Építőipari technológiakorszerűsítési program

EPITO 3 2019

PÁLYÁZAT CÉLJA

A támogatás célja az építőipari ágazat fenntartható, modern technológián alapuló fejlődésének támogatása annak érdekében, hogy a hazai ipar meghatározó ágazata eleget tudjon tenni a növekvő volumenű megrendelői igényeknek.

PÁLYÁZÓK KÖRE

Magyarországon székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező kis- és középvállalkozások, amennyiben

  • 41.10-43.99 TEÁOR közötti vagy a 71.11. TEÁOR tevékenységi területen működnek, valamint a 71.12, 71.20. tevékenységi körök, amennyiben a projekt (megvalósítandó fejlesztés) elválaszthatatlanul kapcsolódik építőipari kivitelezési tevékenység megvalósításához,
  • alkalmazotti létszáma 10 és 249 fő között van, és legalább 10 fős létszámot a fenntartási időszak teljes időtartama alatt fenntart,
  • legalább két teljes lezárt üzleti évvel rendelkezik,
  • vállalja, hogy a beruházással létrehozott tevékenységet a beruházás befejezésének időpontjától számított legalább öt évig fenntartja,
  • a támogatás ösztönző hatásokkal bír,
  • átlátható szervezetnek minősül (megfelel a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) bekezdés 1. pontjában foglaltaknak),
  • a 2018. évben teljes munkaidőben alkalmazásában állók havi bruttó átlagkeresete a 254.711 Ft-ot eléri.

TÁMOGATÁS MÉRTÉKE, ÖSSZEGE

Az előirányzat terhére egy kedvezményezett részére legalább 25 millió forintlegfeljebb 400 millió forint összegű támogatás nyújtható.

A támogatás mértéke minden kedvezményezett esetén egyedileg, a benyújtott kérelem szakmai tartalmának értékelése alapján a támogatói döntésben kerül meghatározásra és

Az egyes támogatható tevékenységhez rendelt, jogszabályban előírt támogatási intenzitástól függő önerőrésznek rendelkezésre kell állnia (100%-os támogatás csak a „de minimis" támogatások esetében nyújtható).

TÁMOGATHATÓ TEVÉKENYSÉGEK

Az előirányzat célja vissza nem térítendő támogatással az építőipari kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztéseinek, gépbeszerzéseinek, újraiparosítási célt szolgáló beruházásainak finanszírozása, mely által a vállalkozások hatékonysága, termelékenysége javul.

Egy kis- és középvállalkozás által megvalósítandó fejlesztés ezen előirányzat keretében összefoglalóan projektnek minősül.

A támogatandó tevékenység – a cégbíróság által bejegyezett - TEÁOR szám szerinti 41.10 – 43.99 közötti és a 71.11 tevékenység, illetve a 71.12, 71.20 tevékenységi körök, amennyiben a projekt (megvalósítandó fejlesztés) elválaszthatatlanul kapcsolódik az építőipari kivitelezési tevékenység megvalósításához.

Az előirányzat terhére az alábbi tevékenységek támogathatók:

  • a meglévőnél magasabb minőséget biztosító gépek és szerszámok beszerzése;
  • meglévő gépek minőségének fejlesztése kiegészítő eszközökkel;
  • termelési folyamat alapvető megváltoztatására irányuló induló beruházások;
  • információs technológia-fejlesztés;
  • új eszközök, gépek beszerzéséhez, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakításához kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzések;
  • a szabadalmak és egyéb immateriális javak megszerzésének, érvényesítésének és védelmének költsége;
  • immateriális javak, különösen a hatékonyság növelését szolgáló szoftverek beszerzése
  • a támogatott beruházáshoz kapcsolódó projektmenedzsment költség az elszámolható költség max. 5%-áig;
  • beruházás-menedzsment képzésen való részvétel költsége.

ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK

A beruházás elszámolható költségei között azon költségek tervezhetők, amelyek a beruházás támogatható tevékenységeihez kapcsolódnak, szerepelnek a Tájékoztatóban rögzített elszámolható költségek között és megfelelnek az egyes támogatási kategóriákra vonatkozó szabályoknak.

Elszámolható költségként kizárólag a támogatási kérelem befogadására vonatkozó értesítés kiállításának napját követően felmerült költségek számolhatók el.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a támogatási programban alkalmazható támogatási kategóriák (csekély összegű támogatás, regionális beruházási támogatás, kis- és középvállalkozásnak nyújtott beruházási támogatás, kis- és középvállalkozásnak nyújtott innovációs támogatás, képzési támogatás) az Ácsr-ben és a De minimis rendeletben rögzítettek szerint külön elszámolható költségkörrel rendelkeznek.

