Bővült a Szabad Vállalkozási Zónák köre

Megjelent a Kormány 361/2015. (XII. 2.) Korm. rendelete a szabad vállalkozási zónák létrehozásának és működésének, valamint a kedvezmények igénybevételének szabályairól szóló 27/2013. (II. 12.) Korm. rendelet módosításáról.

A rendelet alapján 122-vel bővült szabad vállalkozási zónák, fejlesztendő vagy komplex programmal fejlesztendő kategóriákba eső járások településeinek köre. A lista tekintetében legnagyobb újdonság, hogy a régiós összehasonlításban fejlettnek tekintett Nyugat-Dunántúlról is kerültek bele települések az új listába.


A szabad vállalkozási zóna besorolást a Kormány területfejlesztési célok érdekében hozta létre még 2013-ban, és külön törvény alapján meghatározott kedvezményeket biztosít az e zónákban működő vállalkozások számára.

A leghátrányosabb helyzetű térségekben fekvő 903 településnek a felsorolása, amelyet a Kormány szabad vállalkozási zónává nyilvánított, a 27/2013. (II.12.) Korm. rendelet 1. számú mellékletében található. Emellett a Kormány terület- és gazdaságfejlesztési, valamint foglalkoztatáspolitikai szempontból további hátrányos helyzetű településeket nyilvánított szabad vállalkozási zónává. Ezen települések listáját a 27/2013. (II. 12.) Korm. rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

A Szabad vállalkozási Zónába tartozó települések korábbi listáját itt tekintheti meg: Szabad vállalkozási zónák 2015

Az újonnan megjelölt szabad vállalkozási zónának minősített településeket itt találja: 361/2015. (XII. 2.) Korm. rendelet


A szabad vállalkozási zónává történő kijelölés 5 évre szól. Ez a módosítás azonban nem csak a jövőre nézve jelent igen jelentős lehetőséget a most szabad vállalkozási zónába sorolt települések vállalkozásainak, de érinti a még nyitva álló, a Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatására kiírt GINOP 1.2.2-15 számú pályázatot is. A rendelet mellékletében szereplő településeken megvalósuló fejlesztések tekintetében is be lehet ugyanis nyújtani a pályázatot, amelynek keretében akár 70%-os támogatási intenzitással valósítható meg gépbeszerzés és hozzá kapcsolódó ingatlan fejlesztés. Foglaljuk össze még egyszer, mit kell tudni a pályázatról:

PÁLYÁZAT LEGFONTOSABB FELTÉTELEI

Pályázók köre:

A pályázatban bármilyen tevékenységet végző cég pályázhat, de a feldolgozóipari cégek előnyt élveznek

A pályázat nem vehető igénybe Budapesten és Pest megyében megvalósuló beruházás esetén

Támogatás összege:

Minimum 5.000.000 Ft – maximum 50.000.000 Ft

Az egy teljes üzleti évvel nem rendelkező vállalkozások esetén maximum 10.000.000 Ft – tehát akár teljesen új cég is indulhat, akár 70%-os intenzitással

Megvalósítás időtartama:

A beruházás megvalósítására maximum 12 hónap áll rendelkezésre

Támogatási intenzitás:

Feldolgozóipari tevékenység fejlesztését célzó projekt esetén, aminek az összköltsége nem haladja meg az 55 millió Ft-ot

  • az összes elszámolható költség 70%-a a következő kiegészítéssel:
    • Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl mikro-, kisvállalkozás esetén 70%, középvállalkozás esetén 60%
    • Közép-Dunántúlon mikro- és kisvállalkozás esetén 55%, középvállalkozás estén 45%

Támogatható tevékenységek:

  • új eszköz beszerzése
  • infrastrukturális beruházás
  • IT fejlesztés

A pályázatok benyújtására forráskimerülésig van lehetőség. Múlt héten írtunk már arról, hogy már több mint 2200 db pályázat érkezett be a felhívásra, nem kevesebb, mint 53Mrd Ft támogatási igénnyel. Az általános 30-35%-os „lemorzsolódással" számolva ez azt jelenti, hogy a 40Mrd Ft-os keretből már csak 3-5Mrd Ft nincs lekötve, ami hozzávetőleg 1-1,5 hónapra lenne elegendő. Számításaink szerint a mostani módosítással, azaz a Szabad vállalkozási Zónák kibővítésével viszont már egészen biztosan néhány héten belül felfüggesztik a pályázatot. Érdemes tehát sietni a beadással. Ha szakmai segítségre van szüksége, keressen bizalommal.

Miklós István Gábor
Miklós István Gábor

A Pénzügyi és Számviteli Főiskola pénzügy szakán szereztem diplomát, majd - már munka mellett - ezt kiegészítettem a Miskolci Egyetem közgazdász képzésével is. 2004-2008 között az önkormányzati szektorban bővítettem tovább pénzügyi-számviteli ismereteimet, és itt kezdtem el pályázatokkal foglalkozni. Munkám mellett közbeszerzési referensi és mérlegképes könyvelői képesítést is szereztem.

2008 óta dolgozom a Vanessiánál, eddig közel 400 pályázat elkészítésében vettem részt. 2013 októberétől vagyok a Vanessia Magyarország egyik ügyvezetője. Ez az új pozíció bőven tartogat számomra kihívásokat. Ügyvezetőként elsősorban az új területek feltérképezéséért, a meglévő és jövőbeli stratégia partnerekkel való kapcsolattartásért vagyok felelős.

Szakterületeim: energetika, gazdaságfejlesztés, humánerőforrás fejlesztés

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707/121      (+36 30) 381-5390       istvan[kukac]vanessia.hu

 

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.