Egy bő hónap múlva zár a pályázat, de keret még bőven áll a pályázók rendelkezésére

Újabb záró határidő közeledtére szeretném felhívni a figyelmét, ezúttal a GINOP-4.1.2-18 kódszámú "Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása" elnevezésű pályázati felhívás utolsó határnapjához érkezünk 2019. március 27-én, igaz, hogy meglepő módon itt nem fenyeget minket az a veszély, hogy idő előtt kimerülne a rendelkezésre álló keret. 

Talán még a legobjektívebb rálátással rendelkező szakemberek sem gondolták volna, hogy az egyik legnépszerűbb fejlesztési terület legjelentősebb pályázati forrása ilyen rosszul teljesít majd (az 52,5 milliárd forintnyi uniós támogatásra ugyanis mindeddig alig 6,4 milliárdnyi igény érkezett be).

Mi lehet ennek az oka? Miért nem kell az 50%-os vissza nem térítendő támogatás a cégeknek?

Ha ugyanis utána számolunk, a vissza nem térítendő támogatással megvalósított energetikai beruházások megtérülési ideje akár 4-9 évre is csökkenthető, így beruházásunk már középtávon nagyobb hozamot termelhet nekünk a banki hozamoknál. Az energetikai célú beruházások a mai nevetségesen alacsony betéti kamatszintek mellett egyértelműen befektetésnek minősülnek. Akkor hol a hiba a rendszerben?

Az alacsony pályázati hajlandóság nem abból következik, hogy ne lenne csábító a felkínált támogatás összege és mértéke.

A "pályázati kedvet" véleményünk szerint 3 tényező gyengíti:

  • Egyrészt az ingatlan tulajdonviszonyok rendezetlensége, illetve a javarészt bérleti konstrukcióban üzemeltetett ingatlanok/telephelyek gátolják a pályázhatóságot. A pályázat keretében ugyanis csak olyan ingatlan fejlesztése valósítható meg, melynek a pályázó 100%-os tulajdonosa, ez ritkán van így a hazai KKV-k esetében.
  • A pályázatban továbbá meg kell felelni az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletben meghatározott szigorú követelményeknek, ezzel kapcsolatban, bár az utóbbi időben több könnyítést is eszközöltek a pályázatban, de még mindig igaz, hogy csak átfogó, komplex beruházással lehet megfelelni az elvárt energiahatékonyság-javulás mértékének.
  • Harmadrészt az épületenergetikai fejlesztések az egyéb pályázatokhoz képest jelentős műszaki-mérnöki munkát igényelnek. A műszaki megfelelőség vizsgálata már önmagában jelentős anyagi és szakmai terheket ró a pályázóra. Ráadásul gyakran a pályázatíró és a mérnök nem beszél közös nyelvet, így a követelmények és a lehetőségek egyeztetése, vagy akár maga a pályázat is legtöbb esetben nem a nem megfelelésen, hanem a rossz szakmai kommunikáción bukik el. 

A projekt maga, főleg ha pályázati támogatással és banki finanszírozással valósul meg, egy nagyon összetett feladat, amely könnyen elbukhat azon, ha „nem tudja a bal kéz mit csinál a jobb". A belső projektfelelős, az energetikai tanácsadó, a pénzügyi és pályázati tanácsadó, a kivitelező, az alvállalkozók, a műszaki ellenőrök, a könyvelés stb. kétség kívül mind szakszerű munkát tudnak végezni önállóan, de az Ön projektjének sikere azon is múlhat, hogy miként tudnak ezek a szakemberek a projektben hatékonyan együttműködni.

A sikeres pályázat érdekében épületenergetikai fejlesztés esetén ezért mindenképpen találni kell egy olyan pályázatíró céget, ahol mérnökök is dolgoznak, vagy olyan mérnöki irodát, ahol pályázatírók is dolgoznak, ez azonban ritkaság.

Cégünk egy ilyen pályázati tanácsadó cégcsoport, ahol a teljes projektje egy kézben lehet, mert mind szakértelmükkel, mind kapcsolatrendszerükkel képesek vagyunk arra, hogy levegyük az Ön válláról a tervezés, a koordinálás valamint az ellenőrzés terhét. Nemcsak a pályázat elkészítésében tudunk segítséget nyújtani, az előkészítési folyamatokban is jelentős segítséget tudunk biztosítani. 

