Miklós István Gábor

Miklós István Gábor

„A Pénzügyi és Számviteli Főiskola pénzügy szakán szereztem diplomát, majd - már munka mellett - ezt kiegészítettem a Miskolci Egyetem közgazdász képzésével is.

2004-2008 között az önkormányzati szektorban bővítettem tovább pénzügyi-számviteli ismereteimet, és itt kezdtem el pályázatokkal foglalkozni. Munkám mellett közbeszerzési referensi és mérlegképes könyvelői képesítést is szereztem.

2008 óta dolgozom a Vanessiánál, eddig közel 550 pályázat elkészítésében vettem részt. Jelenleg szakmai igazgató munkakörben dolgozom. Ez az új pozíció bőven tartogat számomra kihívásokat, elsősorban az új területek feltérképezéséért, a meglévő és jövőbeli stratégia partnerekkel való kapcsolattartásért vagyok felelős.

Szakterületeim: energetika, gazdaságfejlesztés, humánerőforrás fejlesztés."

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707/121      (+36 30) 381-5390       istvan[kukac]vanessia.hu

 

Vállalkozások energiahatékonysági fejlesztéseit támogató hitelprogram

Néhány héten belül megjelenik a Vállalkozások energiahatékonysági fejlesztéseit támogató hitelprogram. A pályázaton a mikro-, kis- és középvállalkozásokon kívül nagyvállalatok is indulhatnak. Az energiahatékonyság fejlesztés minimális elvárása, hogy az energiaigény legalább 30%-kal mérséklődik a kiindulási állapothoz képest. A támogatási intenzitás a hitelterméktől függ. (Várható megjelenés március-április)

Támogatható tevékenységek

 • A. Épületenergetika
 • B. Alkalmazott gyártási/szolgáltatási technológiák és eszközök energiahatékonyságának növelése
 • C. Megújuló energiafelhasználás növelése.
  Mindenféle megújuló energiatermelési rendszer alkalmazása támogatható, ha az közvetlenül hozzájárul az energiaigény csökkentéséhez. Megújuló alapú energiahasznosítás önmagában nem, csak kiegészítő jelleggel támogatható.
 • D. Végrehajtási költségek és díjak -forrásközvetítő

kamatmentes hitel lehetőség vállalkozások számára

A Covid és az orosz-ukrán háború okozta gazdasági bizonytalanság rányomja a bélyegét a magyar KKV szektor vállalkozásainak gazdálkodására is. A banki kamatok folyamatosan emelkednek, s felhasználhatósági körük is behatárolt.

Június elején várhatóan megjelenik egy új kamatmentes hitellehetőség, mely készlet- és működési költség finanszírozását célzott biztosítani.

A hitelprogramot mikro-, kis- és középvállalkozás veheti igénybe, amennyiben

 • a megvásárolni kívánt készlet és a működési költség a Közép-magyarországi régión kívül bejegyzett telephelyére vagy fióktelepére kerül beszerzésre, vagy annak érdekében merül fel.
 • az igénylő vállalkozás rendelkezik legalább 2 lezárt teljes üzleti évvel
 • az igénylő vállalkozás utolsó két lezárt üzleti évének üzemi eredménye nem negatív
 • aki korábban a 9.1.1-es Gyorskölcsönt, vagy a GINOP_835_B forgóeszközhitelt igénybe vette, erre a forrásra nem jelentkezhet
 • az igényelt kölcsön összege nem haladhatja meg a Végső Kedvezményezett utolsó 2 teljes lezárt üzleti év árbevétel átlagának 25%-át
 • Közép-Magyarországi régió nem finanszírozható, ezért a GINOP régióban lévő telephelyre elkülönítetten szükséges a készlet és működési költségekre vonatkozó nyilvántartást vezetni, melyet már a hitelkérelem benyújtásakor is igazolni szükséges
 • ha 50% vagy nagyobb arányú tulajdonos váltás vagy tevékenységi kör váltás (árbevétel 50%-át adó tevékenységre vonatkozik) volt a kérelem beadása előtti 6 hónapba, akkor nem jogosult a fenti forrás igénybe vételére
 • sem a hiteligénylő, sem a kapcsolt- és partnervállalkozás nem lehet csőd-, vagy felszámolási eljárás alatt, nem állhat végrehajtás alatt

Megjelent az önkormányzati tulajdonban lévő épületállomány energetikai felújításának megvalósítását biztosító VMOP-2.1.1-21 kódszámú

Tavaly év végén zárult a társadalmi egyeztetése, így hamarosan várható az önkormányzati tulajdonban lévő épületállomány energetikai felújításának megvalósítását támogató VMOP-2.1.1-21 kódszámú "Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, energiaközösségek" című pályázati felhívás megjelenése.

