Energiahatékonysági célú beruházások esetén igényelhető adókedvezmény

Energiahatékonysági célú beruházások adókedvezménye

Korábbi cikkünkben bemutattuk, miként tekinthető a napelem pénzügyi befektetésnek , milyen pénzügyi érvek szólnak a napelemes beruházás mellett. Kiszámítottuk, hogy egy átlagos vállalkozás számára a napelemes beruházás a jelenlegi vissza nem térítendő támogatások igénybe vételével akár 3-5 év alatt megtérül.

Ha ez így önmagában nem lenne elegendő, vegyük most még hozzá azt a 15 millió euróig terjedő társasági adókedvezményt is, amelyet a vállalkozások energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásaik után igényelhetnek.

Bár magára a napelemes rendszerre TAO kedvezmény nem vehető igénybe, a beruházás kapcsán számos olyan költségtényező van, amelyre viszont kapható adójóváírás a vállalkozás számított adójának akár 70%-áig.

Az adókedvezmény adóvisszatartás formájában vehető igénybe, azaz a fizetendő adó összegét az adózó az adókedvezményekkel csökkentheti, a kedvezményre való jogosultságot pedig az ellenőrzés során kell igazolnia.

Nézzük meg mire és milyen feltételekkel igényelhető pontosan az energiahatékonysági célú beruházások adókedvezménye:

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény [továbbiakban:Tao. tv.] 22/E. §-a értelmében adókedvezmény vehető igénybe az energiahatékonysági célokat szolgáló eszközberuházás megvalósítása és üzemeltetése esetén. Az adókedvezmény a 2017. január 1-jét követően megkezdett, energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásokra tekintettel érvényesíthető.

A TAO adókedvezmény mértéke

Az adókedvezmény 6 adóévben érvényesíthető legfeljebb a számított adó 70%-áig.

Adókedvezmény mértéke nem haladhatja meg beruházásonként vagy felújításonként, a beruházáshoz vagy felújításhoz igényelt összes állami támogatással együttesen, jelenértéken a beruházás vagy felújítás elszámolható költségét a következők szerint:

Energiahatékonysági célú beruházások adókedvezménye 2

Elszámolható energiahatékonysági beruházások:

  • Az energiahatékonysági beruházás, felújítás célját szolgáló, a magasabb energiahatékonysági szint eléréséhez közvetlenül kapcsolódó tárgyi eszköz, immateriális jószág bekerülési értéke, értékének növekedése, amennyiben a beruházás, felújítás összköltségén belül az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás költségei külön beruházásként, felújításként meghatározhatók.
    Például: kazánok, lámpák, kompresszorok, hőszivattyúk korszerűsítése teljes mértékben elszámolható.
  • Az energiahatékonysági célokat közvetlenül szolgáló beruházás, felújítás részét képező tárgyi eszköz, immateriális jószág bekerülési értékének, értéknövekedésének az a része, amely egy hasonló, kevésbé energiahatékony beruházáshoz, felújításhoz viszonyítva többletköltségként merül fel, amely kevésbé energiahatékony beruházást, felújítást az adózó az adókedvezmény és a beruházáshoz, felújításhoz igénybe vett más állami támogatás hiányában hitelt érdemlően végrehajtott volna.
    Például: autók (nemcsak elektromos autó) esetén a különbözet számolható el új és egy rosszabb hatásfokú eszköz között.

Elszámolható a tervezés-, kivitelezés-, saját munkavállalók ráfordított idejének költsége, hatósági díjak.

Az adókedvezmény keretében nem elszámolható költség a villamos energiáról szóló törvény szerinti megújuló energiaforrásból villamosenergia termelésére alkalmas bármely energiatermelő berendezés beruházási költsége.

Sem a Tao tv., sem a Korm. rendelet nem nevezi meg pontosan, hogy mely tárgyi eszközök, immateriális javak esetén vehető igénybe az adókedvezmény valamint a jogszabályok nem tartalmaznak előírást minimális mértékű energiamegtakarítás elérésére sem. Az ezekre vonatkozó feltétel, hogy a Tao tv. 4. § 11 a. pontjának megfelelő energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásról, felújításról legyen szó.

Amennyiben tehát egy beruházás vagy felújítás kapcsán végsőenergia-fogyasztás csökkenését eredményező energiamegtakarításra kerül sor, az energiamegtakarítás mértékétől függetlenül - az egyéb jogszabályi feltételek teljesítése mellett - az adókedvezmény igénybe vehető.

Ennek alátámasztására pedig a Tao tv. 22/E § (6) bekezdése szerinti igazolás szolgál.

Az energiahatékonysági igazolás kiállítására energetikai auditáló szervezet jogosult. Az energetikai auditáló szervezet a beruházást vagy felújítást megelőző és a beruházást vagy felújítást követő energetikai audit alapján állítja ki az igazolást.

Partnerünk, a Finacont cégcsoport hosszú szakmai múltra visszatekintő vállalkozás, mely teljes körű pénzügyi és adminisztratív szolgáltatásokat, valamint üzleti tanácsadást nyújt hazai és külföldi vállalkozások, egyéb szervezetek számára. Szolgáltatási portfoliójuk teljes körű adótanácsadást tartalmaz, különös tekintettel az alábbi adószakértői szolgáltatásokra:

  • adótanácsadás egyedi, illetve az anyavállalattal összefüggő esetekben
  • adóoptimalizálás mind vállalati, mind bérügyviteli adótípusok tekintetében
  • pénzügyi és üzleti tanácsadás
  • konzultáció magyar kormányzati témakörökben, beleértve az állami pályázati lehetőségeket is
  • az adókapcsolatok, a könyvelési, könyvvizsgálati és bérügyviteli folyamatok felügyelete
  • adókockázatok feltérképezése és teljes körű adóátvilágítás
  • adótervezés, nemzetközi adótervezés
  • adókonzultáció egyes konkrét tranzakciók adókihatásainak értelmezésével kapcsolatban
  • konzultáció a törvényváltozások adaptálása kapcsán adózási és számviteli területen

Amennyiben az energiahatékonysági adókedvezmény igénybevételével kapcsolatban segítségre, tanácsra van szükségük, keressék őket is bizalommal.

Finacont Szolgáltató és Tanácsadó Kft.
1062 Budapest, Aradi u. 16. II/2.
Telefon: +36 1 345 0092

www.finacont.com

JELENLEG FUTÓ ENERGETIKAI PÁLYÁZATOK

Miklós István Gábor
Miklós István Gábor

„A Pénzügyi és Számviteli Főiskola pénzügy szakán szereztem diplomát, majd - már munka mellett - ezt kiegészítettem a Miskolci Egyetem közgazdász képzésével is.

2004-2008 között az önkormányzati szektorban bővítettem tovább pénzügyi-számviteli ismereteimet, és itt kezdtem el pályázatokkal foglalkozni. Munkám mellett közbeszerzési referensi és mérlegképes könyvelői képesítést is szereztem.

2008 óta dolgozom a Vanessiánál, eddig közel 550 pályázat elkészítésében vettem részt. Jelenleg szakmai igazgató munkakörben dolgozom. Ez az új pozíció bőven tartogat számomra kihívásokat, elsősorban az új területek feltérképezéséért, a meglévő és jövőbeli stratégia partnerekkel való kapcsolattartásért vagyok felelős.

Szakterületeim: energetika, gazdaságfejlesztés, humánerőforrás fejlesztés."

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707/121      (+36 30) 381-5390       istvan[kukac]vanessia.hu

 

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.