EU pályázatok megvalósítása a koronavírus okozta veszélyhelyzetben

EU pályázatok megvalósítása a koronavírus okozta veszélyhelyzetben

A napokban sorra jelentek meg a pályázati irányító hatóságok intézkedéscsomagjai a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet EU-s pályázatok megvalósítására gyakorolt negatív hatásainak ellensúlyozására, kivédésére. A kormány célja, hogy a pályázatok a rendkívüli körülmények ellenére is megvalósuljanak és az elnyert pályázati források a lehető legnagyobb mértékben hasznosuljanak.

Most, hogy szinte minden pályázati hatóság közzé tette a koronavírus intézkedéscsomagját, ideje nekünk is összefoglalni a jelenlegi pályázatokat érintő legfontosabb tudnivalókat.

GINOP pályázatok megvalósítása a koronavírus-járvány (COVID-19) okozta veszélyhelyzetben

GINOP pályázatok megvalósítása a koronavírus okozta veszélyhelyzetben
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a projektek megvalósításának segítése érdekében komplex intézkedéscsomagot dolgozott ki, amely átmeneti könnyített szabályozást vezet be a határidők, az indikátorok és a pénzügyi elszámolások teljesítésében, ezzel összhangban kezeli a támogatási szerződések módosításának és az ügyintézés menetét.

Az alábbi intézkedések 2020.03.30-tól hatályosak.

Határidők teljesítésének átmeneti szabályai a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben

  • 3 hónappal automatikusan meghosszabbították a támogatási szerződések véghatáridejét
  • 3 hónappal automatikusan meghosszabbították az előleg elszámolási határidőket
  • 3 hónappal automatikusan meghosszabbították a projekt mérföldköveinek határidejét
  • a hiánypótlás teljesítésére, a tisztázó kérdés megválaszolására a jogszabály által lehetséges leghosszabb határidőt állapítja meg az irányító hatóság
  • a támogatási szerződés megkötéséhez szükséges feltételek teljesítésére nyitva álló határidőt a jogszabály által lehetséges leghosszabb határidőben állapítja meg az irányító hatóság
  • helyszíni ellenőrzésekre nem kerül sor a kihirdetett veszélyhelyzet fennállásának időtartama alatt, a veszélyhelyzet miatt elmaradt helyszíni ellenőrzéseket a veszélyhelyzet megszűnését követő 1 éven belül pótolni szükséges (a helyszíni ellenőrzést kiváltó digitális, vagy online módon történő ellenőrzésre sor kerülhet)
  • jogszabály által előírt engedélyezési eljáráshoz kötött cselekmények esetén (pl.: építési engedély, használatbavételi engedély) elegendő az eljárás megindításának igazolása, nem kell a jogerős engedély az érintett támogatási folyamat végrehajtásához (pl.: kifizetéshez). Természetesen ezeket a dokumentumokat a későbbiekben majd be kell nyújtani.
  • azon esetekben, ahol a veszélyhelyzet meghirdetése előtt lejárt határidő volt (pl. hiánypótlás nem került benyújtásra) nem alkalmazzuk a rendkívüli szabályokat.

Támogatási szerződés módosításának és teljesítésnek átmeneti szabályai a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben

Nem kerül sor automatikusan a módosítások, bejelentések elfogadására, szükséges a járványügyi veszélyhelyzettel kapcsolatos ok-okozati viszony megléte és annak alátámasztása, de a módosítások indokolt esetben az alábbi könnyítésekkel működhetnek a veszélyhelyzet idején.