A felhívás célja az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés ösztönzése, az önkormányzati intézmények hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése.

Pályázók köre:

 • Helyi önkormányzatok kivéve a megyei jogú város önkormányzatát (GFO 321)
 • Területi (megyei) önkormányzat (GFO 321)- kizárólag a 3.1.1/g. tevékenység vonatkozásában konzorciumvezetői státusszal
 • Helyi önkormányzati költségvetési irányító és költségvetési szervek (GFO 322)
 • Helyi nemzetiségi önkormányzati költségvetési irányító és költségvetési szervek (GFO 37);
 • Helyi önkormányzatok társulása (GFO 327)
 • Többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok (GFO 11; 572; 573; 575; 576).

Jelen felhívás keretében a támogatási kérelem benyújtására konzorciumi formában is van lehetőség.

napelem pályázatok vállalkozásoknak 2020

Jelenleg két olyan pályázat is van, melynek keretében a vállalkozások napelemes rendszert telepíthetnek uniós támogatással. Mindkét napelemes pályázat jelenleg is pályázható, de érdemes iparkodni, mert a nagyobb, azaz 15 kWp névleges teljesítmény feletti napelemes rendszerre pályázni már csak április végéig van lehetőség!

Lássuk a 2 napelemes pályázati lehetőségeket röviden:

Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A GINOP-4.1.3-19 kódszámú "Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak" című pályázati felhívás keretében kisebb, 5 – 15 kw közötti teljesítményű napelemes rendszert lehet telepíteni. A pályázat keretében támogatható a kkv-k épületeinek és az épületekben folyó gazdasági-termelési folyamatok energiafogyasztásának fedezését szolgáló napelemes rendszerek telepítése.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 1,5 millió, maximum 3 millió Ft, a vissza nem térítendő támogatás mértéke maximum az összes elszámolható költség 100%-a lehet, azzal a feltétellel, hogy a napelemes rendszer elszámolható költsége nem haladja meg a beépített napelemek összesített névleges teljesítményére vetítetten a 200.000 Ft/kWp értéket.

A felhívás keretében támogatási kérelmek benyújtása 2019. június 17. 10.00 órától 2020. szeptember 30. 12.00 óráig lehetséges.

Pályázat rövid tájékoztatója itt olvasható: GINOP-4.1.3-19 - Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása

A GINOP-4.1.4-19 kódszámú "Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása" című pályázati felhívás keretében a 15 kWp-et meghaladó névleges teljesítményű napelemes rendszerek telepítése támogatható. A pályázatban önállóan támogathatóak az egyéb megújuló energiafelhasználás növelését és az energiahatékonyság javítását szolgáló tevékenységek is, amennyiben a fejlesztendő épület energetikai minőség szerinti besorolása legalább két szintet javul DD besorolás alatti épületek esetében. DD besorolású, vagy efeletti épületek esetében nem elvárt a legalább két szintnyi javulás.

A mikro-, kis- és középvállalkozások számára igényelhető támogatás összege minimum 3 millió forint, maximum 100 millió forint, a vissza nem térítendő támogatás mértéke pedig maximum az összes elszámolható költség 55%-a lehet.

A pályázati felhívás keretében támogatási kérelmek benyújtása 2020. január 20. 10 óra 00 perctől 2020. április 30. 10.00 óráig lehetséges.

Pályázat rövid tájékoztatója itt olvasható: GINOP-4.1.4-19 - Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása  

Energiahatékonysági célú beruházások adókedvezménye

Korábbi cikkünkben bemutattuk, miként tekinthető a napelem pénzügyi befektetésnek , milyen pénzügyi érvek szólnak a napelemes beruházás mellett. Kiszámítottuk, hogy egy átlagos vállalkozás számára a napelemes beruházás a jelenlegi vissza nem térítendő támogatások igénybe vételével akár 3-5 év alatt megtérül.

