Tőlünk kérdezték a munkahelyteremtő pályázat kapcsán

Alig két hét van hátra a pályázat beadási határidejéig, de még most is rengeteg új megkeresést kapunk az NFA-2019-KKV kódszámú "Mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatása" című pályázattal kapcsolatban. A pályázat nagyon népszerű, hiszen szigorú területi, vagy tevékenységi korlátozások nélkül igényelhető vissza nem térítendő támogatás, amennyiben a vállalkozás vállalja, hogy a támogatásból finanszírozott beruházás megvalósulását követően új munkahelyeket létesít legalább 2 fő részére.

A támogatás mértéke alap esetben tehát új munkahelyenként 1,7 millió Ft.

Ezen kívül az alábbi kiegészítő támogatásokra lehet pályázni:

  • amennyiben álláskereső foglalkoztatására vállalkozik a pályázó, új munkahelyenként 700 ezer Ft, vagy
  • amennyiben az álláskereső a foglalkoztatást megelőző 12 hónapban kizárólag közfoglalkoztatási jogviszony keretében volt foglalkoztatva, új munkahelyenként 1,5 millió Ft,
  • amennyiben a beruházás befejezését követően hatodik életévét be nem töltött gyermekét saját háztartásában nevelő nő foglalkoztatását vállalja, új munkahelyenként 1,5 millió Ft;
  • amennyiben a beruházás kedvezményezett járásban vagy kedvezményezett településen valósul meg, új munkahelyenként további 400 ezer Ft.

A pályázaton kizárólag KKV-k, gazdasági társaságok, valamint egyes jogi személyek vállalatai, külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelepei és kereskedelmi képviseletei, szövetkezetek, illetve egyéni vállalkozók vehetnek részt.

Mivel az idő nagyon rövid, ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk néhány fontos kiegészítő információt, amivel segíthetjük a pályázati felkészülést. Természetesen bármilyen hasonló kérdéssel keressenek bennünket bizalommal.

KÉRDÉS: Kötelező-e a 3 ajánlat a pályázat benyújtásához?

VÁLASZ: A pályázathoz elegendő 1 árajánlatot csatolni. A beruházás elszámolásakor szükséges majd a 3 árajánlatot benyújtani.

KÉRDÉS: Árajánlat vonatkozásában elfogadják-e az elektronikus úton kapott ajánlatot, vagy szükséges a papír alapon készített eredeti ajánlat?

VÁLASZ: Elektronikus úton lekért árajánlat is elfogadható.

KÉRDÉS: Már meglévő telephely bérleti díja is elszámolható a pályázatban?

VÁLASZ: A bérleti díj, mint elszámolható költség a megvalósítási időszakban merül fel. A bérletnek (akár tárgyi eszközre, akár ingatlanra vonatkozó) a feltétele az, hogy a pályázó a fenntartási kötelezettség teljes idejére használati megállapodással rendelkezzen. A bérleti díjat a beruházás megvalósításának befejezéséig van lehetőség elszámolni. Kizárólag a pályázat benyújtása után kezdődött a jogviszony fogadható el. A pályázat benyújtásakor a bérleti díj alátámasztására árajánlat, esetleg előszerződés (melyben kötelezettséget vállal a bérleti szerződés megkötésére) csatolása szükséges. A bérleti díj elszámolásához a bérleti szerződés bemutatása, valamint a díj megfizetését igazoló dokumentumok bemutatása szükséges. Bérleti díj esetén nem szükséges több árajánlat bemutatása.

KÉRDÉS: Hogyan alakulnak az értékelés során kapott pontok, ha a vállalt foglalkoztatottak között lesz álláskereső is és nem regisztrált álláskereső is?

VÁLASZ: A támogatást igénylő az alábbi célcsoportok foglalkoztatását vállalja:

  • nem regisztrált álláskereső személy (3 pont)
  • regisztrált álláskereső személy (6 pont)
  • nyilvántartásban lévő kiközvetített olyan álláskereső személy, aki a foglalkoztatást megelőző 12 hónapban kizárólag közfoglalkoztatási jogviszony keretében volt foglalkoztatva (10 pont)

Amennyiben különböző státuszú munkavállalók foglalkoztatását vállalja a pályázó átlagolni szükséges az értékelés során. Példa:

  • 2 fő nem regisztrált személy 2 x 3 pont, plusz 1 fő regisztrált álláskereső 6 pont. 12 pont / 3 fő = 4 pont.

KÉRDÉS: Több megvalósítási helyszín esetén elegendő céges szinten a legalább 2 új munkavállaló alkalmazása?

VÁLASZ:  Több megvalósítási helyszín esetén minden beruházással érintett telephelyen legalább 2 új munkavállalót kell a Pályázónak foglalkoztatnia, ezért telephelyenként kell megfelelni a pályázati kiírásnak.

KÉRDÉS: Benzinkút vásárlása a pályázat keretében elszámolható-e?