  • az Irányító Hatóságok vagy a kifizető ügynökség a biztosítékcsere vagy annak elmaradása esetén az elállást, mint szankciót csak a legszükségesebb esetben alkalmazzák
  • támogatási szerződések módosítása egyszerűsített módon történik (pl.: kevesebb alátámasztás, rugalmasabb átcsoportosítás)
  • ha a projekt egy vagy több, a felhívásban meghatározott, önállóan támogatható eleme már megvalósult, és önállóan is működőképes, a projekt a befejezés előtt a támogatás arányos csökkentésével lezárható
  • ha a kedvezményezetti mulasztások igazolható módon a veszélyhelyzet következményei, akkor a kedvezményezettre hátrányos jogkövetkezményt (pl.: elállást) nem indokolt érvényesíteni
  • ha az átalakulás vagy a projekt átruházásának indoka a veszélyhelyzet kihirdetése és az ezzel okozott hátrányos következmények enyhítése, akkor az összes releváns körülmény mérlegelése alapján indokolt, hogy a változtatást az Irányító Hatóság, kifizető ügynökség támogassa.

Indikátorok és egyéb mutatók elszámolásának átmeneti szabályai a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben

  • a veszélyhelyzet időtartama alatt a kedvezményezettnek a fenntartási időszak során a foglalkoztatotti bázislétszámot, vagy továbbfoglalkoztatást nem kell fenntartania, kivéve ahol a támogatás kifejezetten a munkahelyek megtartására irányult
  • ha egy uniós indikátor a veszélyhelyzet miatt nem éri el a támogatási szerződésben meghatározott érték 75%-át, és határidő hosszabbítás sem ésszerű, a kedvezményezettel a támogatás arányos része elszámolható
  • a nem uniós elváráshoz köthető indikátorok alkalmazása eltörölhető
  • fenntartási időszakban nettó árbevétel növekedés, személyi jellegű ráfordítások növekedése, saját tőke növekedés, üzemi szintű eredmény növekedés monitoring mutatók elmaradása esetén a szankció mértékének meghatározásakor az Irányító Hatóság figyelembe veszi a veszélyhelyzet projektre gyakorolt hatását

Pénzügyi és elszámolási szabályok átmeneti változása a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben

  • a támogatási előleg általános mértéke 25%-ról 50%-ra emelkedik azon ágazatok (pl. turizmus, egyes szolgáltatási szektorok) esetén, amelyeket leginkább érint a veszélyhelyzet, összhangban a kormányzati intézkedésekben bejelentett célcsoporttal.
  • a veszélyhelyzet időtartalmára az elszámolások benyújtásához elegendő a számla, a kifizetést igazoló bankkivonat és a vállalkozói szerződés (vagy jogalap igazolás), az ebben az időszakban kért alátámasztó dokumentumoknak a helyszínen rendelkezésre kell állniuk és az Irányító Hatóság, kifizető ügynökség bármikor bekérheti azokat
  • a veszélyhelyzet fennállása alatt a hitelben részesülő adós a hitelszerződésből eredő tőke-, illetve kamatfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap
  • ha egy rendezvény, workshop, stb. a koronavírus veszélyhelyzeti intézkedéseivel közvetlen összefüggésben elmarad, azt vis maior esetnek kell minősíteni, amennyiben a költségeket nem fedezi biztosítás vagy nem lehet visszafizettetni más módon
  • a beszámoló elutasítása esetén az Irányító Hatóságok mérlegelhetik a támogatás folyósításának felfüggesztését, azaz nem kötelező ezt a szankciót alkalmazni
  • irányító hatóság veszélyhelyzet ideje alatt új követelések végrehajtást nem indítja el, adók módjára történő behajtását nem kezdeményezi, biztosítékokat nem érvényesíti, a folyamatban lévő követelések végrehajtását felfüggeszti
  • az uniós szabályokkal összhangban új, átmeneti támogatás kerül kialakítása vállalkozásonként (főszabályként 800 ezer euró támogatás nyújtható). A mezőgazdasági és a halászati ágazat vállalkozásaira alacsonyabb keret (100 ezer és 120 ezer euró) vonatkozik. Ezt a rendkívüli keretet nem csökkenti a már igénybe vett de minimis támogatást.

