Napelemes pályázatot fontolgat? Mutatjuk a K.O. kritériumokat!

GINOP céges napelemes pályázat feltételei

Alig 1 hét múlva elindul a roham a nagyobb teljesítményű napelemes rendszerek kiépítését támogató uniós pénzekért. Nincs sok idő a latolgatásra, ezért mutatjuk röviden azt a 10 feltételt, amelynek meg kell felelni ahhoz, hogy pályázhasson.

bullet 1

 
   INGATLAN TERÜLETI ELHELYEZKEDÉSE

Nem támogathatók a Közép-Magyarországi régió területén megvalósuló projektek. A vállalkozás székhelye lehet közép-magyarországi, a fejlesztéssel érintett ingatlannak azonban Budapesten és Pest megyén kívül kell elhelyezkednie.

A fejlesztés megvalósulásának helyszíne a támogatást igénylő bejegyzett magyarországi székhelye, telephelye vagy fióktelepe lehet.

bullet 2
  INGATLAN BESOROLÁSA

Nem nyújtható támogatás épületenergetikai fejlesztéshez, amennyiben az ingatlan hasznosítása során lakás/lakhatás célú fejlesztés valósulna meg, sőt már a támogatási kérelem benyújtásakor sem minősülhet a fejlesztéssel érintett ingatlan lakáscélú ingatlannak. Azok az épületek, melyek tulajdoni lap szerint lakhatási célúak nem vehetnek részt a pályázaton.

Lakás/lakhatási célú fejlesztésnek minősül minden olyan fejlesztés és/vagy beruházás, amely a KSH építmény jegyzékében a „11 LAKÓÉPÜLETEK" között nevesített épületek fejlesztésére irányul. (Indokolt esetben - hiánypótlás keretében bekérésre kerülhet - az adott ingatlan KSH építmény jegyzék alapján történő besorolását alátámasztó igazolás.)

bullet 3
  INGATLAN AKTÍV HASZNÁLATA

Az épülettel kapcsolatban további elvárás, hogy az a  támogatási kérelem benyújtását megelőző 3 évből legalább 1 évet/fűtési szezont rendeltetésszerű használatban állt és az ennek igazolására szolgáló energiaszámla rendelkezésre áll.

bullet 4
  A FEJLESZTENDŐ ÉPÜLET IGAZOLHATÓ ENERGIAFELHASZNÁLÁSA

A GINOP-4.1.4-19 pályázat a nagyobb fogyasztóknak szól, a pályázat keretében önállóan minimum 15 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszerek telepítése támogatható.

Mit is jelent ez? Számoljunk:

Magyarországon 1 kWp – azaz 1 kilowatt csúcsteljesítményű - optimálisan tájolt rendszerrel hozzávetőleg évi 1100-1250 kWh (kilowatt óra) áramot termelhetünk. Ez függ az adott térségben mérhető átlag napsütéses órák számától, a domborzati viszonyoktól, az időjárástól és ezáltal az áramerősség nyújtási képességtől.

Egy 15 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszer évi 16.500-17.750 kWh-t termel. 35 Ft/kwh áramár mellett tehát átlagosan havi 50-60 ezer forintos áramszámla felett beszélhetünk a pályázat szempontjából nagyobb fogyasztóról. Ez alatti értékek esetén a GINOP-4.1.3-19-es pályázat nyújt vissza nem térítendő támogatást. Ez a pályázat is aktív jelenleg, a pályázat részleteiről bővebben itt olvashat. GINOP-4.1.3-19 - Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A napelemes rendszer csatlakozási teljesítményét legfeljebb 20%-kal meghaladhatja a beépített napelemek összesített névleges teljesítménye, tehát bizonyos mértékű játéktér rendelkezésre áll, de jóval alacsonyabb nem lehet a tényleges felhasználás mint a rendszer névleges teljesítménye.

bullet 5 
  RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ TETŐFELÜLET

A napelemes rendszer kizárólag a fejlesztéssel érintett épület tetőszerkezetén helyezhető el.

Egy 1 kWp (1000 Wp maximális teljesítményű) napelem rendszer nagyjából 6-8 m2 tetőfelületet igényel. Ebből következik, hogy a pályázathoz legalább 90-120 m2 megfelelően tájolt tetőfelületre lesz szükség.

További korlátozás, hogy pályázatban kizárólag a fejlesztéssel érintett épület energiaigényének minimum 15 százalékának fedezésére szolgáló rendszerek beépítése támogatható.

Nagyobb energiafelhasználóknál tehát lehetséges részleges kiváltás, ha nem áll rendelkezésre megfelelő tetőfelület, de ez nem mehet a teljes energiafelhasználás 15%-a alá.

bullet 6 
  ENERGETIKAI MINŐSÉG JAVULÁS

Az energetikai korszerűsítésre kerülő épület energetikai minőség szerinti besorolása legalább két szintet kell javuljon a fejlesztésnek köszönhetően.

A két szint javulási kötelezettség elérésének igazolása azonban nem szükséges:

  • ha az épület fejlesztés előtti hiteles energetikai minőség szerinti besorolása a korszerűsítését megelőzően DD vagy jobb
  • vagy ha a fejlesztés kizárólag a felhívás 3.1.1. A) III. pont szerinti napelemes rendszer fejlesztését tartalmazza

bullet 7 
  BENYÚJTANDÓ SZAKÉRTŐI DOKUMENTUMOK

Jó hír, hogy kizárólag napelemes fejlesztésre irányuló beruházás esetében épületenergetikai tanúsítvány benyújtása nem szükséges.

