Már igényelhető az épületenergetikai fejlesztéseket segítő támogatás

Szerdától lehet benyújtani a támogatási kérelmeket a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) a "Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása" elnevezésű pályázati felhívásra.

A mikro-, kis- és középvállalkozások 52,5 milliárd forintot igényelhetnek, az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás pedig 1,5-100 millió forint lehet. A vissza nem térítendő támogatás mértéke maximum az összes elszámolható költség 50%-a lehet.

A projektekben az energiahatékonyságot javító, és a megújulóenergia-felhasználás növelését segítő tevékenységek támogathatók. Így lehetőség van az épületek hőtechnikai adottságainak javítására, hőveszteségének csökkentésére, az épületek fűtési, hűtési és használati melegvíz-rendszereinek korszerűsítésére, a meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítására.

Támogatható továbbá napkollektoros rendszer telepítése, brikett, faapríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítése, illetve hőszivattyú rendszerek alkalmazása fűtésre, hűtésre, használati melegvíz-termelésre, fűtésrásegítésre.

Pályázatot azok mikro-, kis-, és középvállalkozások, kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, egyéni cégek nyújthatnak be, amelyek rendelkeznek legalább egy teljes lezárt üzleti évvel, és az éves átlagos statisztikai állományi létszámuk a támogatási kérelmek benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes üzleti évben minimum 1 fő volt.

Eddigi tapasztalataink alapján a pályázat kapcsán a legtöbb kérdést a fejlesztés tárgyát képező ingatlan tulajdonjogával kapcsolatban érkezik, ami nem csoda, ennek tekintetében ugyanis a felhívás szigorúan rendelkezik: a pályázat keretében a támogatást igénylő / kedvezményezett kizárólagos tulajdonában álló épületek fejlesztése támogatható. Nézzünk ezzel kapcsolatban néhány értelmező kérdést és ügyfélszolgálati választ:

KÉRDÉS: Mit jelent, hogy a fejlesztéssel érintett ingatlan a Kedvezményezett kizárólagos tulajdonában áll? A pályázó cég 100%-os tulajdonát kell, hogy képezze az épület vagy elegendő többségi tulajdon?
VÁLASZ: A támogatást igénylő kizárólagos (1/1) tulajdonában álló épületek fejlesztése támogatható.

KÉRDÉS: Elfogadható e, ha magánszemély a beruházással érintett ingatlan tulajdonosa?
VÁLASZ: Mivel a leírtak alapján egy cég pályázna, a támogatást igénylő kizárólagos (1/1) tulajdonában kell hogy álljon épületet, amit fejleszteni szeretnének.

KÉRDÉS: Amennyiben a fejlesztéssel érintett ingatlan tulajdoni lapján az szerepel, hogy „áruház, lakóház, udvar" akkor elszámolható e a felhívásban az ingatlan fejlesztése? Amennyiben nem, mivé szükséges átminősíteni az ingatlant? (az épületet nem használják lakhatási céllal, csupán a tulajdon lapon szerepel ez a besorolás)
VÁLASZ: A felhívás 3.3. b) pontja alapján nem nyújtható támogatás épületenergetikai fejlesztéshez, amennyiben az ingatlan hasznosítása során lakás/lakhatás célú fejlesztés valósulna meg. Amennyiben a fejlesztéssel érintett ingatlan a beruházás megkezdését megelőzően lakáscélú ingatlannak minősül a támogatást igénylő köteles az épület fő rendeltetés szerinti jellegének megváltozása iránti igény benyújtásáról szóló – az illetékes földhivatal által kiállított – igazolást csatolni a támogatási kérelemhez. Az épület fő rendeltetés szerinti jellegének megváltozásáról szóló módosított tulajdoni lapot – az ÁUF-től eltérően – legkésőbb az első kifizetési kérelemmel együtt kell benyújtani.

Ha Önnek további kérdése merülne fel a pályázattal kapcsolatban, keressen bennünket bizalommal.

A pályázatról készített összefoglalónkat itt tekintheti meg: Pályázat kis- és középvállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatására

 

Miklós István Gábor
Miklós István Gábor

„A Pénzügyi és Számviteli Főiskola pénzügy szakán szereztem diplomát, majd - már munka mellett - ezt kiegészítettem a Miskolci Egyetem közgazdász képzésével is.

2004-2008 között az önkormányzati szektorban bővítettem tovább pénzügyi-számviteli ismereteimet, és itt kezdtem el pályázatokkal foglalkozni. Munkám mellett közbeszerzési referensi és mérlegképes könyvelői képesítést is szereztem.

2008 óta dolgozom a Vanessiánál, eddig közel 550 pályázat elkészítésében vettem részt. Jelenleg szakmai igazgató munkakörben dolgozom. Ez az új pozíció bőven tartogat számomra kihívásokat, elsősorban az új területek feltérképezéséért, a meglévő és jövőbeli stratégia partnerekkel való kapcsolattartásért vagyok felelős.

Szakterületeim: energetika, gazdaságfejlesztés, humánerőforrás fejlesztés."

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707/121      (+36 30) 381-5390       istvan[kukac]vanessia.hu

 

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.

https://www.high-endrolex.com/33