Kamattámogatott hitelek hamarosan

MEGÚJUL A SZÉCHENYI KÁRTYA PROGRAM 2022

A kormány 2022. június 16-i ülésén megtárgyalta a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését szolgáló, különböző támogatott finanszírozási lehetőségeket kínáló hitelprogram eredményeit, és döntött a program megerősítéséről. A kormány döntésének köszönhetően a hitelprogram továbbra is rendkívül kedvező feltételek mellett folytatódik, sőt a kormány az energiaválság okozta megnövekedett energia többletköltségek finanszírozásának könnyítése, valamint a hatékonyságnövelő és technológiaváltást segítő beruházások elősegítése érdekében két új speciális, kiemelten támogatott hitelkonstrukciót is bevezet.

2022 július közepétől új kamattámogatott hitelek indulnak el évi fix 1%-3,5%-os ügyfél által fizetendő kamaton, amely többek között az energiaválság által érintett vállalkozások számára kínál kedvező szabad felhasználású folyószámlahitelt, akár 3 éves futamidőre.

További újdonság, hogy a kormány az energiahatékonyságjavítást és technológiaváltást segítő beruházások elősegítése érdekében évi fix 0,5%-os kamatszinten elérhető hiteltípust is bevezet, legfeljebb 400 MFt-os max. igényelhető hitelösszeggel. Az újrainduló kamattámogatott hitelek valamennyi hitelkonstrukciója a kormány gazdaságstratégiai céljaival összhangban a piaci kamatszintekhez képest jelentősen alacsonyabb, FIX kamattal segíti továbbra is a vállalkozások versenyképességének javítását, a Program kiszámítható keretet biztosít a kkv-szektor működéséhez, hozzájárul a vállalkozások likviditási helyzetének megőrzéséhez, ugyanakkor ösztönzi a legkülönbözőbb beruházási elképzelések megvalósítását is.

A várható hiteltermékek egyrészt folyószámlahitelt biztosítanak a napi működési költségek biztosításához. Az igényelhető hitelkeret a korábbi 100 millióról 250 millió forintra emelkedik, a hitel maximális futamideje ezentúl akár 3 év is lehet, évi fix 3,5 %.

Igénybevehető hitel a vállalkozás működéséhez szükséges forgóeszköz beszerzésekhez, 3 éves futamidőre, évi fix 3,5 %.

Továbbá elérhető lesz hitelkonstrukció szinte minden beruházási hitelcél finanszírozásához az agrárszektorban is. A hitel futamideje továbbra is maximum 10 év, az igényelhető hitelösszeg akár 400 millió forint. A konstrukció keretében finanszírozható hitelcélok köre kibővül, a hitel használható a klasszikus beruházási célok (mint pl. új és használt gép, berendezés, ingatlan, egyéb tárgyi eszköz beszerzés) mellett hitelkiváltásra, üzletészvásárlásra, ezenkívül agrár célú beruházások megvalósítására is. A hitel kamata évi fix 1,5%, illetve energiahatékonyságjavítást és technológiaváltást segítő hitelek esetén évi fix 0,5%.
A kormány döntése értelmében továbbra is lehetőséget biztosít a legkisebb, illetve a hitelpiacon korlátozott hitelfelvételi lehetőséggel rendelkező, akár kezdő mikro- és kisvállalkozások beruházási céljainak megvalósítására (pl. ingatlan vásárlás, egyéb tárgyi eszköz finanszírozásra) évi fix 1% kamat mellett. A hitel maximális futamideje 10 év.

A pénzügyi lízingügyletek finanszírozására létrejövő konstrukcióban a beruházási hitelek kiegészítéseként sor kerülhet mindenféle új vagy használt haszongépjárművek, gépek, berendezések és eszközök pénzügyi lízing keretében történő finanszírozására, akár 10 éves futamidővel. A lízing kamata évi fix 3,5%.

A Program minden konstrukciója esetében a kamat a teljes futamidő alatt fix a vállalkozások kiszámítható teherviselése érekében.

Forrás: KAVOSZ Zrt 

Klesch Eszter
Klesch Eszter

Az Általános Vállalkozási Főiskola nemzetközi tanulmányok alapszakán végeztem Európai Unió szakirányon 2011-ben. Ekkor kezdtem dolgozni a Vanessia Kft-nél is, ahol egyből gyakorlati tudást is szerezhettem a jól megalapozott elmélet mellett. Majd ezt követően, már munka mellett 2013-ban megszereztem a mesterdiplomát is.

A Vanessia csapat tagjaként az elmúlt 11 évben egy nagyon sikeres, szakmailag is elismert vállalkozás részesévé váltam, nagyon sokrétű tudásra és tapasztalatra szert téve. Immáron vezető tanácsadóként állok meglévő és leendő partnereink szolgálatára, segítve a hazai vállalkozások fejlesztési igényeinek megvalósítását.

Tapasztalataimat leginkább a gazdaságfejlesztés, energetika, vállalati képzések, vidékfejlesztés és mikrofinanszírozás területein szereztem.

 

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707     (+36 30) 416-9331     eszter[kukac]vanessia.hu

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.

https://www.high-endrolex.com/33