Csaknem 14 százalékkal nőtt a vállalati hitelállomány

Csaknem 14 százalékkal nőtt a vállalati hitelállomány

A tavalyi év egészében a teljes vállalati hitelállomány 13,6 százalékkal, a kkv-szegmensé közel 12 százalékkal bővült – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hitelezési folyamatokról készített elemzéséből.

A kkv-szektor hitelállománya előzetes adatok alapján közel 12 százalékkal nőtt éves összevetésben, ezen belül a mikrovállalatok 21 százalékos emelkedést regisztráltak. A tranzakciós bővüléshez a kkv-szektor hitelfelvétele mellett számos nagyvállalat egyedi és nagy volumenű ügylete is hozzájárult.

Éves összevetésben 892 milliárd forinttal emelkedett a vállalati hitelállomány. Ez a 13,6 százalékos éves növekedés egyrészt kiemelkedőnek tekinthető a régióban, másrészt az elmúlt 10 év legmagasabb hazai növekedési üteme

Ugyanakkor még mindig széles az a magyar vállalkozói kör, aki csak és kizárólag vissza-nem-térítendő támogatásban gondolkodik, holott évek óta tudhatjuk, lassanként a vissza nem térítendő helyett egyre inkább visszatérítendő, vagy kombinált támogatással telik meg az EU-s pénzek képzeletbeli kasszája.

A hazai vállalkozások még mindig mintegy 70-75%-a banki hitel nélkül gazdálkodik, míg a fejlett országokban ugyanez az arány 15-20%.

Ma Magyarországon számos fejlődőképes KKV nem tud bekerülni a banki hitelfinanszírozás körébe. Ennek fő oka, hogy a KKV-k jó része a vállalati életgörbe sérülékenyebb/korai szakaszában helyezkedik el, hiányzik a megfelelő hitelezési múlt és hiányzik a külső finanszírozást elősegítő speciális szaktudás is. Banki oldalról ugyanakkor még mindig relatíve magasak a tranzakciós költségek és gyakran nehezen teljesíthetők a biztosítéki elvárások.

Léteznek, és egyre bővülnek azonban azok az uniós támogatott hitelkonstrukciók, amelyek a piaci ajánlatoknál kedvezőbb feltételekkel biztosítják a vállalkozás működéséhez, fejlesztéséhez szükséges megfelelő forrást.

2020 után várhatóan tovább csökken a hazánkba érkező vissza nem térítendő uniós fejlesztési forrás, ezért meg kell tanulnunk élni az újfajta finanszírozási lehetőségekkel, amelyek ugyan nagyobb pénzügyi fegyelmet követelnek meg a támogatott projektek szintjén, de jelentős ösztönzőket is biztosítanak a jobb teljesítmény, hatékonyabb forrásfelhasználás terén.

A hitelkonstrukciók palettája igen színes és vállalkozó legyen a talpán, aki el tud igazodni a banki és államilag támogatott ajánlatok útvesztőjében. Pedig egy jól megválasztott hitel hosszútávon jövedelmezőség szempontjából olyan komoly lehetőséget jelent a vállalkozásoknak, amivel érdemes reálisan számolni.

A hitelek azoknak a vállalkozásoknak segítenek a fejlődésben, amelyek konkrét tervekkel és potenciállal rendelkeznek, de a megvalósításhoz tőkére van szükségük. Konkrét hitelcél és potenciál nélkül a hitel sem nyújt segítséget, sőt, további eladósodáshoz, vagy akár csődhöz is vezethet.

Minden vállalkozás igényei és lehetőségei egyediek.

A Vanessia Kft. abban nyújt segítséget Önnek, hogy az aktuális állami és banki hitelkínálatból feltárjuk azokat a megoldásokat melyek a vállalkozása pénzügyi realitásait szem előtt tartva a legoptimálisabb megoldást biztosítja fejlesztéseihez, legyen szó projektfinanszírozásról, beruházásról, vagy likviditás biztosításáról.

A komplex hitelkérelem-menedzsment tevékenységünk tartalma:

  • teljeskörű hitelképesség vizsgálat
  • hitelcél és hitelkondíciók mentén a vállalkozás számára egyedi és személyre szabott hitelajánlat szűrés
  • termékismertetési tevékenység
  • tanácsadási tevékenység a hitel feltételeinek való megfelelésben
  • hiteldokumentáció összeállítása, az igazolások formai és tartalmi előkészítése
  • üzleti terv elkészítése
  • hitelkérelmi dokumentáció benyújtása a hitelt nyújtó szervezet számára
  • segítségnyújtás a szerződéskötési és a folyósítási feltételek teljesítéséhez
  • hitel teljes futamideje alatti tanácsadás

Bármilyen további kérdéssel, szakmai előminősítéssel kapcsolatban keresse pályázati kapcsolattartóját, vagy lépjen kapcsolatba velünk központi elérhetőségeink bármelyikén.

Hasznosnak tartotta ezt a bejegyzést? Nem szeretne lemaradni a jövőben adódó hasonló lehetőségekről?

Iratkozzon fel heti ingyenes tájékoztató hírlevelünkre, melyben értesítjük Önt a várható és aktuális támogatási lehetőségekről, fejleményekről, egyéb aktuális pályázati hírekről, segítünk Önnek értelmezni a felhívások gyakran kesze-kusza feltételrendszerét. Ha feliratkozik, hetente 1 hírlevélre számíthat tőlünk és szigorúan semmi spam!

 

Rapcsák Dániel
Rapcsák Dániel

A Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Karának Külgazdasági szakán Európai Üzleti Tanulmányok szakirányon szereztem első közgazdász diplomámat, amelyet kiegészítettem a Budapesti Corvinus Egyetemen, valamint Európai Uniós pályázati szakmenedzser képesítést is szereztem. Angol és francia nyelvtudásomat anyanyelvi területeken végzett hosszabb-rövidebb tanulmányaim során is fejlesztettem.

Az uniós támogatási rendszer magyarországi intézményrendszerében kezdtem munkámat, az előcsatlakozási időszakban Irányító Hatóságnál szerezve tapasztalatot, amelyet ezután négy éven keresztül Közreműködő Szervezetnél gyarapítottam a pályázatok értékelésében és megvalósulásának nyomon követésében való részvétellel.

2008-ban csatlakoztam a Vanessiához, és ez idáig nagyjából 400 pályázat elkészítésében működtem közre. 2013 októbere óta töltöm be a Vanessia Magyarország egyik ügyvezetői pozícióját, amelyben elsősorban a tanácsadók szakmai fejlődéséért vagyok felelős.

Szakterületeim: üzleti informatika, gazdaságfejlesztés, humánerőforrás fejlesztés, kutatás-fejlesztés.

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707/115       (+36 20) 400-4413       daniel[kukac]vanessia.hu

 

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.