Megindult a roham a napelemes pénzekért - 10%-nál jár az igénylés

GINOP-413-19 napelemes pályázat vállalkozásoknak

Június 17-én indult a „GINOP-4.1.3-19 Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak" felhívás beadási szakasza.

Az elmúlt alig 3 hét alatt a pályázatra 636 db kérelem érkezett be összesen 1,6 milliárd forint támogatási igénnyel. A teljes rendelkezésre álló keret 15 milliárd forint.

GINOP 413 19 stat 2019 07 12

Az érdeklődés tehát hatalmas és az igazi roham - az időigényes előkészületek miatt - még csak most várható. Ha ilyen pályázaton gondolkodik, Ön se késlekedjen sokat, már most kérje szakmai előminősítésünket, amiből egyértelműen megtudhatja, milyen esélyekkel és milyen kondíciókkal igényelhet vissza nem térítendő támogatást megújuló energia beruházásához.

Nagyobb napelemes rendszerre van szüksége? Akkor is érdemes már most szakértőinkhez fordulnia, hiszen hamarosan várható a nagyobb teljesítményű (15 kw+) napelemes rendszereket támogató felhívás is!

Hasznos kérdések a céges napelemes pályázattal kapcsolatban

És hogy segítséget nyújtsunk a sikeres felkészüléshez, folyamatosan gyűjtjük és megosztjuk Önökkel azokat a kérdéseket, és válaszokat, amelyek pályázóink esetében a leggyakrabban felmerültek. Íme a frissített kérdéssor az elmúlt néhány hétben érkezett kérdésekkel és az azokra adott szakmai válaszokkal:

KÉRDÉS:

Mi a teendő abban az esetben, ha a fejlesztendő épület tulajdoni lapján lakóház megnevezés szerepel, azonban valójában nem lakhatási célt szolgál az ingatlan, hanem gazdasági tevékenység zajlik benne?

VÁLASZ:

Az ingatlan átminősítését követően nyílik lehetősége támogatási kérelmet benyújtani. Az átminősítéssel kapcsolatos dokumentumokat (pl. cégbírósághoz benyújtott változásbejelentés) mellékletként szükséges csatolni a benyújtandó kérelemhez.

KÉRDÉS:

Pályázhat-e olyan mikro vállalkozás, amelyik a megvalósítási helyként szolgáló épületet bérbe adja ki?

VÁLASZ:

A Felhívás 3.1.1. pontja alapján a saját energiafogyasztás fedezését szolgáló napelemes rendszer telepítése támogatható. Amennyiben a fejlesztendő ingatlan teljes egészében bérbe van adva, a projekt nem felelne meg a Felhívás 3.1.1 pontjának. További feltétel, hogy a támogatást igénylő fejlesztendő székhelyén/telephelyén/fióktelepén bejelentett teljes munkaidős létszáma a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban minimum 1 fő legyen.

KÉRDÉS:

Ha nem a támogatást igénylő vállalkozás nevére szólnak a támogatási kérelem benyújtását megelőző 1 évre vonatkozó számlák, hanem a bérbeadóra, akkor az elfogadható?

VÁLASZ:

Igen, azonban felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Felhívás 3.1.1. pontja alapján a saját energiafogyasztás fedezését szolgáló napelemes rendszer telepítése támogatható, ezért a támogatást igénylő saját maga által végzett tevékenységhez kapcsolódó áramfogyasztásnak elkülöníthetőnek és igazolhatónak kell lennie, továbbá a napelemes rendszer csak a támogatást igénylő saját energiafogyasztásának fedezését szolgálhatja.

KÉRDÉS:

Osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanrész (tetőtér, tető) esetén benyújtható-e több pályázat, azonos ingatlanra, ha egyébként az üzlethelyiségek külön egységeket képeznek és megfelelnek a felhívás foglalt feltételeknek?

VÁLASZ:

Igen, azonban az osztatlan közös tulajdonú tetőre tekintettel az ÁUF-nek megfelelően a tulajdonostársak között közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt használati megállapodással, és az ahhoz tartozó használati megosztásra vonatkozó vázrajzzal kell rendelkezni, melyet a támogatási kérelemmel együtt szükséges benyújtani.

KÉRDÉS:

Irodakonténer lehet-e a fejlesztés helyszíne? Támogatható-e az irodakonténeren elhelyezendő napelemes rendszer, amennyiben az elmúlt egy évben működésben volt, áramszámlák rendelkezésre állnak?