Ha ez így önmagában nem lenne elegendő, vegyük most még hozzá azt a 15 millió euróig terjedő társasági adókedvezményt is, amelyet a vállalkozások energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásaik után igényelhetnek.

Bár magára a napelemes rendszerre TAO kedvezmény nem vehető igénybe, a beruházás kapcsán számos olyan költségtényező van, amelyre viszont kapható adójóváírás a vállalkozás számított adójának akár 70%-áig.

Az adókedvezmény adóvisszatartás formájában vehető igénybe, azaz a fizetendő adó összegét az adózó az adókedvezményekkel csökkentheti, a kedvezményre való jogosultságot pedig az ellenőrzés során kell igazolnia.

Nézzük meg mire és milyen feltételekkel igényelhető pontosan az energiahatékonysági célú beruházások adókedvezménye:

GINOP céges napelemes pályázat feltételei

Alig 1 hét múlva elindul a roham a nagyobb teljesítményű napelemes rendszerek kiépítését támogató uniós pénzekért. Nincs sok idő a latolgatásra, ezért mutatjuk röviden azt a 10 feltételt, amelynek meg kell felelni ahhoz, hogy pályázhasson.

bullet 1

 
   INGATLAN TERÜLETI ELHELYEZKEDÉSE

Nem támogathatók a Közép-Magyarországi régió területén megvalósuló projektek. A vállalkozás székhelye lehet közép-magyarországi, a fejlesztéssel érintett ingatlannak azonban Budapesten és Pest megyén kívül kell elhelyezkednie.

A fejlesztés megvalósulásának helyszíne a támogatást igénylő bejegyzett magyarországi székhelye, telephelye vagy fióktelepe lehet.

bullet 2
  INGATLAN BESOROLÁSA

Nem nyújtható támogatás épületenergetikai fejlesztéshez, amennyiben az ingatlan hasznosítása során lakás/lakhatás célú fejlesztés valósulna meg, sőt már a támogatási kérelem benyújtásakor sem minősülhet a fejlesztéssel érintett ingatlan lakáscélú ingatlannak. Azok az épületek, melyek tulajdoni lap szerint lakhatási célúak nem vehetnek részt a pályázaton.

Lakás/lakhatási célú fejlesztésnek minősül minden olyan fejlesztés és/vagy beruházás, amely a KSH építmény jegyzékében a „11 LAKÓÉPÜLETEK" között nevesített épületek fejlesztésére irányul. (Indokolt esetben - hiánypótlás keretében bekérésre kerülhet - az adott ingatlan KSH építmény jegyzék alapján történő besorolását alátámasztó igazolás.)

bullet 3
  INGATLAN AKTÍV HASZNÁLATA

Az épülettel kapcsolatban további elvárás, hogy az a  támogatási kérelem benyújtását megelőző 3 évből legalább 1 évet/fűtési szezont rendeltetésszerű használatban állt és az ennek igazolására szolgáló energiaszámla rendelkezésre áll.

bullet 4
  A FEJLESZTENDŐ ÉPÜLET IGAZOLHATÓ ENERGIAFELHASZNÁLÁSA

A GINOP-4.1.4-19 pályázat a nagyobb fogyasztóknak szól, a pályázat keretében önállóan minimum 15 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszerek telepítése támogatható.

Mit is jelent ez? Számoljunk:

Magyarországon 1 kWp – azaz 1 kilowatt csúcsteljesítményű - optimálisan tájolt rendszerrel hozzávetőleg évi 1100-1250 kWh (kilowatt óra) áramot termelhetünk. Ez függ az adott térségben mérhető átlag napsütéses órák számától, a domborzati viszonyoktól, az időjárástól és ezáltal az áramerősség nyújtási képességtől.

