Az ország minden pontján van lehetőség kutatás-fejlesztési projektekhez vissza nem térítendő támogatás igénylésére

Jelenleg két aktív kutatás-fejlesztést és innovációt támogató pályázat is fut, bár az uniós forrásból támogatott GINOP-2.1.2-8.1.4-16 kódszámú pályázat csak vidéken érhető el, a hazai forrásból megnyitott 2018-1.1.2-KFI kódszámú pályázat viszont – a szűkös uniós források kompenzálása végett - kifejezetten a Közép-Magyarország régióban székhellyel, telephellyel, vagy fiókteleppel rendelkező vállalkozásokat kívánja vissza nem térítendő támogatáshoz juttatni.

Mindkét pályázatról készítettünk egy rövid, közérthető összefoglalót, melyet az alábbi linkeken tud letölteni:

Sokakban kérdésként merül fel, hogy milyen egy ideális kutatás-fejlesztési projekt, amellyel jó eséllyel támogatáshoz juthat a vállalkozás, mi tekinthető pályázati szempontból innovatívnak, újszerűnek, egyedinek.

Arra már több bejegyzésünkben is felhívtuk a figyelmet, hogy innováció alatt a pályázatok többségében nem alapkutatásra kell gondolni. Innovációnak tekinthető a gazdasági tevékenység hatékonyságának, jövedelmezőségének javítása, a kedvező társadalmi és környezeti hatások elérése érdekében végzett minden olyan tudományos, műszaki, szervezési, gazdálkodási, kereskedelmi műveleteket kell érteni, amelyek eredményeként új vagy lényegesen módosított termék, eljárás, szolgáltatás jön létre, új vagy lényegesen módosított eljárás, technológia alkalmazására, piaci bevezetésére kerül sor, ideértve azokat a változásokat, amelyek csak adott ágazatban vagy adott szervezetnél minősülnek újdonságnak.

De nézzünk most meg egészen konkrétan két olyan kutatás-fejlesztési projektet, mely korábban hasonló uniós pályázatokból valósult meg:

Hogy lehet napenergiával hűteni? - avagy van hűs a Nap alatt

A napenergiát hasznosító berendezéseknél a legnehezebb feladat a termelés és a felhasználás egyensúlyba hozatala, mivel eltérő időpontban jelentkeznek és tartós tárolásuk nem megoldott. A hagyományos freonos hűtőrendszerek esetében is voltak próbálkozások a hulladék hő visszanyerése terén, de a napenergia hasznosításnál megismert problémák itt is felmerülnek, tehát a rendelkezésre állás és az igény eltérő időben jelentkezik.

Erre a problémára megoldást jelent egy tatabányai cég által 135 millió forint támogatással kifejlesztett hibrid energetikai rendszer, amely jobb hatásfokkal hasznosítja a beépített napkollektoros rendszer által termelt hőenergiát és a rendelkezésre álló hulladék hőt, sőt mind e mellett jelentősen csökkenti a közvetlen co2 emissziót. A piaci igényeknek megfelelő, hagyományos kompresszoros hűtő – abszorpciós hűtő hibrid megoldás még nem létezett korábban, hanem jelenlegi fejlesztés eredményeként jött létre.

Összefoglalva, az IHHT rendszer napsütésből és hulladék hőből hideget „varázsol"!

A sikeres projekt nem csak maga a műszaki eredmény, de annak megtérülése is fontos kritérium. Ezért nagyon fontos volt a piaci igények ismerete és figyelembevétele a fejlesztés során. A projekt esetében ez nem csak pénzügyi, hanem objektív akadályokat is jelent, pl. hiába a geotermikus energia az egyik legjobb hatásfokkal kinyerhető és kiszámítható forrás, ha megvalósításához nem áll rendelkezésre terület, vagy akár az épített, lakott környezet elfogadhatatlan zavarását jelenti. A szakmai megvalósítás során bevonásra kerültek hazai és nemzetközi szakemberek, oktatási intézmények.

Zajcsillapító panelrendszer hulladék gumiabroncsból

Az 105,75 millió forintos összköltségvetést meghaladó fejlesztésből hulladék gumiabroncs felhasználásával zajcsillapító panelrendszer kifejlesztését valósította meg a budapesti központú cég.

A fejlesztés célja egy világviszonylatban is újszerű, többrétegű szerkezeti megoldással olyan termék kifejlesztése volt, amely mind célját, mind felhasznált anyagait tekintve jelentős mértékben védi környezetünket. A hulladékhasznosításból származó gumiőrlemény, textilapríték felhasználásával olyan többrétegű panelszerkezet kikísérletezése volt a cél, amely a zajvédő falakra vonatkozó statikai, tűzvédelmi, időjárás állósági, stb. követelmények maradéktalan kielégítése mellett maximális zajcsökkentő hatást is biztosít.

A műszaki megoldás újszerűsége a zajcsillapító panel többrétegű kialakítása egymástól lényegesen eltérő tömegsűrűségű anyagokkal. A külső részek anyaga gumiőrlemények, textilapríték, valamint poliuretán bázisú műgyanta keverékéből készült préstechnológiával, biztosítva a panel kellő mechanikai szilárdságát. A panel középső része laza textilapríték, ami hangcsapdaként funkcionálva a panel átlag feletti zajcsillapítását tette lehetővé.

Ha Ön is innovatív projektben gondolkodik, érdemes egyeztetnie szakértő kollégáinkkal, akik szívesen előminősítik vállalkozása, projekt elképzelése pályázóképességét, segítséget nyújtanak a sikeres tervezéshez.

 

Rapcsák Dániel
Rapcsák Dániel

A Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Karának Külgazdasági szakán Európai Üzleti Tanulmányok szakirányon szereztem első közgazdász diplomámat, amelyet kiegészítettem a Budapesti Corvinus Egyetemen, valamint Európai Uniós pályázati szakmenedzser képesítést is szereztem. Angol és francia nyelvtudásomat anyanyelvi területeken végzett hosszabb-rövidebb tanulmányaim során is fejlesztettem.

Az uniós támogatási rendszer magyarországi intézményrendszerében kezdtem munkámat, az előcsatlakozási időszakban Irányító Hatóságnál szerezve tapasztalatot, amelyet ezután négy éven keresztül Közreműködő Szervezetnél gyarapítottam a pályázatok értékelésében és megvalósulásának nyomon követésében való részvétellel.

2008-ban csatlakoztam a Vanessiához, és ez idáig nagyjából 400 pályázat elkészítésében működtem közre. 2013 októbere óta töltöm be a Vanessia Magyarország egyik ügyvezetői pozícióját, amelyben elsősorban a tanácsadók szakmai fejlődéséért vagyok felelős.

Szakterületeim: üzleti informatika, gazdaságfejlesztés, humánerőforrás fejlesztés, kutatás-fejlesztés.

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707/115       (+36 20) 400-4413       daniel[kukac]vanessia.hu

 

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.