Mikor menjen a munkavállaló munkába és mikor karanténba? - COVID protokoll vállalkozásoknak

Mikor menjen a munkavállaló munkába és mikor karanténba, COVID antigén gyorteszt mint megoldás

November közepén a magyar kormány ismét döntött arról, hogy korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. Ezek a korlátozások viszonylag egyértelműek és legtöbbünk pontosan tudja és be is tartja ezeket.

Az igazi fejtörést valljuk be, még mindig a karanténszabályok okozzák, holott azok korántsem újkeletűek, lassan 9 hónapja kell alkalmazni mindazoknak, akiknél fennáll a koronavírus fertőzöttség gyanúja.

A szabályozás szerint a szoros kontaktként karanténban, illetve egészen pontosan otthoni járványügyi megfigyelés alatt lévő emberek családtagjai elhagyhatják a lakást, mehetnek iskolába és dolgozni is. Ez pedig sokakat nyugtalansággal tölt el és sajnos teljesen jogosan.

A gyanús, enyhe tünetekkel rendelkező betegek nem kapnak hatósági felszólítást, a háziorvos vagy szakorvos utasítását kell teljesíteniük és ugyanez vonatkozik hozzátartozóikra is. Az orvos dönthet úgy, hogy a még nem igazolt fertőzöttségnél az egy háztartásban élőknek nem kell karanténba vonulniuk.

Felelős munkáltatóként vagy munkavállalóként akkor most mégis mikor járunk el jól?

Menjen-e az alkalmazott dolgozni, ha a gyermeke, vagy egy háztartásban élő hozzátartozója otthoni járványügyi megfigyelésre kötelezett igazolt fertőzöttel történt korábbi kontakt miatt?



A megkérdőjelezhető hatósági intézkedések nyomán számos cég döntött amellett, hogy egyéni protokollt vezet be, amely lehetővé teszi, hogy a megfigyelési célú karantén indokolt esetben lerövidülhessen, vagy éppen ellenkezőleg, egy karanténra hatóságilag nem kötelezett személy mégis önkéntes karanténba vonuljon.

Az antigén típusú gyorstesztek segítségével könnyen ki lehet alakítani egy ilyen protokollt, amellyel egyszerűen, gyorsan és mindenki számára megnyugtató módon azonosítani lehet a fertőzést, illetve minimalizálni terjedését cégen belül.

Elegendő a kérdéses esetekben a járványügyi megfigyelés alá vont családtag esetében az igazolt fertőzöttel történő érintkezést követő 48-72 óra után elvégezni két gyorstesztet. Ha a teszt negatív, a hozzátartozó, a munkavállaló nyugodtan mehet dolgozni, nincs szükség otthoni karanténra az ő esetében. Ha a teszt pozitív, neki is egyértelműen a fertőzöttekre vonatkozó eljárást kell követnie, a vele érintkező munkatársakat pedig szintén tesztelni kell.

Fontos megemlíteni a gyógyult koronavírus fertőzöttek munkába visszatérésének protokollját is!

A tünetek megszűnése után 3, illetve 4 nappal elvégzett tesztek negatív eredménye után a gyógyult munkavállaló biztonsággal visszatérhet munkahelyére. A tüneteket nem produkáló, de még a vírust hordozó és így terítő munkavállalók kiszűrésére a két negatív teszt a nagy biztonságot nyújtó módszer.

COVID-19 antigén gyorteszt mint megoldás a vállalkozás munkavállalóinak koronavírus tesztelésére

Az antigén típusú teszt a PCR vizsgálattal csaknem azonos "időablakban" képes kimutatni a vírus jelenlétét, ugyanakkor rendkívül egyszerűen, bárhol elvégezhető és gyors, eredménye 15-30 perc alatt megvan.

Partnerünk, az MLG Consulting Kft által kínált teszt maximum 48 órával a lehetséges fertőződés után már kimutatja a vírus jelenlétét a szervezetben, így megoldást kínál a vállalkozások számára dolgozóik racionális keretek közötti gyors, rugalmas és költségkímélő szűrésére.

Gyorsasága és megbízhatósága miatt három esetben ajánlják alkalmazását:

  • egészségi állapot változása esetén (nátha, influenza tünetek), a COVID-19 fertőzés kizárására,
  • igazolt COVID-19 fertőzöttel történt korábbi közvetlen kontaktus esetén, illetve
  • általános szűrésre ott, ahol a cég működése csak személyes jelenléttel biztosított.

A „Standard Q COVID-19 Ag" elnevezésű gyorsteszt az első és ezidáig egyetlen antigén alapú gyorsteszt, mely szerepel a WHO-nak az "Emergency Use Listing for In vitro diagnostics (IVDs) Detecting SARS-CoV-2" listáján, azaz a WHO megbízhatónak tartja a tesztet a koronavírus kimutatására.

COVID-19 antigén gyorteszt mint megoldás a vállalkozás munkavállalóinak koronavírus tesztelésére

Mára már nagyon sok pozitív példa igazolja a cégen belüli gyorsteszt létjogosultságát, illetve szükségszerűségét.

Amennyiben szeretne Ön is ilyen tesztet beszerezni, vagy bővebb információra van szüksége, keresse kollégánkat bizalommal az alábbi elérhetőségek bármelyikén:

Bató Szilvia
+36 20 400 4418
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Vanessia Kft
Vanessia Kft

A Vanessia Kft. 20 éves múltra tekint vissza a pályázati tanácsadói piacon. Cégünk a 2021-es pályázati szezon elejére közel 4.800 sikeres pályázat elkészítésében, menedzselésében vett részt. Segítséget kívánunk nyújtani ahhoz, hogy az ötletekből, elképzelésekből, vágyakból a valós lehetőségeknek megfelelő, sikeres projektek szülessenek. Szakembereink a projektgenerálástól a zárójelentések és elszámolások beadásáig ügyfeleink segítségére vannak; ennek köszönhetően az elmúlt 3 év átlagában sikerarányunk 90% feletti.

Jelenleg 16 főállású tanácsadó, 26 projektmenedzser és 5 külsős szakember adja tevékenységünk szakmai alapját. Működésünk kiterjed az ország egész területére, irodáink Budapesten, Pécsett és Debrecenben találhatóak.

Vállalkozásunk az évek során folyamatosan bővítette tevékenységi- és ügyfélkörét. A kis- és középvállalkozási szektor mellett egyre gyakrabban vették igénybe szolgáltatásainkat a közszféra szereplői: önkormányzatok és azok intézményei (egészségügy, oktatás, szolgáltatás, művelődés) is a hazai és uniós pályázatok során.

Célunk és küldetésünk a magyarországi köz- és vállalkozói szféra szereplőinek minél szélesebb körű tájékoztatása, naprakész, pontos információkat kívánunk szolgáltatni az uniós és hazai pályázatokról, felkészíteni őket a sikeres pályázásra. Szakértői tevékenységünkkel ügyfeleink számára értékes, a gyakorlatban is jól hasznosítható megoldásokat biztosítunk. Sikereink titka az, hogy minden projektet önálló értékként kezelünk, nem alkalmazunk sablon megoldásokat.

ELÉRHETŐSÉGEINK:

 (+361) 319-2707           (+36 1) 319-2702          vanessia[kukac]vanessia.hu

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.

https://www.high-endrolex.com/33