Pályázatokkal kapcsolatos személyes, postai ügyintézés a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben

  • postai vagy személyes úton történő ügyintézés helyett az IT rendszerben kialakított e-posta szolgáltatással is teljesíthető a szükséges dokumentumok benyújtása azzal, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követően az egyes eljárásrendi cselekményeket teljesíteni kell, a vidékfejlesztési programok esetében természetesen az ügyfélkapu használata meg fennmarad.

Természetesen a kedvezményezett joga, hogy az átmeneti hosszabbítási vagy könnyítési lehetőségekkel ne éljen, minden esetben a pályázó hatásköre, hogy saját projektjének végrehajtása szempontjából a számára legmegfelelőbb megoldást válassza. Az Irányító Hatóságok automatikusan a fenti intézkedéseknek megfelelően járnak el, kivéve, ha a kedvezményezett ezzel ellentétes tartalmú kéréséről kapnak értesítést.

VEKOP pályázatok megvalósítása a koronavírus-járvány (COVID-19) okozta veszélyhelyzetben

VEKOP pályázatok megvalósítása a koronavírus okozta veszélyhelyzetben
A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program Irányító Hatósága a megvalósuló projektek végrehajtása során felmerült problémák kezelésére az alábbi intézkedéscsomagot tette közzé, mely 2020.március 27-ével hatályos:

Projektmegvalósítás, mérföldkövek határidejének meghosszabbíthatósága:

A veszélyhelyzetre tekintettel a kedvezményezett módosítási igény keretében kérheti a lejáró mérföldkövek vagy a projekt befejezési határidejének meghosszabbítását. (A hosszabbítás alapesetben a veszélyhelyzet fennállásával arányosan történhet, továbbá a felhívásban előírt határidőket túllépheti azzal, hogy a projektek megvalósítási határideje nem lehet későbbi, mint 2023. június 30.) A meghosszabbítás következtében keletkezett költségnövekmény fedezetére többletforrás nem áll rendelkezésre.

Személyes részvétellel járó programok, képzések, szűrővizsgálatok elmaradása:

A személyes részvételű programok megvalósítása kiváltható egyenértékű online programokkal, ha ezt a kedvezményezett teljes körűen ledokumentálja és a változásról az Irányító Hatóságnak módosítási igényt nyújt be. Az eredeti szakmai tartalommal egyenértékű helyettesítő megoldás alkalmazása az IH részéről nem igényel TSZ módosítást, az változás-bejelentéssel kezelhető.

A módosítási igények egyedileg kerülnek elbírálásra, figyelembe véve, hogy a változás a Felhívásban, vagy jogszabály(ok)ban rögzítettektől való eltérést jelent-e.

Felhívjuk a figyelmet, hogy ha a képzés formája változik, akkor a képzés kapcsán elszámolható költségek köre is változhat, mivel pl. tananyag nyomtatás, utazási költség, catering költségek távoktatás esetén nem merülnek fel.

Amennyiben a projekt szakmai tartalma folyamatosan megvalósul (pl. digitális formában), javasoljuk, hogy a szakmai megvalósító stáb és a menedzsment is folyamatosan bérezésben részesüljön.

Amennyiben a projekt egyes tevékenységei csak később valósulnak meg, a felfüggesztés idejére a kedvezményezett nem számolhat el személyi jellegű ráfordítást.

A fenti két eset kombinációja esetén javasoljuk arányosítani a személyi jellegű költségeket (munkaszerződés-módosítás) a megvalósult és nem megvalósult elemek arányában, így a később megtartott programok idejére (a meghosszabbított projektmegvalósítási időre) is marad forrásuk.

Közreműködők, alkalmazottak javadalmazása:

Amennyiben rendelkeznek megtakarítással, a projekt meghosszabbítása miatt előforduló plusz feladatvégzés ellenértékének forrását javasoljuk a költségvetésben keletkezett megtakarításból fedezni, többlettámogatás igény finanszírozására forrás nem áll rendelkezésre.

