Hamarosan indul a gyártó cégeket támogató nem mindennapi pályázat!

GINOP 1210 19 fed2

November 21-től pályázható az a pályázat, amely a vidéken működő mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztését kívánja elősegíteni. De nem akármelyik vállalkozás részesülhet a támogatásból! Fontos előfeltétele ugyanis a pályázatnak, hogy a pályázónak - ha nem tagja egyetlen akkreditált klaszternek sem - az alábbi TEÁOR szám egyike szerinti főtevékenységgel kell rendelkeznie, mely egyben a projekt fejlesztendő tevékenysége is:

  • TEÁOR 26 (Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása)
  • TEÁOR 27 (Villamos berendezés gyártása)
  • TEÁOR 28 (Gép, gépi berendezés gyártása)
  • TEÁOR 3250 (Orvosi eszköz gyártása)

Akkreditált klaszter tagságnak számít, ha a támogatást igénylő vállalkozás 2019. augusztus 15. előtti dátummal rendelkezik AK tagsággal.

További elvárás, hogy a vállalkozás rendelkezzen legalább 3 teljes lezárt üzleti évvel, az átlagos statisztikai állománya meghaladja az 1 főt és utolsó éves árbevételének összege meghaladja a projekt elszámolható összköltségét.

Ha a fenti feltételek adott, akkor pályázhat 5–40 millió forint között feltételesen visszatérítendő támogatásra, amelyet új eszközök, gépek beszerzésére, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítására fordíthat, amennyiben az egy meglévő létesítmény kapacitásának bővítését vagy egy meglévő létesítmény teljes termelési folyamatának alapvető megváltoztatását eredményezi.

A támogatási kérelmek benyújtása 2019. november 21. és 2020. február 13. között lehetséges.

Lássuk a részleteket röviden:

PÁLYÁZAT CÉLJA

A pályázat célcsoportjába azon vállalkozások (és vállalkozók) tartoznak, amelyek hozzáadottérték-növekedési potenciállal vagy exportnövekedési potenciállal bírnak, a fejlesztésük eredményeként helyi, nemzeti, de főleg nemzetközi hálózatokba kapcsolódnak be vagy részvételük intenzitása ilyen tekintetben növekszik.

A támogatott beruházásnak olyan kapacitásbővítést kell eredményeznie, amelyre tényleges piaci igény mutatkozik, illetve javítja a technológiai felkészültséget, versenyképességet és erőforrás-hatékonyságot.

TÁMOGATÁS ÖSSZEGE

Az igényelhető támogatás összege: minimum 5.000.000 Ft, maximum 40.000.000 Ft.

TÁMOGATÁS FORMÁJA

Feltételesen visszatérítendő támogatás - Visszatérítendő támogatás, mely adott feltételek mentén vissza nem térítendővé alakul.

Mi az a "Feltételesen visszatérítendő" támogatás?

Az új konstrukció kidolgozására a 1064/2019. (II. 25.) kormányhatározat (Korm. határozat a 2021–2027 programozási időszakra való felkészülés keretében új forráselosztási eszközök kidolgozásáról) adja meg a jogszabályi keretet.

Az új pályázati konstrukció lényege:

A nyertes pályázónak visszatérítendő támogatást ítélnek meg, ám ha a kedvezményezett a 12 hónapos projekt megvalósítási időszakot terv szerint teljesíti, akkor a korábban hitelként kapott fejlesztési forrás 20%-át nem kell visszafizetnie. Ha ezt követően pedig a fenntartási időszak második évének végén (összesen 3 éves a fenntartási időszak) a vállalkozás megfelelően fejlődik bizonyos gazdasági mutatók szerint, akkor akár a fennmaradó 80% hitelt sem kell visszafizetnie, így tehát a visszatérítendő támogatás azaz hitel lényegében támogatássá alakul át.

Támogatás típusa tehát alapvetően visszatérítendő támogatás, amely a projekt megvalósítása és a fenntartási időszak folyamán mért eredmények függvényében vissza nem térítendő támogatássá alakulhat.

GINOP 1 2 10 19 feltételesen visszatérítendő támogatás

PÁLYÁZÓK KÖRE

Mikro-, kis- és középvállalkozások

  • amelyek, vagy amelyeknek 50%-nál nagyobb tulajdonrésszel rendelkező tulajdonos vállalkozása vagy magánszemély tulajdonoson keresztül kapcsolódó vállalkozása rendelkezik legalább 3 lezárt, teljes üzleti évvel;
  • amelyek, vagy amelyeknek 50%-nál nagyobb tulajdonrésszel rendelkező tulajdonos vállalkozása vagy magánszemély tulajdonoson keresztül kapcsolódó vállalkozásának éves átlagos statisztikai állományi létszáma a támogatási kérelmek benyújtását megelőző két lezárt, teljes üzleti év mindegyikében minimum 1 fő volt;
  • amelyeknek a támogatási kérelem benyújtását megelőző utolsó lezárt, teljes üzleti év éves beszámoló szerinti árbevételének összege meghaladja a projekt elszámolható összköltségét;
  • amelyek akkreditált klaszter tagsággal, vagy az alábbi TEÁOR szám szerinti főtevékenységgel rendelkeznek, mely egyben a projekt fejlesztendő tevékenysége is:
    • TEÁOR 26 (Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása)
    • TEÁOR 27 (Villamos berendezés gyártása)
    • TEÁOR 28 (Gép, gépi berendezés gyártása)
    • TEÁOR 3250 (Orvosi eszköz gyártása)

Akkreditált klaszter tagságnak számít, ha a támogatást igénylő vállalkozás 2019. augusztus 15. előtti dátummal rendelkezik AK tagsággal.

