Energetikai fejlesztés uniós forrásból - Szakértőnket kérdezte a Turizmus.com Magazin

Energetikai fejlesztés uniós forrásból - Szakértőnket kérdezte a Turizmus

A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programnak köszönhetően az elmúlt években számos turisztikai vállalkozás juthatott és juthat még ma is vissza nem térítendő támogatáshoz, de tény az is, hogy a pályázati célrendszer miatt nem minden vállalkozás számára érhető el ez a támogatási forrás. Mit tehet az, aki nem juthat támogatáshoz a Kisfaludy Turisztikai Program keretében, illetve milyen egyéb forráslehetőségek állnak a turisztikai vállalkozások rendelkezésére?

Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad a Turizmus.com Magazinnak készített írásában a Vanessia Kft pályázati szakértője, Kecze Zsanett.

Szakértő kollégánk a lapnak elmondta, a megoldás nem mindig a célzott pályázati forrásokban rejlik. A turisztikai célú pályázatok mellett ugyanúgy érdemes számolni az informatikai, a foglalkoztatást bővítő, az innovációt támogató vagy éppen a most nagyon aktuális energetikai jellegű pályázatokkal is. Ez utóbbit mutatjuk most be turisztikai megközelítésből.

A jelenleg is pályázható "Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása" című GINOP-4.1.4-19 kódszámú pályázati felhívás keretében mikro-, kis- és középvállalkozások igényelhetnek 3-100 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást, amelyet elsősorban megújuló energiafelhasználás növelését célzó fejlesztésekre fordíthatnak, de emellett lehetőségük van energiahatékonyságot javító egyéb beruházásokra, például épületek komplex fűtési, hűtési és használati melegvíz-rendszereinek korszerűsítésére is.

Bár a pályázatban nem támogatható az a fejlesztés, amely eredményeképpen szálláshely kapacitásbővítése történik, így nem lehetséges a jövőben létrehozni kívánt szobákra vonatkozó többletfogyasztásra tervezni a napelemes rendszer teljesítményét, az elmúlt évek energia fogyasztására azonban az minden gond nélkül tervezhető és a pályázatban támogatható.

A pályázatban olyan épületek fejlesztése támogatható, melyek az elmúlt 3 évből legalább 1 év időtartamban rendeltetésszerűen használatban álltak, ezt számlákkal szükséges igazolni.

Turisztikai vállalkozások, vagy ahhoz kapcsolódó egyéb szolgáltatók, fürdők, vendéglátóipari egységek számára tehát egyaránt remek lehetőség és egyben befektetés a pályázat. Hogyan?

Kecze Zsanett a cikkben egy konkrét példával és számítással mutatja meg, miként lesz az energetikai fejlesztésből befektetés.

A teljes cikket itt tudja megtekinteni: Turizmus.Com 2020 június-július - Energetikai fejlesztés uniós forrásból

 

Pazsiczki-Kecze Zsanett
Pazsiczki-Kecze Zsanett

A Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Karán végeztem gazdálkodási –és menedzsment szakon, pénzügyi szakirányon. Tanulmányaimat a Gazdaságtudományi Karon, okleveles közgazdászként fejeztem be vállalkozásfejlesztő mesterszakon, 2016 januárjában.
Mesterképzésem során lehetőségem volt részt venni gazdálkodó szervezetek tevékenységének elemzésében, komplex fejlesztési feladatainak megoldásaiban illetve startupok elindulásának folyamatában. Megismerkedtem továbbá Magyarország és az Európai Unió által elérni kívánt célkitűzésekkel, ezekhez igazodva a meghirdetett különböző operatív programokkal és azok meghatározott prioritásaival.

A Vanessia Kft-hez 2016 tavaszán csatlakoztam, és ezidáig 250 projekt elkészítésében működtem közre. Ezen számos projekt kidolgozása által vehettem részt gazdasági társaságok fejlesztési céljainak megvalósításában. Szüleim vállalkozásából is adódóan szívügyem a mezőgazdasági és vidékfejlesztési területen gazdálkodók támogatása, úgy, mint a pincészetek, borászatok fejlesztése; élelmiszerfeldolgozás; turisztikai fejlesztési programok; állattartó telepek korszerűsítése, kertészetek korszerűsítése. További szakterületeim gazdaságfejlesztés, infokommunikációs fejlesztések. A jövőben szeretném mélyíteni tudásomat a kutatás-fejlesztés és humánerőforrás fejlesztés területén is, mely számtalan kihívást és új feladatok ellátását jelenti számomra.

2021-től vezető tanácsadóként örömmel kísérem végig a vállalkozások gazdálkodási sajátosságait, értékteremtő tevékenységeit, elősegítve a cég partnereinek további fejlődését.

 

ELÉRHETŐSÉGEIM:

  (+361) 319-2707/116 mellék    (+36 30) 416-9489   zsanett[kukac]vanessia.hu

 

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.

https://www.high-endrolex.com/33