Projekt/egyes projekttevékenységek felfüggesztése:

Amennyiben a projekt egyes tevékenységei a veszélyhelyzet idején nem valósulnak meg, a felfüggesztés idejére a kedvezményezett nem számolhat el személyi jellegű ráfordítást.

Javaslataink alkalmazási formánként:

  • alkalmazotti státuszban lévő munkavállalók/közalkalmazottak fizetés nélküli szabadságot vesznek igénybe,
  • megbízási jogviszonyban lévő természetes személyek megbízási szerződése kerüljön módosításra a feladat elhalasztására tekintettel,
  • számlás megbízottak, vállalkozók a felfüggesztés idején nem számláznak.

A fentiektől eltérően a projektmenedzsment tagjai vagy a távkonzultációs feladatot végző munkatársak a feladatellátásuk szerinti arányos juttatást kaphatnak.

Indikátorok, vállalások:

A 272/2014. (XI. 05.) Korm. rend. 87. § g) pontja szerint "vis maior esetek bekövetkezésekor az irányító hatóság egyedileg mérlegeli a negatív irányú változások hatását a projektre és dönt a módosítási igény jóváhagyásáról", illetve a 88. § (2) bekezdés (75% alatti teljesítés) szerinti visszafizetési kötelezettség vis maior esetekre nem alkalmazandó.

Hiánypótlási határidők kezelése:

A hiánypótlási határidők meghosszabbítására technikailag nincs lehetőség. A veszélyhelyzet miatt nem teljesített hiánypótlás miatt ugyanakkor a benyújtott kifizetési kérelmek, módosítási igények nem kerülnek elutasításra, a veszélyhelyzet megszűnte után az Irányító Hatóság tisztázó kérdés keretében kéri majd a hiányzó dokumentumok benyújtását.

Eredeti dokumentumok, aláírások kezelése:

Amennyiben a kedvezményezett hivatalos képviselője akadályoztatva van az Irányító Hatóság által kért dokumentumok aláírásában (pl. otthoni karantén, távmunka), vagy nem rendelkezik olyan technikai eszközökkel (nyomtató, scanner), amelyek szükségesek lennének ahhoz, hogy az ő aláírásával ellátott dokumentumokat nyújtsanak be, javasoljuk, hogy a projekt más munkatársa (pl. szakmai vezető, projektmenedzser) írja alá a dokumentumot vagy az irat word/excel formátumban kerüljön benyújtásra azzal a feltétellel, hogy a későbbiekben pótolják a hivatalos képviselő kézjegyével ellátott eredeti dokumentumot.

A Vidékfejlesztési Program pályázatainak megvalósítása a koronavírus-járvány (COVID-19) okozta veszélyhelyzetben

Videkfejlesztesi Program pályázatok megvalósítása a koronavírus okozta veszélyhelyzetben
Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap felhasználására vonatkozó speciális előírásokra figyelemmel került kiadásra az Agrárminisztérium, mint a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága és a Magyar Államkincstár, mint Kifizető Ügynökség vírushelyzet kezelésére vonatkozó tájékoztatója. Az intézkedések 2020. április 3. napjától hatályosak.

Az intézkedések azon rendelkezések kapcsán tartalmaznak könnyítéseket, amelyeket az uniós jogszabályok nem szabályoznak. Várható, hogy az Európai Unió szervei által hozott lépéseket követően további könnyítő szabályok bevezetésére is sor kerülhet.

Határidők teljesítésének átmeneti szabályai a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben

  • három hónappal automatikusan meghosszabbították a támogatott projektek megvalósításának határidejét, ezzel együtt a záró elszámolás benyújtásának határidejét
  • három hónappal automatikusan meghosszabbítottákk a projekt mérföldköveinek határidejét
  • a hiánypótlás teljesítésére, a tisztázó kérdés megválaszolására a jogszabály által lehetséges leghosszabb határidőt állapítja meg az Irányító Hatóság és a Kifizető Ügynökség
  • a támogatási szerződés megkötéséhez szükséges feltételek teljesítésére nyitva álló határidőt a jogszabály által lehetséges leghosszabb határidőben állapítja meg az Irányító Hatóság
  • a kedvezményezett közreműködését igénylő helyszíni vizsgálatokra nem kerül sor a kihirdetett veszélyhelyzet fennállásának időtartama alatt, a veszélyhelyzet miatt elmaradt helyszíni vizsgálatokat a veszélyhelyzet megszűnését követő 1 éven belül pótolni szükséges (a helyszíni ellenőrzést kiváltó digitális, vagy online módon történő ellenőrzésre sor kerülhet)
  • a veszélyhelyzet fennállása alatt végezhető egyszerűsített előzetes helyszíni szemle és egyszerűsített helyszíni szemle a járványügyi előírások betartásával
  • jogszabály által előírt engedélyezési eljáráshoz kötött cselekmények (pl.: építési engedély az első kifizetési igényléshez, használatbavételi engedély, gépjárművezetői engedély a záró elszámoláshoz), illetve a felhívásokban előírt további üzemelést és üzemeltethetőséget igazoló dokumentumok (pl. hálózathasználati szerződés, szálláshely minősítést igazoló dokumentum) esetén elegendő az eljárás megindításának igazolása, nem kell a jogerős engedély az érintett támogatási folyamat végrehajtásához (pl.: kifizetéshez). Természetesen ezeket a dokumentumokat a veszélyhelyzet megszűnését követően be kell nyújtani.
  • azon esetekben, ahol a veszélyhelyzet meghirdetése előtt lejárt határidő volt (pl. hiánypótlás nem került benyújtásra) nem alkalmazzuk a rendkívüli, veszélyhelyzet időszakára vonatkozó szabályokat.

Támogatási szerződés módosításának és teljesítésnek átmeneti szabályai a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben

Nem kerül sor automatikusan a módosítások, bejelentések elfogadására, szükséges a járványügyi veszélyhelyzettel kapcsolatos ok-okozati viszony megléte és annak alátámasztása, vis maior bejelentés keretében, de a módosítások indokolt esetben az alábbi könnyítésekkel valósulhatnak meg a veszélyhelyzet idején,

  • a biztosítékcsere vagy annak elmaradása esetén az elállás, mint szankciót csak a legszükségesebb esetben kerül alkalmazásra
  • ha a kedvezményezetti mulasztások igazolható módon a veszélyhelyzet következményei, amelyet a kedvezményezett vis maior bejelentésben alátámaszt, akkor a kedvezményezettre hátrányos jogkövetkezményt (pl.: elállást) nem indokolt érvényesíteni
  • ha az átalakulás vagy a projekt átruházásának indoka a veszélyhelyzet kihirdetése és az ezzel okozott hátrányos következmények enyhítése, akkor az összes releváns körülmény mérlegelése alapján indokolt, hogy a változtatást az Irányító Hatóság támogassa.

Indikátorok és egyéb mutatók elszámolásának átmeneti szabályai a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben

  • • a veszélyhelyzet időtartama alatt a kedvezményezettnek a fenntartási időszak során a foglalkoztatotti bázislétszámot, vagy továbbfoglalkoztatást nem kell fenntartania, kivéve ahol a támogatás kifejezetten a munkahelyek megtartására irányult

Pénzügyi és elszámolási szabályok átmeneti változása a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben

  • •a veszélyhelyzet időtartalmára az elszámolások benyújtásához elegendő a számla, a számlarészletező, a kifizetést igazoló bankkivonat és a vállalkozói szerződés (vagy jogalap igazolás), az ebben az időszakban kért alátámasztó dokumentumoknak a helyszínen rendelkezésre kell állniuk és az Irányító Hatóság, Kifizető Ügynökség bármikor bekérheti azokat
  • ha egy rendezvény, workshop, stb. a koronavírus veszélyhelyzeti intézkedéseivel közvetlen összefüggésben elmarad, azt vis maior esetnek kell minősíteni, amennyiben a költségeket nem fedezi biztosítás vagy nem lehet visszafizettetni más módon
  • a Kifizető Ügynökség veszélyhelyzet ideje alatt új követelések végrehajtást nem indítja el, adók módjára történő behajtását nem kezdeményezi, a folyamatban lévő követelések végrehajtását felfüggeszti.