Egy 15 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszer évi 16.500-17.750 kWh-t termel. 35 Ft/kwh áramár mellett tehát átlagosan havi 50-60 ezer forintos áramszámla felett beszélhetünk a pályázat szempontjából nagyobb fogyasztóról. Ez alatti értékek esetén a GINOP-4.1.3-19-es pályázat nyújt vissza nem térítendő támogatást. Ez a pályázat is aktív jelenleg, a pályázat részleteiről bővebben itt olvashat. GINOP-4.1.3-19 - Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A napelemes rendszer csatlakozási teljesítményét legfeljebb 20%-kal meghaladhatja a beépített napelemek összesített névleges teljesítménye, tehát bizonyos mértékű játéktér rendelkezésre áll, de jóval alacsonyabb nem lehet a tényleges felhasználás mint a rendszer névleges teljesítménye.

vissza nem térítendő napelemes pályázatok vállalkozásoknak 2020-ban

Most van lehetőség pályázni nagyobb teljesítményű (akár 50 kw+) napelemes rendszer telepítésére a „Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása" című GINOP-4.1.4-19-es pályázat keretében. Mivel hosszú évekig nem volt hasonló pályázati lehetőség és várhatóan a közeljövőben nem is lesz, ezért a pályázat iránt hatalmas az érdeklődés, ami azt is jelenti, hogy a megnyitást követően az erre szánt keretösszeg nagy valószínűséggel hamar kimerül.

Az idő bizony rövid, és nem túl jó az időzítés, hisz pont az év végi hajrá közepette kell fontos döntéseket hozni, jelentős önerőt és időt allokálni a projekt megfelelő szakmai előkészítésére. Sajnos azonban nincs idő a halogatásra, aki most lemarad, kimarad. Hosszú évekig nem lesz hasonló vissza nem térítendő támogatás.

Ha napelemes beruházásban gondolkodik, most kell meglépnie. A pályázat nem mindennapi lehetőséget biztosít arra, hogy beruházása az 55%-os támogatás révén már 3-5 év alatt megtérüljön Önnek, szemben a saját erőből megvalósított beruházással, ahol ez 7-10 év is lehet. A megtérülési időről egy korábbi bejegyzésünkben - Napelem mint pénzügyi befektetés címmel  - részletesen is olvashat.

GINOP céges napelemes pályázati felhívás módosult

Módosult a „Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak " című - GINOP-4.1.3 -19 kódszámú - felhívás, melynek révén az eddiginél jóval több napelemes projekt kaphat támogatást a pályázaton.

A legfontosabb változások:

 • A korábbi 1,5-3 millió forint helyett 1-3 millió forint közöttire módosult az igényelhető támogatás összege, így kisebb projektek is indulhatnak a pályázaton.
 • Az eddigi minimum 7,5 kWp-s helyett mostantól minimum 5 kWp-s, maximum 15 kWp-s névleges teljesítményű napelemes rendszerek telepítése is támogatható.
 • Ahogy a nagyobb napelemes pályázatnál (GINOP-4.1.4-19), itt is pályázhatnak nonprofit cégek.
 • Zöld utat kaptak az Annex I. termékek feldolgozását és előállítását végző, mezőgazdasági termelőnek nem minősülő középvállalkozások projektjei is, amennyiben nem mezőgazdasági épületek, létesítmények energiahatékonysági fejlesztését valósítja meg a pályázatból.

Fontos információ, hogy a kitöltő program 2019. október 25-én módosul, tehát csak ezt követően lesz lehetőség a megváltozott feltételekkel támogatási kérelmek benyújtására.

És hogy hogyan is áll a pályázat? Kell-e vajon iparkodni?

napelemes pályázat vállalkozásoknak 2019

A héten már írtunk róla, hogy megjelent a "Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása" című GINOP-4.1.4-19 kódszámú pályázat, amelynek keretében őnállóan lehet nagykapacitású 15 kWp-et meghaladó névleges teljesítményű napelemes rendszerek telepítésére vissza nem térítendő támogatást igényelni.

Lássuk a lényeget címszavakban:

 • a keretösszeget több mint duplájára, 20 milliárd Ft-ra emelték, így hozzávetőleg 1000-2000 pályázó is részesülhet támogatásban
 • önállóan is lehet napelemes rendszerre pályázni
 • akár a teljes fogyasztás kiváltása is lehetséges, mivel jövőbeni fogyasztásra lehet a napelemes rendszert méretezni, így össze lehet kapcsolni más fejlesztéssel is
 • nincs a rendszer mérete HMKE rendszerben maximalizálva, akár 500 kw-os rendszer is telepíthető
 • maximális támogatás: 100 millió Ft
 • támogatás intenzitása: 55%
 • csak a tetőszerkezetre telepítést támogatják
 • a megvalósításhoz előleg is lehívható
 • cégek mellett indulhatnak egyéni vállalkozók és nonprofit cégek is
 • Budapest, Pest megyén kívül bármelyik telephelyen megvalósítható

