Napelem mint pénzügyi befektetés

napelem mint penzugyi befektetes - napelem pályázati lehetőségek vállalkozásoknak

Korunk talán legnagyobb kihívása lett a klímaváltozás lassítása, amelynek egyik legfontosabb eszköze a környezetkímélő, "zöld" energiaforrás használata lehet. Sokaknak már ez is elegendő indok ahhoz, hogy a napelemes beruházás mellett döntsenek, de ha mégsem, íme 3+1 pénzügyi érv, amely lényeges ösztönző lehet a hazai vállalkozások számára is.

A NAPELEM TARTÓS BEFEKTETÉS

A napelemek élettartama igen hosszú (50-100 év), és a tapasztalatok szerint 10 évente nagyjából csak 4 százalékot romlik a teljesítményük, tehát minden esetben tartós beruházásról beszélünk. A minőségi gyártók már 20 éves teljesítménygarancát nyújtanak, amely amely szintén alátámasztja a rendszerek időtállóságát.

A NAPELEM MEGBÍZHATÓ BEFEKTETÉS

A napelemes rendszerek mára már megbízható technológiát képviselnek, működtetésük és fenntartásuk egyszerű, nem igényelnek folyamatos karbantartást.

A NAPELEM MEGTÉRÜLŐ BEFEKTETÉS

Az energetikai célú beruházások a mai nevetségesen alacsony betéti kamatszintek mellett befektetésnek minősülnek. Ráadásul mára a kifejezetten kkv-kat kiszolgáló úgynevezett mini rendszerek is elérték már azt a hatékonysági szintet, amely mellett bevezetésük gazdaságos lehet.

Cégvezetők ugyan gyakran elszörnyülködnek a 10-15 éves futamidővel járó megtérülésen, pedig egy jó minőségű berendezés felfutási ideje meghaladja akár a 20 esztendőt is, ami azt jelenti, hogy a beruházás - még akkor is, ha azt teljes mértékben önerőből valósítják is meg - a teljes életciklusára nézve nem csak megtérül, de még jelentős hasznot is termel.

Ráadásul az uniós energetikai pályázatok 40-60%-os támogatási intenzitása mellett, a vissza nem térítendő támogatással megvalósított beruházások megtérülési ideje is arányosan, akár 3-4 évre is csökkenthető. Ha ezzel szemben vesszük példaként az 5 éves lekötött betétek után kapható 2%-os évi kamatot, egy egyszerűsített számítással jól szemléltethető, hogy energetikai beruházásunk már középtávon nagyobb hozamot termelhet nekünk a banki hozamnál.

De nézzünk egy egészen konkrét példát:

Hogyan térül meg a befektetésem, ha vissza nem térítendő napelemes pályázattal valósítom meg?

Tegyük fel, hogy egy cég pályázat segítségével kiépítene egy 50 kw összteljesítményű napelemes rendszert.

Ez a cég átlagosan 35 Ft/kwh áron veszi az áramot (ez tartalmazza a rendszerhasználati díjakat is). Egy 50 kw-os napelemes rendszer átlagosan 55.000 kwh áramot képes éves szinten előállítani, ezzel a termeléssel 1.925.000 Ft/ év megtakarítást tud elérni.

Egy 50 kw-os napelemes rendszer átlagos kivitelezési költsége: nettó 15 millió Ft. A beruházáshoz azonban GINOP támogatást tud a cég igénybe venni, ahol 55 % a támogatás intenzitása, azaz a beruházásra eső támogatás: 8.250.000 Ft.

A fennmaradó önerő: 6.750.000 Ft az évi 1.925.000 forintos megtakarítással számolva mindössze 3,5 év alatt megtérül a cég számára.

Fentiek alapján egyértelműen jó befektetés a napelemes beruházás és jelenleg adott minden lehetőség ahhoz, hogy ezt minél alacsonyabb önerővel, vissza nem térítendő támogatással valósíthassa meg.

 

A "Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása" című GINOP-4.1.4-19 kódszámú pályázati felhívás keretében a mikro-, kis- és középvállalkozások számára igényelhető támogatás összege minimum 3 millió forint, maximum 100 millió forint, amelyet megújuló energiafelhasználás növelését célzó fejlesztésekre fordíthatnak, például napelemes rendszer telepítésére, illetve faelgázosító kazánrendszer kiépítésére. Lehetőség nyílik továbbá energiahatékonyságot javító beruházásokra, például épületek fűtési, hűtési és használati melegvíz-rendszereinek korszerűsítésére.

