Fontos változások és könnyítések a napelemes pályázatban!

Fontos változások és könnyítések a napelemes pályázatban 2020 megűjuló energia pályázatok

Július 24-én jelent meg a közlemény a palyazat.gov.hu oldalán a „GINOP-4.1.4-19 Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása" pályázati program esetében, amely sokak örömére számos ponton könnyített a pályázati feltételeken.

Amellett, hogy a keretösszeg több mint 10 milliárd forinttal nőtt, maga a beruházás elvárt minimum mértéke és az igényelhető legkisebb támogatási összeg jelentősen csökkent, így már a kisebb beruházások és energetikai fejlesztések is uniós forráshoz juthatnak. De azok is örülhetnek, akik eddig azért nem tudtak pályázni, mert a korábbi felhívás szerint a napelem kizárólag az épület tetőszerkezetére kerülhetett, a mostani módosítással ez az akadály is elhárult.

Mutatjuk a részleteket:

  • A Felhívás meghirdetésekor a támogatási programra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg az eddigi 20,42 milliárd Ft-ról 32 milliárd Ft-ra emelkedett.
  • A Felhívás keretében a vissza nem térítendő támogatás összege 1,6 millió Ft és 100 millió Ft közötti lehet (korábban a támogatás minimum összege 3 millió Ft volt).
  • A támogatott támogatási kérelmek várható száma fentiek tükrében 320-20000 db-ra nőtt.
  • A módosított felhívás keretében 15 kWp-ről 8 kWp-re csökkentették a minimális névleges teljesítmény elvárást, azaz immár önállóan támogatható a 8 kWp-et meghaladó névleges teljesítményű napelemes rendszerek telepítése is.
  • Az új feltételek értelmében a napelemes rendszer a fejlesztéssel érintett épület tetőszerkezetén, a megvalósítás helyszínén belül az épülethez kötődő parkolók árnyékoló építményeinek és az autóbeállók tetőszerkezetén, továbbá a megvalósítás helyszínén belül földre telepített tartószerkezetre kerülhet elhelyezésre.

További pontosításra került feltételek:

  • Kizárólag a fejlesztéssel érintett épület / azonos fűtési körön lévő épületekből álló épületcsoport teljes releváns (kiváltandó energiahordozó) – villamos- vagy fűtési és/vagy használati melegvíz (HMV) előállítási hő – energiaigényének minimum 15 százalékának fedezésére szolgáló rendszerek beépítése támogatható. A mostani módosítással tisztázódott, hogy kizárólag napelemes fejlesztés esetében a fejlesztés szempontjából csak a villamosenergia-fogyasztás mérvadó, nem az épület teljes energiafelhasználása.
  • Szintén pontosításra került a felhívásban, hogy nem minősül kapacitásbővítésnek (nem támogatható meglévő megújuló energiát hasznosító rendszer kapacitásbővítése) amennyiben a meglévő és a telepítendő megújuló energiát hasznosító rendszer megtermelt energiahordozója nem azonos.
  • A támogatási kérelem egy megvalósítási helyszínen (akár több külön helyrajzi számon található ugyanazon telephelyen) található 1 db külön álló épület és/vagy épületcsoport energetikai fejlesztésére irányulhat. Közös hő- és/vagy villamos energetikai rendszer fejlesztése 1 db épületcsoport fejlesztésének tekinthető. Egy megvalósítási helyszínen a közös hő- és/vagy villamos energetikai rendszerrel ellátott épület vagy épületcsoport fejlesztése valósítható meg. Most az is pontosításra került, hogy egy megvalósítási helyszínnek az azonos hő- és/vagy villamos energetikai rendszeren lévő, a cégkivonatba egy címként bejegyzett székhely/fióktelep minősül.
  • Végezetül a járvány okozta veszélyhelyzetre való tekintettel fennálló ideiglenes feltételek számos ponton törlésre kerültek, így mostantól a korábbi eljárásrend lép újra életbe, amely azt is jelenti, a pályázat beadásakor a nyilatkozat papír alapú példányát – ha azt nem minősített elektronikus aláírással látták el - postai úton be kell nyújtani.

A módosításról a részleteket itt tudja megtekinteni: https://www.palyazat.gov.hu/download.php?objectId=1089647

Egyéb vissza nem térítendő napelemes pályázati lehetőséget keres vállalkozása számára?

Tekintse meg további napelemes, energetikai és megújuló energia témájú pályázati bejegyzéseinket !

Íme egy kis ízelítő legérdekesebb napelemes és energetikai témájú bejegyzéseinkből:

Energiahatékonysági célú beruházások esetén igényelhető adókedvezmény

Energiahatékonysági célú beruházások esetén igényelhető adókedvezmény

Napelem mint pénzügyi befektetés

Napelem mint pénzügyi befektetés

Napelemes pályázatot fontolgat? Mutatjuk a K.O. kritériumokat

Napelemes pályázatot fontolgat? Mutatjuk a K.O. kritériumokat!

Hasznos kérdések napelemes pályázattal kapcsolatban

Hasznos kérdések napelemes pályázattal kapcsolatban

Új napelemes pályázat vállalkozásoknak - Összefoglaltuk a lényeget

Hasznosnak tartotta ezt a bejegyzést? Nem szeretne lemaradni a jövőben adódó hasonló lehetőségekről?

Iratkozzon fel heti ingyenes tájékoztató hírlevelünkre, melyben értesítjük Önt a várható és aktuális támogatási lehetőségekről, fejleményekről, egyéb aktuális pályázati hírekről, segítünk Önnek értelmezni a felhívások gyakran kesze-kusza feltételrendszerét. Ha feliratkozik, hetente 1 hírlevélre számíthat tőlünk és szigorúan semmi spam!

Szántó Petra
Szántó Petra

Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar kereskedelem és marketing alapképzési szakán 2014-ben szereztem meg közgazdász diplomámat. Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanulok marketing mesterképzésen.

Mindig érdeklődtem az élelmiszeripar működése iránt, főként ebből az indíttatásból végeztem el alapképzésemmel párhuzamosan két év alatt egy sütő- és cukrászipari technikusi képzést. Tanulmányaim alatt és után több cukrászipari üzemben, pékségben volt lehetőségem megfigyelni a folyamatokat, felfedezni az ipar működését; valamint szakoktatóként is kipróbáltam magam.

A Vanessia Kft. csapatához 2014 őszén csatlakoztam, az azóta eltelt idő alatt több vállalkozásnak segítettem külföldi kiállításon való részvételben, termelési kapacitásuk növelésében (gazdaságfejlesztés); valamint energetikai korszerűsítést eredményező projektekben is részt vettem.

ELÉRHETŐSÉGEIM:

 (+361) 319-2707/120      (+36 30) 335-2482       petra[kukac]vanessia.hu

 

Új hozzászólás

Új hozzászóláshoz kérem, töltse ki az alábbi űrlapot. A *-gal jelölt mezők megadása kötelező.

https://www.high-endrolex.com/33