Sok cég választ kockázatos hitelt, holott számos olcsóbb és biztonságosabb megoldás is elérhető

sok ceg valaszt kockazatos hitelt

A minap a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara számolt be egy cikkben arról, hogy meglepő módon a változó kamatozású hitelek vezetik a népszerűségi ranglistát a cégek körében, amelyek kamata és havi törlesztője jelentősen nőhet a jövőben. A piacon ugyanakkor számos fix kamatozású, sőt akár 0% kamatozású termék is elérhető, erről azonban sok cégvezető egyáltalán nem tud.

2018-ban 14 százalékos volt a vállalati hitelezés bővülése, aminek következtében pedig 13,6%-kal, összegszerűen 892 milliárd forinttal nőtt a cégek hitelállománya az MNB szerint. Ami talán még meglepőbb, hogy a statisztikák szerint ez a bővülés nem csak a nagyvállalatoknak köszönhető, a mikro-, kis- és középvállalatok hitelállománya is 12%-kal nőtt tavaly, az önálló vállalkozók esetében pedig 10%-os volt a bővülés. Ráadásul a kkv-szegmensben a mikrovállalkozások hitelállománya nőtt legnagyobb mértékben, közel 21 százalékkal, míg a középvállalatoké 8 százalékkal, a kisvállalatoké 4 százalékkal emelkedett. Vagyis nagyon úgy tűnik, a legkisebbek is egyre bátrabban vonnak be külső forrást beruházásaik, fejlesztéseik megvalósításába - írja a Kamara.

A változó kamatozású hitelek azonban rengeteg kockázatot rejtenek magukban, amivel sok vállalkozó nem számol. Ha emelkednek a hitelkamatok, akkor a törlesztőrészletek összege könnyen a többszörösére emelkedhet, amit sok vállalkozás nehezen tud majd kigazdálkodni.

Ezzel szemben léteznek, és egyre bővülnek azonban azok az uniós támogatott hitelkonstrukciók, amelyek a piaci ajánlatoknál kedvezőbb feltételekkel, fix kamattal, vagy akár teljesen kamatmentesen biztosítják a vállalkozás működéséhez, fejlesztéséhez szükséges megfelelő forrást.

Itt van többek között az egyik legnépszerűbb ilyen hitelprogram, a GINOP-8.3.5-18 kódszámú „Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése célú Hitelprogram", amelynek keretében 0%-os kamatozású hitelt igényelni mikro-, kis- és középvállalkozások számára pénzügyi szempontból életképes és jövedelemtermelő technológiai korszerűsítéseik, korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességeik megteremtésére, bővítésére.

A kölcsön összege 1 millió Ft és 150 millió Ft között lehet, a kezdő vállalkozások által igényelhető hitel összege pedig maximum 25 millió Ft lehet.

A hitel nemcsak, hogy 0%-os kamatköltséggel jár, de a hitelkérelem bírálatával, a kölcsönszerződés megkötésével és módosításával, valamint a kölcsön folyósításával összefüggésben sem számítható fel díj, kivéve az, amely harmadik felet illet (pl. értékbecslői, közjegyzői díj). A Saját Forrás minimálisan elvárt mértéke a Projekt elszámolható költségének legalább 10%-a.

A kölcsön futamideje a kölcsönből beszerzendő új eszköz Tao. szerinti amortizációjának vége, - függetlenül attól, hogy a Végső Kedvezményezett a Tao. alapján más amortizációs kulcsot is alkalmaz - az alábbiak szerint:

  • az 50%-os amortizációs kulcs alá tartozó gépek, berendezések, felszerelések esetén legfeljebb 2 év. Ezt kell alkalmazni az általános rendeltetésű számítástechnikai gépek, berendezések esetében (HR8471 Vtsz.);
  • a 33%-os amortizációs kulcs alá tartozó gépek, berendezések, felszerelések vagy járművek esetén legfeljebb 3 év;
  • a 25%-os amortizációs kulcs alá tartozó gépek, berendezések, felszerelések esetén legfeljebb 4 év;
  • a 20%-os amortizációs kulcs alá tartozó gépek, berendezések, felszerelések vagy járművek esetén legfeljebb 5 év;
  • a 14,5%-os amortizációs kulcs alá tartozó gépek, berendezések, felszerelések vagy járművek esetén legfeljebb 7 év.

A maximális futamidőt minden kérelem esetében a leghosszabb maximális amortizációs idővel rendelkező eszközhöz tartozó futamidő alkalmazásával szükséges meghatározni. A feltüntetett futamidők a lehetséges türelmi és/vagy rendelkezésre tartási időt is tartalmazzák.

Rendelkezésre tartási idő: Kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 9 hónap, ami indokolt esetben 3 hónappal meghosszabbítható (a hosszabbítás a türelmi idő csökkentésének a terhére történhet).

Türelmi idő: A rendelkezésre tartás végétől számított maximum 3 hónap, végső lejárata maximum a szerződéskötéstől számított 12. hónap utolsó napjára eshet.

A Projekt megvalósítását (fizikailag és pénzügyileg befejezett) a szerződéskötést követő 9 hónapon belül be kell fejezni, amely határidő indokolt esetben további 3 hónappal meghosszabbítható.

