezés, technológia beszerzése és telepítése: fix (telepített) vagy mobil (áttelepíthető) légkeverő berendezések, autonóm hőtermelő berendezések (fagyvédelmi kályhák, más fűtőberendezések), továbbá vontatott hőtermelő vagy légkeverő gépek.
    • 3. Esőkár megelőzését szolgáló technológia beszerzése és telepítése (különösen az adott technológiához szükséges beton támrendszer kialakítása, fólia beszerzése, elhelyezése).
    • 4. Gyümölcstermékek betakarítására alkalmas gépek, eszközök beszerzése:
      • a) Mezőgazdasági erőgéphez, traktorhoz kapcsolható betakarítógép beszerzése.
      • b) Önjáró betakarítógépek beszerzése.
      • c) Szedő platform, szüretelő-szedő gép beszerzése.
      • d) A betakarítást segítő kézi eszközök beszerzése (például: kézi gyűjtők, kézi ágrázók, szedőállványok).

2. célterület: Évelő gyógy-, aroma- és fűszernövény ültetvényekhez kapcsolódó tevékenységek:

  • 1. Az 1. számú melléklet III. táblázatában szereplő gyógy-, aroma- és fűszernövényekből, az előírt követelményeknek megfelelő új ültetvény telepítése: a legkisebb támogatható ültetvényméretnek a telepítési terv szerint el kell érnie a 0,5 hektár területnagyságot, a legkisebb támogatható parcellaméretnek a 0,5 hektár területnagyságot.
  • 2. Évelő gyógy-, aroma- és fűszernövény termesztéshez kapcsolódó, a betakarítást követő áruvá készítést szolgáló eszközök beszerzése: fosztás, aprítás, morzsolás, őrlés, vágás, szárítás, válogatás gépei, eszközei.
  • 3. Évelő gyógy-, aroma- és fűszernövény termékek betakarítására alkalmas gépek, eszközök beszerzése: mezőgazdasági erőgéphez, traktorhoz kapcsolható betakarítógép beszerzése; önjáró betakarítógépek beszerzése; a betakarítást segítő kézi eszközök beszerzése (például: kézi gyűjtők, kézi ágrázók, sövényvágók).

Önállóan nem támogatható tevékenységek:

  • A. Projekt előkészítés (szakmai előkészítés, közbeszerzés)
  • B. Mérnöki feladatok;
  • C. Projektmenedzsment;
  • D. Egyéb szolgáltatások, beleértve a tájékoztatás és nyilvánosság biztosításának kötelező tevékenységét;

    az 1. célterület A) pontjában szereplő önállóan támogatható tevékenységgel együttesen:

  • E. A jégesőkár megelőzésére szolgáló beruházás támogatása:
    • i. A jégvédő háló tartására alkalmas beton támrendszer kialakítása és jégháló beszerzése, kiépítése.
    • ii. Ültetvénycsere esetén a meglévő jégháló felújítása, átalakítása.
    • iii. Ültetvénycsere esetén a meglévő támrendszer, vagy jégvédő háló tartására alkalmas támrendszer felújítása, átalakítása.
  • F. Tavaszi fagykár megelőzését szolgáló eszköz, berendezés, technológia beszerzése és telepítése: fix (telepített) vagy mobil (áttelepíthető) légkeverő berendezések, autonóm hőtermelő berendezések (fagyvédelmi kályhák, más fűtőberendezések), továbbá vontatott hőtermelő vagy légkeverő gépek. (füstölő, ködképző berendezés-, légkeverő, valamint fagyvédelmi gépek beszerzése, telepítése).
  • G. Esőkár megelőzését szolgáló technológia beszerzése és telepítése (különösen az adott technológiához szükséges támrendszer kialakítása, fólia beszerzése, telepítése).
  • H. Gyümölcstermékek betakarítására alkalmas gépek, eszközök beszerzése:
    • i. Mezőgazdasági erőgéphez, traktorhoz kapcsolható betakarítógép, gyümölcsszedő kocsi beszerzése.
    • ii. Önjáró betakarítógépek beszerzése.
    • iii. Szedő platform, szüretelő-szedő gép beszerzése.
    • iv. A betakarítást segítő kézi eszközök beszerzése (például: kézi gyűjtők, kézi ágrázók, szedőállványok).
    • v. Maximum 1 db, legfeljebb 83 kW motorteljesítményű traktor beszerzése
  • I. Ültetvénycsere esetén a gyümölcstermő ültetvény öntözési infrastruktúrájának felújítása.