Ha a pályázat vonatkozásában cége megfelel a pályázat KO kritériumainak, de korábban más pályázatírók, energetikai szakértők elbizonytalanították, vagy elijesztették a pályázattól, adjon még egy esélyt ennek a kivételes és talán utolsó ilyen lehetőségnek, kérje szakértőink állásfoglalását pályázhatósága vonatkozásában.

Most pedig tekintsük át az említett KO kritériumokat:

A projektekben tehát az energiahatékonyságot javító, és a megújulóenergia-felhasználás növelését segítő tevékenységek támogathatók. Így lehetőség van az épületek hőtechnikai adottságainak javítására, hőveszteségének csökkentésére, az épületek fűtési, hűtési és használati melegvíz-rendszereinek korszerűsítésére, a meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítására. Támogatható továbbá napkollektoros rendszer telepítése, brikett, faapríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítése, illetve hőszivattyú rendszerek alkalmazása fűtésre, hűtésre, használati melegvíz-termelésre, fűtésrásegítésre.

Röviden mutatjuk azokat a KO kritériumokat, amelynek mindenképpen meg kell felelnie a pályázó vállalkozásnak, illetve a fejleszteni kívánt ingatlannak:

  • A pályázó vállalkozásnak KKV besorolásúnak kell lennie, nagyvállalat nem pályázhat.
  • A projekt összköltsége maximum akkora lehet, mint az utolsó lezárt üzleti éves beszámolóban szereplő árbevétel összege.
  • A pályázó 100%-os tulajdonosa kell hogy legyen az ingatlannak.
  • A fejleszteni kíván ingatlannak 2013. december 31. napjáig kiadott építési engedéllyel kell rendelkeznie.
  • Az ingatlan(ok) a támogatási kérelem benyújtását megelőző 3 évből legalább 1 év időtartamban rendeltetésszerűen használatban állt(ak)
  • A beruházás összköltségének minimum 30%-a energiahatékonyság fokozására, minimum 10%-a pedig megújuló energia felhasználásra irányuló beruházás kell hogy legyen.

Ha vállalkozása a fenti kritériumokat teljesíteni tudja, jó eséllyel pályázhat, így mihamarabb keressen bennünket.

A pályázatról készített összefoglalónkat itt tekintheti meg: Pályázat kis- és középvállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatására

Hasznosnak tartotta ezt a bejegyzést? Nem szeretne lemaradni a jövőben adódó hasonló lehetőségekről?

Iratkozzon fel heti ingyenes tájékoztató hírlevelünkre, melyben értesítjük Önt a várható és aktuális támogatási lehetőségekről, fejleményekről, egyéb aktuális pályázati hírekről, segítünk Önnek értelmezni a felhívások gyakran kesze-kusza feltételrendszerét. Ha feliratkozik, hetente 1 hírlevélre számíthat tőlünk és szigorúan semmi spam!

 

Miklós István Gábor
Miklós István Gábor

„A Pénzügyi és Számviteli Főiskola pénzügy szakán szereztem diplomát, majd - már munka mellett - ezt kiegészítettem a Miskolci Egyetem közgazdász képzésével is.

2004-2008 között az önkormányzati szektorban bővítettem tovább pénzügyi-számviteli ismereteimet, és itt kezdtem el pályázatokkal foglalkozni. Munkám mellett közbeszerzési referensi és mérlegképes könyvelői képesítést is szereztem.

2008 óta dolgozom a Vanessiánál, eddig közel 550 pályázat elkészítésében vettem részt. Jelenleg szakmai igazgató munkakörben dolgozom. Ez az új pozíció bőven tartogat számomra kihívásokat, elsősorban az új területek feltérképezéséért, a meglévő és jövőbeli stratégia partnerekkel való kapcsolattartásért vagyok felelős.

Szakterületeim: energetika, gazdaságfejlesztés, humánerőforrás fejlesztés."

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707/121      (+36 30) 381-5390       istvan[kukac]vanessia.hu

 

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.

https://www.high-endrolex.com/33