A pályázatról, ahogy már megszokhatták tőlünk készítettünk egy rövid tájékoztató-értelmező videót, mely összefoglalja a felhívás legfontosabb tudnivalóit ahhoz, hogy kiderüljön, megfelelő-e ez a támogatási konstrukció elképzeléseihez. Ha igen, kérem vegye fel velünk azonnal a kapcsolatot, hiszen a megfelelő szakmai előkészítés - főleg, ha szükséges energetikai tanúsítvány beszerzése is, illetve nem készült még kivitelezési terv az épületre vonatkozóan korábban -  jelentős időt vesz igénybe.

És most íme, az ígért összefoglaló videó:

Bővebb információt a pályázatról itt talál: GINOP-4.1.4-19 - Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása

GINOP vissza nem térítendő napelemes pályázat vállalkozásoknak

Megjelent a "Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása" című GINOP-4.1.4-19 kódszámú pályázati felhívás. 

A Felhívás meghirdetésekor a támogatási programra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 20,42 milliárd Ft.

A felhívás keretében támogatási kérelmek benyújtása 2020. január 20. 10 óra 00 perctől 2020. szeptember 15. 10 óra 00 percig lehetséges.

A mikro-, kis- és középvállalkozások számára igényelhető támogatás összege minimum 3 millió forint, maximum 100 millió forint, amelyet megújuló energiafelhasználás növelését célzó fejlesztésekre fordíthatnak. Önállóan napelemes rendszer telepítése is pályázható!

A pályázat keretében támogatható a 15 kWp-et meghaladó névleges teljesítményű napelemes rendszerek telepítése. Továbbá szintén önállóan támogathatóak az egyéb megújuló energiafelhasználás növelését és az energiahatékonyság javítását szolgáló tevékenységek is, amennyiben a fejlesztendő épület energetikai minőség szerinti besorolása legalább két szintet javul DD besorolás alatti épületek esetében. DD besorolású, vagy efeletti épületek esetében nem elvárt a legalább két szintnyi javulás.

Lássuk a részleteket:

napelem mint penzugyi befektetes - napelem pályázati lehetőségek vállalkozásoknak

Korunk talán legnagyobb kihívása lett a klímaváltozás lassítása, amelynek egyik legfontosabb eszköze a környezetkímélő, "zöld" energiaforrás használata lehet. Sokaknak már ez is elegendő indok ahhoz, hogy a napelemes beruházás mellett döntsenek, de ha mégsem, íme 3+1 pénzügyi érv, amely lényeges ösztönző lehet a hazai vállalkozások számára is.

A NAPELEM TARTÓS BEFEKTETÉS

A napelemek élettartama igen hosszú (50-100 év), és a tapasztalatok szerint 10 évente nagyjából csak 4 százalékot romlik a teljesítményük, tehát minden esetben tartós beruházásról beszélünk. A minőségi gyártók már 20 éves teljesítménygarancát nyújtanak, amely amely szintén alátámasztja a rendszerek időtállóságát.

A NAPELEM MEGBÍZHATÓ BEFEKTETÉS

A napelemes rendszerek mára már megbízható technológiát képviselnek, működtetésük és fenntartásuk egyszerű, nem igényelnek folyamatos karbantartást.

A NAPELEM MEGTÉRÜLŐ BEFEKTETÉS

Az energetikai célú beruházások a mai nevetségesen alacsony betéti kamatszintek mellett befektetésnek minősülnek. Ráadásul mára a kifejezetten kkv-kat kiszolgáló úgynevezett mini rendszerek is elérték már azt a hatékonysági szintet, amely mellett bevezetésük gazdaságos lehet.

Cégvezetők ugyan gyakran elszörnyülködnek a 10-15 éves futamidővel járó megtérülésen, pedig egy jó minőségű berendezés felfutási ideje meghaladja akár a 20 esztendőt is, ami azt jelenti, hogy a beruházás - még akkor is, ha azt teljes mértékben önerőből valósítják is meg - a teljes életciklusára nézve nem csak megtérül, de még jelentős hasznot is termel.