Pályázatokkal kapcsolatos személyes, postai ügyintézés a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben

  • a Vidékfejlesztési Program esetében az ügyfélkapu használata fennmarad

Természetesen a kedvezményezett joga, hogy az átmeneti hosszabbítási vagy könnyítési lehetőségekkel ne éljen, amennyiben az eredeti feltételek mellett is tudja teljesíteni kötelezettségeit, minden esetben a pályázó hatásköre, hogy saját projektjének végrehajtása szempontjából a számára legmegfelelőbb megoldást válassza. Az Irányító Hatóság, valamint a Kifizető Ügynökség automatikusan a fenti intézkedéseknek megfelelően járnak el, kivéve, ha a kedvezményezett ezzel ellentétes tartalmú kéréséről kapnak értesítést, vagy a benyújtott elszámolásokból az nem következik.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatainak megvalósítása a koronavírus-járvány (COVID-19)okozta veszélyhelyzetben

NFKI pályázatok megvalósítása a koronavírus okozta veszélyhelyzetben
2020. április 9-én a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal is döntött a COVID-19 fertőzés okozta humánjárvánnyal összefüggésben a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból támogatott projektek időtartamának meghosszabbításáról, a kötelező vállalások és monitoring mutatók (indikátorok) teljesítéséről és a támogatási szerződésben előírt egyes határidők meghosszabbításáról.

A támogatott projektek időtartamának meghosszabbítása

A veszélyhelyzet során alkalmazandó egyes belügyi és közigazgatási tárgyú szabályokról szóló 85/2020. (IV. 5.) Korm. rendelet 18. §-a értelmében

  • a veszélyhelyzet megszűnésének napjáig megvalósuló és
  • a veszélyhelyzet kihirdetése napján (2020. március 11-én) megvalósítás alatt lévő
    (a hivatkozott rendelkezés a két feltételt együttesen teljesítő projektekre vonatkozik.)

projektek időtartama a veszélyhelyzet időtartamával megegyező mértékben meghosszabbodik.

Az előbbi rendelkezést kell alkalmazni azon projektek esetében is, amelyekre vonatkozóan a támogatási jogviszony a veszélyhelyzet időtartama alatt jön létre.

Hangsúlyozni kívánjuk, hogy a jelen pontban szereplő rendelkezés a kedvezményezettek számára lehetőséget nyújt (és nem kötelezettséget teremt) a projekt időtartamának meghosszabbítására. A kedvezményezettek maguk dönthetik el, hogy élnek-e a felkínált alternatívával vagy a projektjüket az eredetileg rögzített ütemben kívánják végrehajtani.

A kötelező vállalások és monitoring mutatók (indikátorok) teljesítése

Az NKFI Alapból támogatott projektek egy részénél a pályázati kiírás és a Támogatási Szerződés kötelező vállalás teljesítését írja elő. A projektek megvalósításának részletes feltételeit, így a kötelező vállalások teljesítését a Támogatási Szerződés és a mellékletét képező Teljesítési Feltételek szabályozza. A pályázati kiírás és a Teljesítési Feltételek abban az esetben fűz hátrányos jogkövetkezményt az előírt kötelező vállalás nem megfelelő teljesítéséhez (az eredetileg vállalt kötelező vállalástól a pályázati kiírásban rögzített mértékben való eltérés), ha a kötelező vállalás nem megfelelő teljesítése a kedvezményezettnek felróható ok miatt következett be.

Amennyiben a kötelező vállalás nem megfelelő teljesítése a kedvezményezettnek nem felróható és egyértelműen összefügg a COVID-19 járvánnyal, úgy a kötelező vállalás teljesítésének elmaradása a kedvezményezett számára nem jár hátrányos jogkövetkezménnyel.