 

Miért válassza a GINOP-4.1.4-es napelemes pályázatot?

  • megfelelő pályázati keret (20,42 milliárd Ft), és magas nyertesszám: 1000-2000 db
  • akár a teljes fogyasztás kiváltása (mivel jövőbeni fogyasztásra lehet a napelemes rendszert méretezni, így össze lehet kapcsolni más fejlesztéssel is)
  • nincs a rendszer mérete HMKE rendszerben maximalizálva, akár 500 kw-os rendszer is telepíthető
  • az épületek száma nincs korlátozva, több telephely esetén több pályázat is benyújtható
  • cégek mellett indulhatnak egyéni vállalkozók és nonprofit cégek is
  • magas támogatási intenzitás (55%)
  • megvalósításhoz előleg is lehívható
  • Budapest, Pest megyén kívül bármelyik telephelyen megvalósítható

 

Miért válassza a Vanessiát, mint pályázati tanácsadó céget?

A projekt maga, főleg ha pályázati támogatással és esetleg banki finanszírozással kívánja megvalósítani, egy nagyon összetett feladat, amely könnyen elbukhat azon, ha „nem tudja a bal kéz mit csinál a jobb". A belső projektfelelős, az energetikai tanácsadó, a pénzügyi és pályázati tanácsadó, a kivitelező, az alvállalkozók, a műszaki ellenőrök, a könyvelés stb. kétség kívül mind szakszerű munkát tudnak végezni önállóan, de az Ön projektjének sikere azon is múlhat, hogy miként tudnak ezek a szakemberek a projektben hatékonyan együttműködni.

Annak érdekében, hogy megvalósítás kockázatait csökkentse – lehet ez egyszerű időbeni csúszás, lényeges megvalósítási többletköltségek, de akár végzetes, a projekt meghiúsulásához vezető hibalehetőség – érdemes olyan tanácsadó céggel dolgoznia, akiknél a teljes projekt egy kézben lehet, mert mind szakértelmükkel, mind kapcsolatrendszerükkel képesek arra, hogy levegyék az Ön válláról a tervezés, a koordinálás valamint az ellenőrzés terhét.

Cégünk nemcsak a pályázat elkészítésében tud segítséget nyújtani, hanem kiterjedt energetikai auditori és tervezői kapcsolatrendszerünk segítségével az előkészítési folyamatokban is jelentős segítséget tudunk biztosítani. Keressen bennünket bizalommal.

Bővebb információt a pályázatról itt talál: GINOP-4.1.4-19 - Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása

 

Egyéb vissza nem térítendő napelemes pályázati lehetőséget keres vállalkozása számára?

Tekintse meg további napelemes, energetikai és megújuló energia témájú pályázati bejegyzéseinket !

 

Íme egy kis ízelítő legérdekesebb napelemes és energetikai témájú bejegyzéseinkből:

Energiahatékonysági célú beruházások esetén igényelhető adókedvezmény

Energiahatékonysági célú beruházások esetén igényelhető adókedvezmény

Napelemes pályázatot fontolgat? Mutatjuk a K.O. kritériumokat

Napelemes pályázatot fontolgat? Mutatjuk a K.O. kritériumokat!

Hasznos kérdések napelemes pályázattal kapcsolatban

Hasznos kérdések napelemes pályázattal kapcsolatban

Új napelemes pályázat vállalkozásoknak - Összefoglaltuk a lényeget

Miklós István Gábor
Miklós István Gábor

„A Pénzügyi és Számviteli Főiskola pénzügy szakán szereztem diplomát, majd - már munka mellett - ezt kiegészítettem a Miskolci Egyetem közgazdász képzésével is.

2004-2008 között az önkormányzati szektorban bővítettem tovább pénzügyi-számviteli ismereteimet, és itt kezdtem el pályázatokkal foglalkozni. Munkám mellett közbeszerzési referensi és mérlegképes könyvelői képesítést is szereztem.

2008 óta dolgozom a Vanessiánál, eddig közel 550 pályázat elkészítésében vettem részt. Jelenleg szakmai igazgató munkakörben dolgozom. Ez az új pozíció bőven tartogat számomra kihívásokat, elsősorban az új területek feltérképezéséért, a meglévő és jövőbeli stratégia partnerekkel való kapcsolattartásért vagyok felelős.

Szakterületeim: energetika, gazdaságfejlesztés, humánerőforrás fejlesztés."

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707/121      (+36 30) 381-5390       istvan[kukac]vanessia.hu

 

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.