Ráadásul az uniós energetikai pályázatok 40-60%-os támogatási intenzitása mellett, a vissza nem térítendő támogatással megvalósított beruházások megtérülési ideje is arányosan, akár 3-4 évre is csökkenthető. Ha ezzel szemben vesszük példaként az 5 éves lekötött betétek után kapható 2%-os évi kamatot, egy egyszerűsített számítással jól szemléltethető, hogy energetikai beruházásunk már középtávon nagyobb hozamot termelhet nekünk a banki hozamnál.

De nézzünk egy egészen konkrét példát:

Hogyan térül meg a befektetésem, ha vissza nem térítendő napelemes pályázattal valósítom meg?

Tegyük fel, hogy egy cég pályázat segítségével kiépítene egy 50 kw összteljesítményű napelemes rendszert.

Ez a cég átlagosan 35 Ft/kwh áron veszi az áramot (ez tartalmazza a rendszerhasználati díjakat is). Egy 50 kw-os napelemes rendszer átlagosan 55.000 kwh áramot képes éves szinten előállítani, ezzel a termeléssel 1.925.000 Ft/ év megtakarítást tud elérni.

Egy 50 kw-os napelemes rendszer átlagos kivitelezési költsége: nettó 15 millió Ft. A beruházáshoz azonban GINOP támogatást tud a cég igénybe venni, ahol 55 % a támogatás intenzitása, azaz a beruházásra eső támogatás: 8.250.000 Ft.

A fennmaradó önerő: 6.750.000 Ft az évi 1.925.000 forintos megtakarítással számolva mindössze 3,5 év alatt megtérül a cég számára.

energetikai napelemes pályázat egyházak

Megjelent az egyházi épületek energetikai fejlesztését támogató KEHOP-5.2.13-as kódszámú pályázat, amelynek keretösszege 10 milliárd forint és amelyre közfeladatot ellátó bevett egyház, vagy annak közfeladatot ellátó belső egyházi jogi személye jogosult támogatási kérelmet benyújtani.

A pályázat elsődleges célja az épületek hőtechnikai adottságainak fejlesztése, valamint az intézmények fűtési, hűtési rendszerének korszerűsítése.

A megpályázható összeg 50 millió és 300 millió forint között van és akár 100 százalékos támogatási intenzitással is elérhető Magyarország egész területén.

GINOP-413-19 napelemes pályázat vállalkozásoknak

Június 17-én indult a „GINOP-4.1.3-19 Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak" felhívás beadási szakasza.

Az elmúlt alig 3 hét alatt a pályázatra 636 db kérelem érkezett be összesen 1,6 milliárd forint támogatási igénnyel. A teljes rendelkezésre álló keret 15 milliárd forint.

GINOP 413 19 stat 2019 07 12

Az érdeklődés tehát hatalmas és az igazi roham - az időigényes előkészületek miatt - még csak most várható. Ha ilyen pályázaton gondolkodik, Ön se késlekedjen sokat, már most kérje szakmai előminősítésünket, amiből egyértelműen megtudhatja, milyen esélyekkel és milyen kondíciókkal igényelhet vissza nem térítendő támogatást megújuló energia beruházásához.

Nagyobb napelemes rendszerre van szüksége? Akkor is érdemes már most szakértőinkhez fordulnia, hiszen hamarosan várható a nagyobb teljesítményű (15 kw+) napelemes rendszereket támogató felhívás is!

Hasznos kérdések a céges napelemes pályázattal kapcsolatban

És hogy segítséget nyújtsunk a sikeres felkészüléshez, folyamatosan gyűjtjük és megosztjuk Önökkel azokat a kérdéseket, és válaszokat, amelyek pályázóink esetében a leggyakrabban felmerültek. Íme a frissített kérdéssor az elmúlt néhány hétben érkezett kérdésekkel és az azokra adott szakmai válaszokkal:

KÉRDÉS:

Mi a teendő abban az esetben, ha a fejlesztendő épület tulajdoni lapján lakóház megnevezés szerepel, azonban valójában nem lakhatási célt szolgál az ingatlan, hanem gazdasági tevékenység zajlik benne?

VÁLASZ:

Az ingatlan átminősítését követően nyílik lehetősége támogatási kérelmet benyújtani. Az átminősítéssel kapcsolatos dokumentumokat (pl. cégbírósághoz benyújtott változásbejelentés) mellékletként szükséges csatolni a benyújtandó kérelemhez.