TÁMOGATHATÓ TEVÉKENYSÉGEK

Önállóan támogatható tevékenységek

  • Új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása – projektösszköltség min. 50%-áig - amely
    • egy meglévő létesítmény kapacitásának bővítését, vagy
    • egy meglévő létesítmény termékkínálatának a létesítményben addig nem gyártott termékekkel történő bővítését (diverzifikáció), vagy
    • egy meglévő létesítmény teljes termelési folyamatának alapvető megváltoztatását eredményezi (modernizáció)

Önállóan nem támogatható tevékenységek

  • Információs technológia-fejlesztés– projektösszköltség max. 40%-át érhetik el
  • Gyártási licenc, gyártási know-how beszerzések– projektösszköltség max. 10%-át érhetik el

PROJEKT MŰSZAKI-SZAKMAI TARTALMI ELVÁRÁSAI

  • A projekt keretében csak a Felhívás 2. számú mellékletében feltüntetett VTSZ szám alá tartozó eszközök kerülhetnek beszerzésre
  • A projekt keretében csak a Felhívás 3. számú mellékletében feltüntetett TESZOR szám alá tartozó szoftverek kerülhetnek beszerzésre

TÁMOGATÁS MÉRTÉKE

GINOP 1210 19 intenzitas

FENNTARTÁSI IDŐSZAK EREDMÉNYESSÉGI MÉRÉSE

Fenntartási időszak 3 év. Az összköltség maximum 70%-át elérő visszatérítendő támogatás (VT), a támogatott projekt megfelelő teljesítése (projekt megvalósítási időszak), valamint az előre meghatározott eredményességi célok elérése esetén részben vagy egészben átalakítható vissza nem térítendő támogatássá.

Eredményesség mérésre tehát két alkalommal kerül sor:

  • záró elszámolás elfogadásának időpontjában (projekt megvalósítás végén),
  • fenntartási időszak második évének végén.

1. eredményességi mérés értékelési szempontjai:

  • a megvalósítás során legfeljebb 1 alkalommal történik a Kedvezményezettnek felróható okból, a projekt műszaki-szakmai tartalmára, költségvetésére és/vagy megvalósítási helyszínére irányuló szerződésmódosítás (amely nem foglalhatja magában a megvalósítási időszak 12 hónapon túli meghosszabbítását),
  • legfeljebb 2 alkalommal kerül benyújtásra a Kedvezményezett cégkivonatában foglalt alapadatokra vonatkozó változás bejelentés.

2. eredményességi mérés értékelési szempontjai:

  • 1 főre eső személyi jellegű ráfordítás növekedése a bázisévhez képest (%),
  • EBITDA/árbevétel változása a bázis évhez képest vagy a visszamérés évében (%),
  • 1 főre eső hozzáadott érték növekedése a bázis évhez képest vagy a visszamérés évében (%),
  • IPAR 4.0 megoldások alkalmazása,
  • K+F aktivitás,
  • Kárpát-medencei gazdasági aktivitás
  • Export árbevétel aránya a teljes éves árbevételen belül (%).

GINOP 1 2 10 19 eredmenyessegi szempontok1

 

GINOP 1 2 10 19 eredmenyessegi szempontok2

Megvalósításra rendelkezésre álló időtartam: 12 hónap

ELŐLEG IGÉNYLÉSE

A támogatás 100 %-a, maximum 40 millió Ft.

BIZTOSÍTÉK

Nem köteles biztosítékot nyújtani, aki szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban valamint rendelkezik legalább egy lezárt, teljes üzleti évvel.

ÖNERŐ

A támogatást igénylőnek a projekt elszámolható összköltségének 25%-át kitevő igazolt saját forrással kell rendelkeznie.

Nem támogatható Közép-Magyarországi régió területén megvalósuló projekt.

Pályázat benyújtása 2019. november 21. 9:00 órától 2020. február 13. 12:00 óráig lehetséges lehetséges.

Pályázati tájékoztatónkat az alábbi linkre kattintva tudja pdf formátumban megtekinteni és lementeni: GINOP-1.2.10-19 - Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációjának támogatása

 

Hasznosnak tartotta ezt a bejegyzést? Nem szeretne lemaradni a jövőben adódó hasonló lehetőségekről?

Iratkozzon fel heti ingyenes tájékoztató hírlevelünkre, melyben értesítjük Önt a várható és aktuális támogatási lehetőségekről, fejleményekről, egyéb aktuális pályázati hírekről, segítünk Önnek értelmezni a felhívások gyakran kesze-kusza feltételrendszerét. Ha feliratkozik, hetente 1 hírlevélre számíthat tőlünk és szigorúan semmi spam!

 

 

Szántó Petra
Szántó Petra

Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar kereskedelem és marketing alapképzési szakán 2014-ben szereztem meg közgazdász diplomámat. Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanulok marketing mesterképzésen.

Mindig érdeklődtem az élelmiszeripar működése iránt, főként ebből az indíttatásból végeztem el alapképzésemmel párhuzamosan két év alatt egy sütő- és cukrászipari technikusi képzést. Tanulmányaim alatt és után több cukrászipari üzemben, pékségben volt lehetőségem megfigyelni a folyamatokat, felfedezni az ipar működését; valamint szakoktatóként is kipróbáltam magam.

A Vanessia Kft. csapatához 2014 őszén csatlakoztam, az azóta eltelt idő alatt több vállalkozásnak segítettem külföldi kiállításon való részvételben, termelési kapacitásuk növelésében (gazdaságfejlesztés); valamint energetikai korszerűsítést eredményező projektekben is részt vettem.

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707/120      (+36 30) 335-2482       petra[kukac]vanessia.hu

 

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.