VÁLASZ:

A Felhívás 3.3 d) pontja alapján nem támogatható „olyan épületek napelemes rendszerrel való ellátása, melyek nem tartoznak az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet (továbbiakban 176/2008 (VI.30.) Korm. rendelet) hatálya alá, kivéve a Korm. rendelet 1. § (2) f) pontjában felsorolt épületeket." Így nem tartoznak a fenti kormányrendelet hatálya alá például az önálló, más épülethez nem csatlakozó, 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épületek, vagy a legfeljebb 2 évi használatra szánt felvonulási épületek. Továbbá álláspontunk szerint az irodakonténer nem minősül épületnek, ezért a felhívás 1.1 pontja alapján nem támogatható: „Támogatható a kkv-k épületeinek és az épületekben folyó gazdasági-termelési folyamatok energiafogyasztásának fedezését szolgáló napelemes rendszerek telepítése."

KÉRDÉS:

Önerő felhasználásával lehet-e 15 kWp-nél nagyobb teljesítményű napelemet beszerezni?

VÁLASZ:

Nem. Nagyobb teljesítményű napelemes rendszer telepítésére a GINOP-4.1.4-19 jelű felhívás keretében lesz lehetőség támogatási kérelmet benyújtani.

KÉRDÉS:

A Pályázati Felhívás szerint nem nyújtható támogatás épületenergetikai fejlesztéshez, amennyiben a fejlesztés eredményeképpen szálláshely kapacitásbővítése történik. Ez azt jelenti, hogy szálláshely szolgáltatást nyújtó cég – amennyiben megfelel a további feltételeknek – indulhat jelen pályázaton?

VÁLASZ:

A szálláshely célú szolgáltatás nincs kizárva. Amennyiben a tervezett fejlesztéssel új férőhelyek jönnének létre, az a Felhívás idézett pontja alapján nem támogatható. Ide tartozik az is, ha korábban nem szálláshelyként működő épületet fejlesztenének.

KÉRDÉS:

Amennyiben egy épülethez két villanyóra tartozik, s két villanyórán külön-külön 5.000-5.000 kWh fogyasztás van, akkor egy pályázatban pályázhat a pályázó a két villanyórára napelemes rendszerre?

VÁLASZ:

Abban az esetben, ha egy épülethez, több villanyóra tartozik, akkor össze lehet adni az órák fogyasztását, s egy pályázatban benyújtható

KÉRDÉS:

Támogatható napelemes rendszer telepítése, amennyiben a napelem Lindab lemez fedésű tetőszerkezeten kerülne elhelyezésre?

VÁLASZ:

Nem nyújtható támogatás napelemes rendszer telepítéséhez, amennyiben a napelem pala fedésű tetőszerkezeten kerülne elhelyezésre. Ha a tetőszerkezet nem a fenti kategóriába tartozik, és megfelel a Felhívás állékonysági előírásainak, akkor igényelhet támogatást.

KÉRDÉS:

A pályázaton indulhat-e olyan szálláshely, amelyik csak 1 hónapos működési engedéllyel rendelkezik (tehát „már" meglévő" szálláshely,így a pályázathoz kapcsolódóan nem történik kapacitásbővítés) és ugyanakkor az adott épület használatban volt az elmúlt 1 évben (más funkcióval), de volt villamosenergia-felhasználás az ingatlanban.

VÁLASZ:

A Felhívás nem írja elő, hogy a villamosenergia-igényt alátámasztó számlák a Kedvezményezett nevére kell, hogy szóljanak. Ezzel együtt a Kedvezményezettnek rendelkeznie kell azokkal a számlákkal, melyek a Felhívás 3.4.1.1 d) pontja szerint alátámasztja a megvalósítási hely használatát, illetve a benyújtást megelőző egy év villamosenergia-igényét.

KÉRDÉS:

Mi minősül pontosan „korábban nem szálláshelyként működő épületet"-nek? Pl. a működési engedély dátumát fogják nézni? Aki pl. pár hónapja üzemel szálláshelyként (pár hónapos működési engedélye van) az a cég akkor indulhat vagy nem?

VÁLASZ:

A támogatási kérelem benyújtását megelőző egy évre tudnia kell igazolni a támogatást igénylőnek, hogy működő telephely/fióktelep kerül fejlesztésre. Erre vonatkozóan egyaránt szükséges rendelkezni közüzemi számlákkal, valamint a fejlesztendő telephelyen foglalkoztatottak létszámának igazolására szolgáló dokumentumokkal.

KÉRDÉS:

A cég autómosó műhelyének tetejére, azaz pergola vagy kocsibeálló tetejére lehet e napelemes rendszert telepíteni?

VÁLASZ:

A fedett kocsi beálló nem minősül épületnek, tetejére így nem telepíthető napelemes rendszer. A napelemes rendszer kizárólag a fejlesztéssel érintett épület tetőszerkezetén kerülhet elhelyezésre.