Komplex energetikai fejlesztés esetén a támogatási kérelemnek részét kell, hogy képezze

  • a 7/2006. (V.24.) TNM rendelet szerinti egyszerűsített módszerrel elvégzett számítás a fejlesztés előtti állapotra vonatkozóan, mely a CO2 kibocsátási értékeket is tartalmazza
  • a 7/2006. (V.24.) TNM rendelet szerinti egyszerűsített módszerrel elvégzett számítás az energiahatékonysági fejlesztések hatására bekövetkező (köztes) állapotra, mely a CO2 kibocsátási értékeket is tartalmazza
  • megújuló energia felhasználását célzó támogatási kérelemnek részét kell, hogy képezze a 7/2006. (V.24.) TNM rendelet szerinti egyszerűsített módszerrel elvégzett számítás a tervezett állapotra vonatkozóan, mely a CO2 kibocsátási értékeket is tartalmazza

bullet 8
  PÁLYÁZÓ SZERVEZET JOGI FORMÁJA

Szerencsére a pályázat tág lehetőséget biztosít a pályázók körére vonatkozóan, ezen a pályázaton indulhatnak többek között egyéni vállalkozók és egyéni cégek is, sőt nonprofit szervezetek is.

Pályázhat egészen pontosan gazdálkodási formakód szerint:

  • 113 Korlátolt felelősségű társaság
  • 114 Részvénytársaság
  • 129 Egyéb szövetkezet
  • 116 Közkereseti társaság
  • 117 Betéti társaság
  • 226 Külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe
  • 228 Egyéni cég
  • 231 Egyéni vállalkozók
  • 572 Nonprofit korlátolt felelősségű társaság
  • 573 Nonprofit részvénytársaság
  • 575 Nonprofit közkereseti társaság
  • 576 Nonprofit betéti társaság

jogi forma szerint:

  • kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok;
  • SZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók, egyéni cégek.

bullet 9 
  PÁLYÁZÓ SZERVEZET KORA, MÉRETE

A pályázónak legalább egy teljes lezárt üzleti évvel (jan. 1-dec. 31) kell rendelkeznie és az utolsó lezárt év beszámolója szerint az átlagos statisztikai létszámnak legalább 1-nek kell lennie.

bullet 10 
  A TÁMOGATÁSI KÉRELEM BENYÚJTÁSÁNAK HATÁRIDEJE

A pályázatokat kizárólag 2019. november. 11. – 2020. január. 15. között lehet benyújtani. Mivel hosszú évekig nem volt hasonló lehetőség és várhatóan a közeljövőben nem is lesz, ezért a pályázat iránt hatalmas az érdeklődés, ami azt is jelenti, hogy a megnyitást követően az erre szánt keretösszeg nagy valószínűséggel hamar kimerül, ebben az esetben a pályázat idő előtt felfüggesztésre kerülhet.

Megfelel a fenti követelmények mindegyikének? Akkor keressen bennünket minél előbb, hogy feltérképezzük milyen lehetőségei vannak a fejlesztés tekintetében, valamint meghatározzuk az ideális projekt tartalmát, jellemzőit. Bármilyen tisztázó/értelmező kérdéssel is forduljon hozzám, vagy szakértő kollégáimhoz bizalommal.

A pályázatról készített rövid összefpglalónkat itt tudja letölteni pdf formátumban: GINOP-4.1.4-19 - Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása

Nem szeretne lemaradni a jövőben adódó pályázati lehetőségekről?

Iratkozzon fel heti ingyenes tájékoztató hírlevelünkre, melyben értesítjük Önt a várható és aktuális támogatási lehetőségekről, fejleményekről, egyéb aktuális pályázati hírekről, segítünk Önnek értelmezni a felhívások gyakran kesze-kusza feltételrendszerét. Ha feliratkozik, hetente 1 hírlevélre számíthat tőlünk és szigorúan semmi spam!

Vissza nem térítendő napelemes pályázati lehetőséget keres vállalkozása számára?

Tekintse meg további napelemes, energetikai és megújuló energia témájú pályázati bejegyzéseinket !

Íme egy kis ízelítő legérdekesebb napelemes és energetikai témájú bejegyzéseinkből:

Energiahatékonysági célú beruházások esetén igényelhető adókedvezmény

Energiahatékonysági célú beruházások esetén igényelhető adókedvezmény

Napelem mint pénzügyi befektetés

Napelem mint pénzügyi befektetés

Hasznos kérdések napelemes pályázattal kapcsolatban

Hasznos kérdések napelemes pályázattal kapcsolatban

Új napelemes pályázat vállalkozásoknak - Összefoglaltuk a lényeget

Miklós István Gábor
Miklós István Gábor

„A Pénzügyi és Számviteli Főiskola pénzügy szakán szereztem diplomát, majd - már munka mellett - ezt kiegészítettem a Miskolci Egyetem közgazdász képzésével is.

2004-2008 között az önkormányzati szektorban bővítettem tovább pénzügyi-számviteli ismereteimet, és itt kezdtem el pályázatokkal foglalkozni. Munkám mellett közbeszerzési referensi és mérlegképes könyvelői képesítést is szereztem.

2008 óta dolgozom a Vanessiánál, eddig közel 550 pályázat elkészítésében vettem részt. Jelenleg szakmai igazgató munkakörben dolgozom. Ez az új pozíció bőven tartogat számomra kihívásokat, elsősorban az új területek feltérképezéséért, a meglévő és jövőbeli stratégia partnerekkel való kapcsolattartásért vagyok felelős.

Szakterületeim: energetika, gazdaságfejlesztés, humánerőforrás fejlesztés."

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707/121      (+36 30) 381-5390       istvan[kukac]vanessia.hu

 

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.