VÁLASZ: A Pályázati kiírás 4.4 pontja értelmében A támogatás alapján nem számolhatók el az alábbi költségek:

  • a szinten tartást szolgáló tárgyi eszköz és immateriális javak költsége, a pótló (helyettesítő) beruházás költségei,
  • gépjárművek bekerülési értéke,
  • földterület vásárlása,
  • szállítási ágazatban a szállító berendezések (gördülő eszközök) bekerülési értéke,
  • a Rendelet 18/A. § (3) bekezdés ab) pontban meghatározott immateriális javak bekerülési értéke, ha azt a kedvezményezett nem kizárólag a támogatásban részesülő – pályázatban megjelölt és a hatósági szerződésben rögzített beruházási projekt megvalósítási helyszínén – létesítményben használja,
  • az immateriális javak 4. mérlegtételén (Szellemi termékek) szereplő szerzői jogvédelemben részesülő szoftver termékek,
  • az olyan tárgyi eszköz és támogatható immateriális javak költsége, amelyet a beruházó nehéz helyzetben lévő, vagy csődeljárás, felszámolás vagy kényszertörlési eljárás alatt álló beruházótól szerzett be,
  • a korábban már használatba vett olyan tárgyi eszköz és támogatható immateriális javak költsége, amelyre a beruházó, más társaság vagy egyéni vállalkozó állami támogatást vett igénybe,
  • a korábban már használatba vett tárgyi eszköz bekerülési értéke,
  • a pályázat benyújtását megelőzően felmerült költségek,
  • épületnek nem minősülő építmény (azaz műtárgy) építése.

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 1. § (1) bekezdés c) pontjára az épületek és a műtárgyak építménynek minősülnek.

Új épület, épületrész építése a pályázat alapján támogatható. Épületnek nem minősülő építmény, azaz műtárgy építése, létrehozása azonban nem (pl. fóliasátor, medence, kerítés, járda, út, parkoló, sportpálya, híd, torony, távközlés, műsorszórás műszaki létesítményei, gáz-, folyadék-, ömlesztett anyag tárolására szolgáló és nyomvonalas műszaki alkotások).

KÉRDÉS: Olyan ingatlan, amelyen nem található épület, megvásárolható-e pályázat keretében?

VÁLASZ: A pályázat keretében nem támogatható olyan ingatlan vásárlása, amelynek a helyrajzi száma alatt nem található épület vagy épületrész, vagy épületnek minősülő építmény.

KÉRDÉS: A foglalkoztatás, illetve a kötelező továbbfoglalkoztatás időtartama mennyi?

VÁLASZ: Minimum 2 főt kell felvenni, akiket minimum 2 évig kell tovább foglalkoztatni.

KÉRDÉS: A statisztikai létszám változást milyen időszakra nézik?

VÁLASZ: A pályázat benyújtása előtti 12 hónap átlagos statisztikai állományi létszámát kell figyelembe venni, tehát 2018.04 hótól 2019.03 hóig. Az erre az időszakra számolt átlagos statisztikai állományi létszámhoz képest kell a minimum 2 fős növekményt vállalni.

KÉRDÉS: A felhasználható összeggel milyen arányban lehet kalkulálni a bérleti díjra, vagy tárgyi eszköz vásárlásra?

VÁLASZ: Nincs meghatározva, hogy az elszámolható költséget milyen arányban mire kell költeni; az alábbiak támogathatóak:

  • új eszközök, gépek beszerzése,
  • immateriális javak költségei,
  • ingatlan vásárlása,
  • tárgyi eszközökhöz, épületekhez kapcsolódó bérleti díjak, lízing költségek,
  • új épület /épületrész felépítésével kapcsolatos építési költségek

KÉRDÉS: Ingatlan felújítása támogatható-e?

VÁLASZ: Csak új épület/épületrész felépítésével kapcsolatos építési költségek számolhatóak el, felújítás nem.

A pályázatról készített rövid összefoglalónkat itt tudja letölteni: Pályázat mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására 2019 

A pályázatokat 2019. április 22-ig lehet benyújtani.

Hasznosnak tartotta ezt a bejegyzést? Nem szeretne lemaradni a jövőben adódó hasonló lehetőségekről?

Iratkozzon fel heti ingyenes tájékoztató hírlevelünkre, melyben értesítjük Önt a várható és aktuális támogatási lehetőségekről, fejleményekről, egyéb aktuális pályázati hírekről, segítünk Önnek értelmezni a felhívások gyakran kesze-kusza feltételrendszerét. Ha feliratkozik, hetente 1 hírlevélre számíthat tőlünk és szigorúan semmi spam!

Pólyik Viola
Pólyik Viola

A Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Karának gazdálkodási és menedzsment alapszakán végeztem 2009-ben, majd munka mellett tanulmányaimat a Debreceni Egyetem nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterképzési szakán folytattam. Ennek elvégzését követően 2012-ben szereztem mesterfokozatú diplomámat.

2010 óta dolgozom a Vanessia Kft-nél. Kezdetben projektmenedzserként a nyertes pályázatokat kezeltem, de az elmúlt évek alatt pályázatírói tapasztalatokat is szereztem, melynek segítségével a pályázati tanácsadás és értékesítés vált a legfőbb feladatommá. Szeretek emberekkel dolgozni, így a legnagyobb öröm, amikor kollégáimmal és az ügyfelekkel konstruktívan együttműködve, közösen járulunk hozzá a fejlesztési célok eléréséhez.

2015 Január óta vezetem debreceni irodánkat, mely pozíció számtalan kihívást és új feladatok ellátását jelenti számomra.

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+36 52) 953-017        (+36 20) 400-4412       viola[kukac]vanessia.hu

 

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.

https://www.high-endrolex.com/33