KÉRDÉS:

A megvalósítási helyszínen egy épület található (1 helyrajzi szám). Az épület több funkciót tölt be. Az ingatlan egy része lakóingatlanként, másik része pedig üzlethelyiségként funkcionál. Két külön mérőóra áll rendelkezésre a két funkcióhoz, egy az üzlethelyiséghez, egy a lakórészhez.

Kérdés: Fentiek alapján támogatható-e az üzlethelyiség mérőórájához kapcsolódó napelemes beruházása abban az esetben, ha az üzlethelyiséghez kapcsolódó saját energiafelhasználásuk kiváltása érdekében kívánják azt megvalósítani

VÁLASZ:

Nem nyújtható támogatás napelemes rendszer telepítéséhez, amennyiben az ingatlan hasznosítása során lakás/lakhatás célú fejlesztés valósulna meg. A tulajdoni lapon az ingatlan besorolását a Támogató jogosultsági ellenőrzés során vizsgálja.

KÉRDÉS:

Ha már rendelkezem napelemmel, telepíthetek-e még ha a fogyasztásom megengedi?

VÁLASZ:

Rendszer bővítése nem támogatható. Amennyiben több mérőórával rendelkezik, úgy a másik órára való csatlakozás nem minősül bővítésnek.

KÉRDÉS:

Jelenleg építés alatt álló épületre telepíthető-e napelem?

VÁLASZ:

Olyan épületek korszerűsítéséhez nyújtható támogatás, amelyek a kérelem benyújtását megelőző 1 év időtartamban használatban álltak, és rendelkeznek számlával, amivel a fogyasztást alátámasztják.

KÉRDÉS:

Dohányboltra vagy olyan kisboltra, ami értékesít dohányárut is, telepíthető-e napelem?

VÁLASZ:

Nem nyújtható támogatás dohány és dohánytermékek gyártásával, feldolgozásával és forgalomba hozatalával kapcsolatos beruházásokhoz.

Önnek is van kérdése a pályázat kapcsán? Tegye fel szakértőinknek, akár itt hozzászólásban, akár privát üzenetben.

Vissza nem térítendő napelemes pályázati lehetőséget keres vállalkozása számára?

Tekintse meg további napelemes, energetikai és megújuló energia témájú pályázati bejegyzéseinket!

 

Íme egy kis ízelítő legérdekesebb napelemes és energetikai témájú bejegyzéseinkből:

Energiahatékonysági célú beruházások esetén igényelhető adókedvezmény

Energiahatékonysági célú beruházások esetén igényelhető adókedvezmény

Napelem mint pénzügyi befektetés

Napelem mint pénzügyi befektetés

Napelemes pályázatot fontolgat? Mutatjuk a K.O. kritériumokat

Napelemes pályázatot fontolgat? Mutatjuk a K.O. kritériumokat!

Új napelemes pályázat vállalkozásoknak - Összefoglaltuk a lényeget

 

Hasznosnak tartotta ezt a bejegyzést? Nem szeretne lemaradni a jövőben adódó hasonló lehetőségekről?

Iratkozzon fel heti ingyenes tájékoztató hírlevelünkre, melyben értesítjük Önt a várható és aktuális támogatási lehetőségekről, fejleményekről, egyéb aktuális pályázati hírekről, segítünk Önnek értelmezni a felhívások gyakran kesze-kusza feltételrendszerét. Ha feliratkozik, hetente 1 hírlevélre számíthat tőlünk és szigorúan semmi spam!

 

Miklós István Gábor
Miklós István Gábor

„A Pénzügyi és Számviteli Főiskola pénzügy szakán szereztem diplomát, majd - már munka mellett - ezt kiegészítettem a Miskolci Egyetem közgazdász képzésével is.

2004-2008 között az önkormányzati szektorban bővítettem tovább pénzügyi-számviteli ismereteimet, és itt kezdtem el pályázatokkal foglalkozni. Munkám mellett közbeszerzési referensi és mérlegképes könyvelői képesítést is szereztem.

2008 óta dolgozom a Vanessiánál, eddig közel 550 pályázat elkészítésében vettem részt. Jelenleg szakmai igazgató munkakörben dolgozom. Ez az új pozíció bőven tartogat számomra kihívásokat, elsősorban az új területek feltérképezéséért, a meglévő és jövőbeli stratégia partnerekkel való kapcsolattartásért vagyok felelős.

Szakterületeim: energetika, gazdaságfejlesztés, humánerőforrás fejlesztés."

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707/121      (+36 30) 381-5390       istvan[kukac]vanessia.hu

 

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.

https://www.high-endrolex.com/33