KÉRDÉS:

Pályázhat-e olyan mikro vállalkozás, amelyik a megvalósítási helyként szolgáló épületet bérbe adja ki?

VÁLASZ:

A Felhívás 3.1.1. pontja alapján a saját energiafogyasztás fedezését szolgáló napelemes rendszer telepítése támogatható. Amennyiben a fejlesztendő ingatlan teljes egészében bérbe van adva, a projekt nem felelne meg a Felhívás 3.1.1 pontjának. További feltétel, hogy a támogatást igénylő fejlesztendő székhelyén/telephelyén/fióktelepén bejelentett teljes munkaidős létszáma a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban minimum 1 fő legyen.

KÉRDÉS:

Ha nem a támogatást igénylő vállalkozás nevére szólnak a támogatási kérelem benyújtását megelőző 1 évre vonatkozó számlák, hanem a bérbeadóra, akkor az elfogadható?

VÁLASZ:

Igen, azonban felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Felhívás 3.1.1. pontja alapján a saját energiafogyasztás fedezését szolgáló napelemes rendszer telepítése támogatható, ezért a támogatást igénylő saját maga által végzett tevékenységhez kapcsolódó áramfogyasztásnak elkülöníthetőnek és igazolhatónak kell lennie, továbbá a napelemes rendszer csak a támogatást igénylő saját energiafogyasztásának fedezését szolgálhatja.

"GINOP-4.1.3-19

A tervezettől csak néhány nap csúszással, ma reggel megjelent a „Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak" című, GINOP-4.1.3-19 kódszámú pályázati felhívás.

A Felhívás meghirdetésekor a támogatási programra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 15 milliárd Ft.

A felhívás keretében támogatási kérelmek benyújtása 2019. június 17. 10.00 órától 2020. szeptember 30. 12.00 óráig lehetséges.

A pályázat keretében támogatható a kkv-k épületeinek és az épületekben folyó gazdasági-termelési folyamatok energiafogyasztásának fedezését szolgáló napelemes rendszerek telepítése.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 1,5 millió, maximum 3 millió Ft.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke maximum az összes elszámolható költség 100%-a lehet, azonban a napelemes rendszer elszámolható költsége nem haladja meg a beépített napelemek összesített névleges teljesítményére vetítetten a 200.000 Ft/kWp értéket.

A pályázatról készített tájékoztatónkat innen tudja letölteni: GINOP-4.1.3-19 Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A pályázattal kapcsolatos kérdéseikkel keressenek bennünket bizalommal.

napelemes palyazatok vállalkozásoknak 2019

Az elmúlt hetekben két olyan pályázat tervezet is megjelent, melynek keretében a vállalkozások napelemes rendszert telepíthetnek uniós támogatással. Az egyik ilyen pályázat a GINOP-4.1.3-19 kódszámú "Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak" című pályázati felhívás, míg a másik a GINOP-4.1.4-19 kódszámú "Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása" című pályázati felhívás.

A pályázatok társadalmi egyeztetése lezárult, a végleges felhívások heteken belül megjelenhetnek, így aki szeretne vállalkozása vidéki telephelyén napelemes rendszert az már most elkezdheti az előkészületeket, hogy rajtra készen álljon, mire elindul a beadás.

Ha most felveszi velünk a kapcsolatot, szakértőink felmérik, cége alkalmas-e a pályázaton való indulásra, javaslatot tesznek a szükséges előzetes intézkedések vonatkozásában. Ha nincs még lezárt 2018. évi mérlege nem baj, sőt... Küldje el nekünk, hogy időben pontos képet kapjon a lehetőségeiről és az esetleges teendőiről. Ha emellett elküldi nekünk az előző 12 havi számlaösszesítőt az energia fogyasztásról, megnézzük, hogy annak megfelelően hozzávetőleg mekkora napelemes rendszert tudna telepíteni és az milyen költségvonzattal, illetve megtakarítással jár majd. A szakszerű előminősítésen túl ráadásul abban is tudunk segíteni, hogy megfelelő kivitelező partnert találjon, aki a pályázatot pontosan ismeri és ennek megfelelően készíti el ajánlatát, annak szakmai tartalmát. 

A két pályázattal kapcsolatos bármilyen egyéb kérdéssel, problémával keressenek bennünket bizalommal.

Bővebb tájékoztatót a pályázatokról itt talál:

 

https://www.high-endrolex.com/33