Jelen támogatás keretében az alábbi költségek tervezhetők, illetve számolhatók el:

I. A tevékenységhez kapcsolódó költségek

  • technológiai korszerűsítést eredményező új, egyenként minimum nettó 200.000 Ft értékű eszközök bekerülési értéke;
  • telekommunikációs eszközök beszerzési költségei, amely tartalmazza a vételárat, tartalmazhatja a projekthez közvetlenül kapcsolódó információ / adattárolás költségeit;
  • alkalmazások, szoftverek, alapszoftverek beszerzése és a beszerzéshez kapcsolódó szolgáltatásokkal kapcsolatos kiadások;
  • a szabadalmak és egyéb immateriális javak megszerzésének, érvényesítésének és védelmének költségei;
  • immateriális javak különös tekintettel a fejlesztési szoftverekre költségei, valamint a testreszabás költségei;
  • a migrációs (adatok is) fejlesztések költségei;
  • és a betanítás költsége (közvetlenül a beszerzett szoftverhez kapcsolódva).

A TEÁOR szám szerinti 71.11, 71.12, 71.20 tevékenységi körű vállalkozások kivételével az immateriális javak az elszámolható költségek legfeljebb 50%-át tehetik ki.

II. Közbeszerzési eljárások lefolytatásához kapcsolódó – kizárólag de minimis jogcímen elszámolható – költségek:

  • közbeszerzési szakértő díja közbeszerzési dokumentáció összeállítása, közbeszerzési tanácsadói tevékenység;
  • közbeszerzési eljárás díja.

A Kbt. 5. § (3) bekezdésének e) pontja szerint a támogatásban részesülő szervezetnek nem kell közbeszerzési eljárást lefolytatnia, amennyiben a beszerzés a vállalkozások újraiparosítási célt szolgáló beruházásainak támogatásából valósul meg. Az építőipari ágazat technológiai korszerűsítésére, hatékonyságának növelésére irányuló támogatási program alapján - a támogatott által – megvalósításra kerülő beszerzések (projektek) a Kbt. 5.§ (3) bekezdésének e) pontja szerinti esetkörbe tartoznak. A fentiek azon támogatott szervezetekre irányadóak, amely önmagában a támogatásban történő részesülés ténye miatt kerülnének a Kbt. hatálya alá, és minősülnének ajánlatkérőnek. Ugyanakkor amennyiben egy olyan támogatott szervezetről van szó, amely a Kbt. értelmében ún. klasszikus ajánlatkérőnek minősül (azaz a Kbt. 5. § (1) bekezdés hatálya alá tartozik), úgy ezen ajánlatkérő az általános szabályok szerint köteles beszerzéséhez közbeszerzési eljárást lefolytatni.

III. A támogatott beruházáshoz kapcsolódó projektmenedzsment költségei az elismerhető költségek max. 5%-ának mértékéig:

  • a támogatott beruházáshoz kapcsolódó belső projektmenedzsment humánerőforrás költsége;
  • a támogatott beruházáshoz kapcsolódó megbízási, szolgáltatási típusú szerződésekhez kapcsolódó projektmenedzsment költsége.

IV. Beruházás-menedzsment képzés költségei:

  • részletesen lásd jelen Tájékoztató 1. számú mellékletet „A képzési támogatás" címénél

PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSA

Támogatási kérelmet benyújtani 2019. április 17. 8:00 órától a rendelkezésre álló forrás összegének kétszeresét meghaladó támogatási igény beérkezéséig, de legkésőbb 2019. május 10. napjáig lehetséges.

A vissza nem térítendő támogatás keretének kimerülése esetén a Kezelő hivatalos honlapján, valamint a pályázatbenyújtó felületen a lezárásról szóló közlemény megjelenését követő 24 órán belül benyújtott kérelmek még feldolgozásra kerülnek.

A pályázattal kapcsolatban keressenek bennünket bizalommal.

Hasznosnak tartotta ezt a bejegyzést? Nem szeretne lemaradni a jövőben adódó hasonló lehetőségekről?

Iratkozzon fel heti ingyenes tájékoztató hírlevelünkre, melyben értesítjük Önt a várható és aktuális támogatási lehetőségekről, fejleményekről, egyéb aktuális pályázati hírekről, segítünk Önnek értelmezni a felhívások gyakran kesze-kusza feltételrendszerét. Ha feliratkozik, hetente 1 hírlevélre számíthat tőlünk és szigorúan semmi spam!

 

Pólyik Viola
Pólyik Viola

A Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Karának gazdálkodási és menedzsment alapszakán végeztem 2009-ben, majd munka mellett tanulmányaimat a Debreceni Egyetem nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterképzési szakán folytattam. Ennek elvégzését követően 2012-ben szereztem mesterfokozatú diplomámat.

2010 óta dolgozom a Vanessia Kft-nél. Kezdetben projektmenedzserként a nyertes pályázatokat kezeltem, de az elmúlt évek alatt pályázatírói tapasztalatokat is szereztem, melynek segítségével a pályázati tanácsadás és értékesítés vált a legfőbb feladatommá. Szeretek emberekkel dolgozni, így a legnagyobb öröm, amikor kollégáimmal és az ügyfelekkel konstruktívan együttműködve, közösen járulunk hozzá a fejlesztési célok eléréséhez.

2015 Január óta vezetem debreceni irodánkat, mely pozíció számtalan kihívást és új feladatok ellátását jelenti számomra.

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+36 52) 953-017        (+36 20) 400-4412       viola[kukac]vanessia.hu

 

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.