A hitelkérelem csak az MFB Zrt.-vel szerződéses kapcsolatban álló, megfelelő jogosítvánnyal rendelkező Közvetítőhöz nyújtható be. A Közvetítők listáját az MFB Zrt. a honlapján teszi közzé.

A Hitelprogram keretében 2018. szeptember 10-től 2020. november 1-ig lehet Hitelkérelmet benyújtani.

A hitelprogramról készített rövid tájékoztatónkat innen tudja letölteni: GINOP-8.3.5-18 - Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése célú Hitelprogram

2020 után várhatóan tovább csökken a hazánkba érkező vissza nem térítendő uniós fejlesztési forrás, ezért meg kell tanulnunk élni az újfajta finanszírozási lehetőségekkel, amelyek ugyan nagyobb pénzügyi fegyelmet követelnek meg a támogatott projektek szintjén, de jelentős ösztönzőket is biztosítanak a jobb teljesítmény, hatékonyabb forrásfelhasználás terén.

A hitelkonstrukciók palettája igen színes és vállalkozó legyen a talpán, aki el tud igazodni a banki és államilag támogatott ajánlatok útvesztőjében. Pedig egy jól megválasztott hitel hosszútávon jövedelmezőség szempontjából olyan komoly lehetőséget jelent a vállalkozásoknak, amivel érdemes reálisan számolni.

A hitelek azoknak a vállalkozásoknak segítenek a fejlődésben, amelyek konkrét tervekkel és potenciállal rendelkeznek, de a megvalósításhoz tőkére van szükségük. Konkrét hitelcél és potenciál nélkül a hitel sem nyújt segítséget, sőt, további eladósodáshoz, vagy akár csődhöz is vezethet.

Minden vállalkozás igényei és lehetőségei egyediek.

A Vanessia Kft. abban nyújt segítséget Önnek, hogy az aktuális állami és banki hitelkínálatból feltárjuk azokat a megoldásokat melyek a vállalkozása pénzügyi realitásait szem előtt tartva a legoptimálisabb megoldást biztosítja fejlesztéseihez, legyen szó projektfinanszírozásról, beruházásról, vagy likviditás biztosításáról.

A komplex hitelkérelem-menedzsment tevékenységünk tartalma:

  • teljeskörű hitelképesség vizsgálat
  • hitelcél és hitelkondíciók mentén a vállalkozás számára egyedi és személyre szabott hitelajánlat szűrés
  • termékismertetési tevékenység
  • tanácsadási tevékenység a hitel feltételeinek való megfelelésben
  • hiteldokumentáció összeállítása,
  • az igazolások formai és tartalmi előkészítése
  • üzleti terv elkészítése
  • hitelkérelmi dokumentáció benyújtása a hitelt nyújtó szervezet számára
  • segítségnyújtás a szerződéskötési és a folyósítási feltételek teljesítéséhez
  • hitel teljes futamideje alatti tanácsadás

Bármilyen hitellel kapcsolatos kérdésben keresse pályázati kapcsolattartóját, vagy lépjen kapcsolatba velünk központi elérhetőségeink bármelyikén.

Hasznosnak tartotta ezt a bejegyzést? Nem szeretne lemaradni a jövőben adódó hasonló lehetőségekről?

Iratkozzon fel heti ingyenes tájékoztató hírlevelünkre, melyben értesítjük Önt a várható és aktuális támogatási lehetőségekről, fejleményekről, egyéb aktuális pályázati hírekről, segítünk Önnek értelmezni a felhívások gyakran kesze-kusza feltételrendszerét. Ha feliratkozik, hetente 1 hírlevélre számíthat tőlünk és szigorúan semmi spam!

 

Rapcsák Dániel
Rapcsák Dániel

A Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Karának Külgazdasági szakán Európai Üzleti Tanulmányok szakirányon szereztem első közgazdász diplomámat, amelyet kiegészítettem a Budapesti Corvinus Egyetemen, valamint Európai Uniós pályázati szakmenedzser képesítést is szereztem. Angol és francia nyelvtudásomat anyanyelvi területeken végzett hosszabb-rövidebb tanulmányaim során is fejlesztettem.

Az uniós támogatási rendszer magyarországi intézményrendszerében kezdtem munkámat, az előcsatlakozási időszakban Irányító Hatóságnál szerezve tapasztalatot, amelyet ezután négy éven keresztül Közreműködő Szervezetnél gyarapítottam a pályázatok értékelésében és megvalósulásának nyomon követésében való részvétellel.

2008-ban csatlakoztam a Vanessiához, és ez idáig nagyjából 400 pályázat elkészítésében működtem közre. 2013 októbere óta töltöm be a Vanessia Kft. egyik ügyvezetői pozícióját, amelyben elsősorban a tanácsadók szakmai fejlődéséért vagyok felelős.

Szakterületeim: üzleti informatika, gazdaságfejlesztés, humánerőforrás fejlesztés, kutatás-fejlesztés.

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707/115       (+36 20) 400-4413       daniel[kukac]vanessia.hu

 

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.

https://www.high-endrolex.com/33