Kötelezően megvalósítandó, önállóan nem támogatható tevékenységek:

  • 1. célterület A) pontja esetén:
    • A vízjogi létesítési engedélyben előírt öntözőrendszer kiépítése.

      Amennyiben azt az 1. számú melléklet I. táblázat 'F', 'G' és 'H' oszlopa az adott kultúra vonatkozásában elvárt követelményként jelöli: támrendszer, kiépítése; jégháló takarás és jégvédő háló tartására alkalmas beton támrendszer kiépítése; tavaszi fagykár megelőzését szolgáló eszköz, berendezés, technológia beszerzése és telepítése.
  • 2. célterület esetén 1. pontja szerint telepített új gyógynövénytermő ültetvény vonatkozásában, amennyiben a telepítési terv előírja, az ültetvényhez tartozó támrendszer kiépítése.
  • Tájékoztatással, nyilvánossággal kapcsolatos kötelezettségek teljesítése.

Választható, önállóan nem támogatható tevékenységek:

  • 1. célterület A) pontja esetén:
    • Meteorológiai adatgyűjtő állomás kialakítása
    • Új ültetvény telepítése esetén - amennyiben azt a telepítési terv előírja - az ültetvény védelmét biztosító kerítés kialakítása
  • 2. célterület esetén:
    • Telepített ültetvény esetén vízjogi létesítési engedélyben előírt öntözőrendszer kiépítése.
    • Meteorológiai adatgyűjtő állomás kialakítása
    • Maximum 1 db, legfeljebb 83 kW motorteljesítményű traktor beszerzése

Megvalósítási időszak: maximum 2 év

Fenntartási időszak:

  • A támogatásban részesült ültetvényt az 1. számú melléklet I. és II. táblázat „Kötelező termesztésben tartás termőre fordulástól (év)" és „Termőévek száma" oszlopaiban meghatározott ideig művelésben tartja.
  • A támogatásban részesült fajokból létrehozott ültetvény telepítése esetében a kötelező termesztésben tartás ideje, illetve a termőévek száma 3 év (a projekt pénzügyi befejezésétől számított 3 év).
  • Gép, eszköz beszerzése esetén, továbbá építéssel járó tevékenységre vonatkozóan a kedvezményezett a projekt megvalósítás befejezésétől számított 5 év.
  • A kötelező termesztésben tartási idő alatt az 1. célterület A) pont szerint telepített új gyümölcs ültetvények esetében és a 2. célterület 1. pont szerint telepített fás szárú, cserje és félcserje típusú növények vonatkozásában a támogatással létrehozott ültetvény beállottságának el kell érni a 90%-os mértéket.

Előleg igénylése: a támogatás maximum 50%-a

Kötelező vállalások:

  • A kedvezményezett köteles a projektre vonatkozó környezetvédelmi és esélyegyenlőségi jogszabályokat betartani, valamint a projektnyilvánosság során esélytudatosságot kifejezni.
  • A fenntartási időszak alatt kötelező a bázislétszámot fenntartani.

Pályázat benyújtása:

A támogatási kérelmek benyújtására várhatóan 2021. május 24. naptól 2021. augusztus 23. napjáig lesz lehetőség hat benyújtási szakaszban (első értékelési szakasz: május 24- július 7 között).

Pályázati tájékoztatónkat az alábbi linkre kattintva tudja pdf formátumban megtekinteni és lementeni: VP2-4.1.3.2-4.1.3.3.-5.1.1-21 - Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása

Bujdosó Ilona
Bujdosó Ilona

A Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karának nemzetközi gazdaság és gazdálkodás alapszakán végeztem 2011-ben, majd munka mellett tanulmányaimat nemzetközi pénzügy és kontrolling mesterképzési szakán folytattam. Ennek elvégzését követően 2015-ben szereztem mesterfokozatú diplomámat.

A Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökségnél kezdtem munkámat, ahol 4 éves tapasztalatra tettem szert elsősorban a hazai/nemzetközi innovációs és kutatás-fejlesztési projektek megvalósításában, a régió innovációs folyamatainak szerveződésében.

2014 ősze óta dolgozom a Vanessia Kft-nél, ahol vezető tanácsadóként nyújtok segítséget a cég partnerei számára.

Szakterületeim: kutatás-fejlesztés, innováció, gazdaságfejlesztés.

 

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707/109 mellék    (+36 20) 400-4419    ilona[kukac]vanessia.hu

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.

https://www.high-endrolex.com/33