Ebben az esetben kérjük, hogy a kötelező vállalásoknak a COVID-19 járvánnyal összefüggő változását a soron következő beszámolóval egyidejűleg jelezzék az NKFI Hivatal részére indoklással ellátva, módosítási igény formájában.

A pályázati kiírás és Támogatási Szerződés előírása szerint a kedvezményezetteknek a projekt megvalósítása és fenntartása során a meghatározott monitoring mutatókról (indikátorokról) a beszámoló keretében adatokat kell szolgáltatniuk. Ezen adatszolgáltatási kötelezettséget a továbbiakban is változatlanul teljesíteni szükséges. Amennyiben a monitoring mutatószámok (indikátorok) eredeti értéktől való elmaradása a kedvezményezettnek nem felróható és egyértelműen összefügg a COVID-19 járvánnyal, úgy a projekt előrehaladásának megítélése során hátrányos jogkövetkezménnyel nem kell számolni.

Ebben az esetben is kérjük, hogy a monitoring mutatóknak (indikátoroknak) a COVID-19 járvánnyal összefüggő változását a soron következő beszámolóval egyidejűleg jelezzék az NKFI Hivatal részére indoklással ellátva, módosítási igény formájában.

A Támogatási Szerződésben előírt egyes határidők meghosszabbítása

A Támogatási Szerződés mellékletét képező Teljesítési Feltételekben szereplő,

  • a számlaösszesítő alapján kijelölt számlák és bizonylatok benyújtására vonatkozó határidőt, valamint
  • a rész- és záróbeszámolókhoz,
  • a szakmai fenntartási és haladási beszámolókhoz (fenntartási jelentésekhez), továbbá
  • a számlaösszesítő alapján kijelölt számlákhoz és bizonylatokhoz

kapcsolódó hiánypótlásokra vonatkozó határidőket az NKFI Hivatal átmeneti jelleggel 30 napra módosítja.

A jelen pontban bevezetett rendelkezések a Támogatási Szerződés (és mellékletei) egyoldalú és átmeneti módosításának minősülnek, amelyek a kedvezményezettekre nézve enyhítő szabályokat rögzítenek a Támogatási Szerződésben (és mellékleteiben) meghatározott rendelkezésekhez képest. A jelen 3. pontban foglalt rendelkezéseket a COVID-19 fertőzés okozta tömeges megbetegedést okozó humánjárvánnyal összefüggésben kihirdetett veszélyhelyzet megszűnését követő 90. napig lehet alkalmazni. Ezt követően a Támogatási Szerződés és mellékletei jelen 3. ponttal érintett rendelkezéseinek a jelen közlemény közzétételét megelőzően hatályos változatát kell ismételten alkalmazni, amely változás nem minősül szerződésmódosításnak.

A fent részletezett tájékoztatók letölthetőek innen:

Szántó Petra
Szántó Petra

Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar kereskedelem és marketing alapképzési szakán 2014-ben szereztem meg közgazdász diplomámat. Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanulok marketing mesterképzésen.

Mindig érdeklődtem az élelmiszeripar működése iránt, főként ebből az indíttatásból végeztem el alapképzésemmel párhuzamosan két év alatt egy sütő- és cukrászipari technikusi képzést. Tanulmányaim alatt és után több cukrászipari üzemben, pékségben volt lehetőségem megfigyelni a folyamatokat, felfedezni az ipar működését; valamint szakoktatóként is kipróbáltam magam.

A Vanessia Kft. csapatához 2014 őszén csatlakoztam, az azóta eltelt idő alatt több vállalkozásnak segítettem külföldi kiállításon való részvételben, termelési kapacitásuk növelésében (gazdaságfejlesztés); valamint energetikai korszerűsítést eredményező projektekben is részt vettem.

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707/120      (+36 30) 335-2482       petra[kukac]vanessia.hu

 

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.

https://www.high-endrolex.com/33