Technológiai modernizáció feltételesen visszatérítendő támogatással

GINOP 1 2 10 19 2

Ahogy korábban írtunk róla, elindult a „Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációjának támogatása" című (GINOP-1.2.10-19 kódszámú) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése. 

A pályázat keretében vidéki vállalkozások pályázhatnak hamarosan új eszközök, gépek beszerzésére, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítására, amennyiben az egy meglévő létesítmény kapacitásának bővítését vagy egy meglévő létesítmény teljes termelési folyamatának alapvető megváltoztatását eredményezi.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszegből hozzávetőleg 50–400 vállalkozás kaphat majd egyenként 5–40 millió forint feltételesen visszatérítendő támogatást.

A pályázat tehát egy merőben új pályázati konstrukció - a feltételesen visszatérítendő támogatás - első felhívása, ezért most ismerkedjünk meg mélyebben ezzel a támogatási formával és nézzük meg, a konkrét pályázat esetében hogyan is zajlik majd a támogatás lehívása, mire kell a pályázónak odafigyelni ahhoz, hogy a támogatás véglegesen is vissza nem térítendő támogatássá váljon.

Érdemes már most ismerkedni ezzel a konstrukcióval azoknak is, akik ezen az adott pályázaton nem tudnak, vagy nem akarnak indulni, amennyiben ugyanis a pályázat tapasztalatai visszaigazolják a várakozásokat, és sikereket ér el ez az új támogatási forma, akkor a jövőben várhatóak hasonló pályázati kiírások magasabb keretösszeggel is. 

Lássuk, miről is van szó egészen pontosan:

Mi az a "Feltételesen visszatérítendő" támogatás?

Az új konstrukció kidolgozására a 1064/2019. (II. 25.) kormányhatározat adja meg a jogszabályi keretet.

Az új pályázati konstrukció lényege, hogy nyertes pályázónak visszatérítendő támogatást ítélnek meg, ám ha a kedvezményezett a 12 hónapos projekt megvalósítási időszakot terv szerint teljesíti, akkor a korábban hitelként kapott fejlesztési forrás 20%-át nem kell visszafizetnie. Ha ezt követően pedig a fenntartási időszak második évének végén a vállalkozás megfelelően fejlődik bizonyos gazdasági mutatók szerint, akkor akár a fennmaradó 80% hitelt sem kell visszafizetnie, így tehát a visszatérítendő támogatás azaz hitel lényegében támogatássá alakul át.

feltételesen visszatérítendő támogatás2



Eredményesség mérésre tehát két alkalommal kerül sor:

  • záró elszámolás elfogadásának időpontjában (projekt megvalósítás végén),
  • fenntartási időszak második évének végén.

1. eredményességi mérés értékelési szempontjai:

  • a megvalósítás során legfeljebb 1 alkalommal történik a Kedvezményezettnek felróható okból, a projekt műszaki-szakmai tartalmára, költségvetésére és/vagy megvalósítási helyszínére irányuló szerződésmódosítás (amely nem foglalhatja magában a megvalósítási időszak 12 hónapon túli meghosszabbítását),
  • legfeljebb 2 alkalommal kerül benyújtásra a Kedvezményezett cégkivonatában foglalt alapadatokra vonatkozó változás bejelentés.

2. eredményességi mérés értékelési szempontjai:

  • 1 főre eső személyi jellegű ráfordítás növekedése a bázisévhez képest (%),
  • EBITDA/árbevétel változása a bázis évhez képest vagy a visszamérés évében(%),
  • 1 főre eső hozzáadott érték növekedése a bázis évhez képest vagy a visszamérés évében(%),
  • IPAR 4.0 megoldások alkalmazása,
  • generáció váltás,
  • Kárpát-medencei gazdasági aktivitás.

GINOP 1210 eredmenyesseg


Bővebbi tájékoztatónkat a pályázatról az alábbi linkre kattintva tudja pdf formátumban megtekinteni és lementeni: GINOP-1.2.10-19 - Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációjának támogatása

 

Hasznosnak tartotta ezt a bejegyzést? Nem szeretne lemaradni a jövőben adódó hasonló lehetőségekről?

Iratkozzon fel heti ingyenes tájékoztató hírlevelünkre, melyben értesítjük Önt a várható és aktuális támogatási lehetőségekről, fejleményekről, egyéb aktuális pályázati hírekről, segítünk Önnek értelmezni a felhívások gyakran kesze-kusza feltételrendszerét. Ha feliratkozik, hetente 1 hírlevélre számíthat tőlünk és szigorúan semmi spam!

 

 

Szántó Petra
Szántó Petra

Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar kereskedelem és marketing alapképzési szakán 2014-ben szereztem meg közgazdász diplomámat. Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanulok marketing mesterképzésen.

Mindig érdeklődtem az élelmiszeripar működése iránt, főként ebből az indíttatásból végeztem el alapképzésemmel párhuzamosan két év alatt egy sütő- és cukrászipari technikusi képzést. Tanulmányaim alatt és után több cukrászipari üzemben, pékségben volt lehetőségem megfigyelni a folyamatokat, felfedezni az ipar működését; valamint szakoktatóként is kipróbáltam magam.

A Vanessia Kft. csapatához 2014 őszén csatlakoztam, az azóta eltelt idő alatt több vállalkozásnak segítettem külföldi kiállításon való részvételben, termelési kapacitásuk növelésében (gazdaságfejlesztés); valamint energetikai korszerűsítést eredményező projektekben is részt vettem.

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707/120      (+36 30) 335-2482       petra[kukac]vanessia.hu

 

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.

https://www.high-endrolex.com/33